Att välja gymnasieskola och program

Att välja rätt gymnasieprogram och rätt gymnasieskola är ett viktigt val. Du ska ju trots allt spendera tre år på gymnasiet. Men att göra gymnasievalet är inte lätt. Dels ska du ha koll på vilket gymnasieprogram du får söka till, vilken skola som erbjuder vad, och vad just du är intresserad av. Nedan följer några tips som kan vara till hjälp i just ditt gymnasieval.


Utbildningstest inför gymnasievalet

Är du osäker på vilket gymnasieprogram du vill gå? Då kan ett utbildningstest inför gymnasievalet vara en bra början. Där får du reda på vilka gymnasieprogram och ämnesområden som passar just dig. Gör testet så får du svar.

Du kan göra utbildningstest inför gymnasievalet här


Skolrecensioner

Står du i valet och kvalet mellan två gymnasieskolor? Då kanske en skolrecension gjord av skolans egna elever kan vara till hjälp. För trots allt så vet ju skolans elever allra bäst hur det är att gå på skolan.gmgjmgkm

Du kan läsa skolrecensioner här


Meritvärde

Har du bestämt vilket gymnasieprogram du vill gå, men är osäker på om du kommer in? Då kan det vara bra att räkna ut sitt meritvärde.

Räkna ut ditt meritvärde här


Sök efter gymnasieskolor och program

Vet du vilket gymnasieprogram du vill gå men inte vilka skolor som erbjuder programmet? Eller kanske tvärtom, du vet vilken skola du vill gå men inte vilket program? På Gymnasium.se kan du söka bland alla skolor och gymnasieprogram som finns i Sverige. Både efter ort, intresse eller program.

Sök efter gymnasium här


Studie- och yrkesvägledare

Om du känner dig osäker på vilket gymnasieprogram och gymnasieskola du ska välja ska du ta kontakt med en studie- och yrkesvägledare på din skola eller kommun. De vet allt om gymnasieprogram och hjälper gärna till.