Narkotika - Partydroger

3 röster
19303 visningar
uppladdat: 2008-05-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Så kallade partydroger är sådana narkotiska preparat som används för att får ett glatt rus. D.v.s. man blir mer uppåt och framåt, mer social och inte rädd att prata med nya människor etc. Även kallat "uppåttjack". De används alltså på t.ex. fester och tillsammans med andra människor för att man ska framstå som mer utåtriktad och våga mer.
Jag har valt att skriva om bl.a. några av de vanligaste partydrogerna, såsom Ecstasy och LSD. Men även om amfetamin och metamfetamin som är lite mer sällsynt här i sverige. Du kommer få läsa om några olika preparat och dess bieffekter och påverkan på människokroppen.Ecstasy (XTC, MDM, Adam)

Ecstasy är nog den vanligaste ''''partydrogen'''' just nu. Den blir alltmer vanlig bland svenska ungdomar och är känd som relativt "ofarlig", vilket absolut inte stämmer.
Ecstasy är annorlunda från andra droger på det sättet att det påverkar kroppens serotonin. Kroppens serotonin har till uppgift att balansera våra känslor och styr ex.vis hunger, glädje, irritation, ilska, välmående, livslust osv. Vid ett intag av ecstasy frigörs kroppens serotonin och under tiden man är "hög", dvs påverkad, kan känslan beskrivas som en nyförälskelse och man känner sig mycket glad och lycklig. Men sedan när ruset börjar klinga av och man inte längre är påverkad kan bieffekter som ångest, depressioner, ätstörningar m.m. uppstå. I värsta fall förbrukar man all kroppens serotonin och inget nytt tillverkas. Då finns risken att man endast vill åt det ruset igen och man aldrig slutar exprimentera med droger, ett livslångt missbruk kan på så sätt påbörjas.
Ecstasy är en otroligt effektiv och stark drog, även fast den i vana kretsar talas om som "ofarlig".
Exempel på detta är bland annat en 15 årig svensk flicka som på en fest blev övertalad att ta ett, möjligtvis två, av de färgglada ecstasypillren. Det hela gick snett och flickan blev efter ett tag väldigt törstig och började dricka mycket vatten. Sedan blev hon medvetslös och togs in på sjukhus. Hon förklarades samma natt död av vattenförgiftning.
Så även fast de små pillren (ecstasy förekommer oftast i pillerform) kan se väldigt ofarliga ut, och även sägs vara det, är det enligt mig inte ens värt det att testa!
För att citera en läkare och föreläsare;
"De flesta som tar ecstasy drabbas inte. - Men för de som gör det är det fruktansvärt."Amfetamin (tjack)

Amfetamin är en centralstimulerande drog som framställdes på konstgjord väg år 1920.
Det är en drog som förekommer i sprutform, som pulver och i piller. I början såldes det som bantningsmedel, aptidnedsättande, men då det upptäcktes hur skadligt drogen var slutade den användas och blev svårare att få tag på.
Det såldes som piller under namnen Benzederin, Fenedrin och Leodrin.
Efter marijuana är Amfetamin den drog som används mest i sverige, då den är relativt billig och lätt att få tag på.
En person som har tagit amfetamin får stora och stela pupiller, pratar mycket, rör sig fladdrigt, har okontrollerade muskelryckningar, gör grimaser och är allmänt rastlös.
Vid kraftig påverkan kan missbrukaren bli förvirrad, aggressiv och farlig för personer i sin omgivning.
Människor som missbrukat amfetamin under en längre tid har oftast som vana att vara uppe flera dagar i sträck. Plocka isär och sätta ihop saker, laga saker som inte är trasiga etc. för att få någonting att göra. Sedan kan de sova flera dagar i sträck.
Amfetaminet påverkar kroppen på en mängd otrevliga sätt, såsom att missbrukaren blir väldigt mager p.g.a. att amfetamin minskar aptiten.
De får även vitamin och mineralbrister, kroppens slemhinnor torkar ut, saliven blir seg och detta orsakar tandskador.
Vid ett långvarigt missbruk och vid stora doser kan missbrukaren hamna i förvirringstillstånd, bli paranoid och få för sig att han är förföljd eller iakttagen. De själva brukar kalla det för att att "få nojan".
Överdos av amfetamin kan leda till dödsfall. Dödsfallen orsakas av att blodtrycket höjs vilket kan ge hjärnblödning, kramper eller hjärtattack.
Amfetamin blev klassat som narkotika år 1958 i Sverige, utomlands säljs det fortfarande lagligt som läkemedel. Här skrivs det endast, i sällsynta fall, ut som behandling av överaktiva barn.Metamfetamin (ice, speed, crystal, glas)

Metamfetamin är en variant av amfetamin, fast mycket starkare. Det förekommer ofta som vitt, gul-, rosa- eller brunaktigt pulver.
Pulvret kan pressas till tabletter. Detta sväljs eller injiceras. Metamfetaminet kan även framställas i en speciell kristallisk form och då ser det ut som krossat glas, grovt salt eller is ("Ice"). Den kristalliska formen är gjort för att rökas och den skapar mycket kraftiga effekter. De effekterna är mycket starkare än de man får av vanligt amfetamin och verkar mycket längre, ibland upp till 24 timmar.
Till en början får missbrukaren en ''''kick'''' som en en falsk känsla av styrka och energi. Man känner sig livskraftig och säkrare och får bättre självförtroende. Kicken gör att hjärtslag, blodtryck och puls ökar. Detta kan hålla på i ca 30 minuter.
Metamfetaminets rus kan hålla på i flera timmar och under denna påverkan kan missbrukaren bli väldigt förvirrad, grälsjuk och otroligt aggressiv.
Och så kan de, som en amfetaminmissbrukare, bli fixerade av någon sysselsättning som att städa och laga saker.

Bieffekterna av metamfetaminmissbruk kan vara viktförlust, eftersom hungerkänslor försvinner, sömnsvårigheter och hyperaktivitet. Även hjärta, hjärna, lever, njurar och lungor kan få skador. De missbrukare som återhämtar sig från ett missbruk lider ofta av minnesluckor och stora humörsvängningar.
När en missbrukare använt metamfetamin en längre tid kan det ge obotliga skador. Överdos av metamfetamin kan leda till dödsfall. Dödsfallen orsakas av samma orsaker som vid amfetaminmissbruk, att blodtrycket höjs och kan då ge hjärnblödning, kramper eller hjärtattack.

Som en flickvän till en metamfetaminmissbrukare berättade;
"När min kille tog ice blev han väldigt aggressiv. En gång ropade han på mig från sovrummet, jag stack in huvudet genom skjutdörren och han stod där och väntade. Han tryckte till dörren allt vad han orkade, dörren träffade mig i huvudet och jag svimmade av direkt."

Det är många metamfetamin (oftast ''''ice''''), som begått hemska mord p.gr.a. den enorma aggressiviteten den framkallar, man är ett stort hot mot sin omgivning och allmänt farlig. Jag säger, bättre att strunta i att prova än utsätta sina vänner och familj för risken. Det är trots allt inte bara missbrukaren som drabbas av konsekvenserna.GHB/GBL (gobbe, tvål, liquid ecstasy)

GHB (fullständigt namn Gamma Hydroxi Butyrat) är en relativt ny drog som nu blir alltmer vanlig bland sveriges ungdomar. Det är en vätska, kan även förekomma som pulver, som klassades som narkotika i början på år 2000.
GHB finns naturligt i kroppen i de flesta av kroppens vävnader. GHB påverkar bl.a. vakenhet, sömn, temperaturreglering, aggressivitet och sexualitet.
Det tas allra oftast som vätska och korkas i kapsylerna. Det är så man mäter dosen också, man brukar säga att "1-2 korkar" är en normal dos för en ovan person. Missbrukare utveckar en tolerans och ökar dosen eftersom. Det är rent livsfarligt att blanda med alkohol och har lett till andningsstillestånd.
Efftekten brukar komma ca 10-20 min efter intag och det ger en känsla av välbefinnande, upprymdhet och lugn. Psykiskt och fysiskt beroende utvecklas relativt snabbt (3-6 månader) och kan vara väldigt svårt att komma ur.
Det sägs att man inte får något egentligt bakrus utan snarare mår bra. Men det kan förekomma illamående, kräkningar, huvudvärk och blodtrycksfall.
Vid överdosering blir man dåsig, kraftigt berusad, frånvarande, illamående och även skakningar, långsam puls och aggressivitet kan uppkomma.
Och vid kraftig överdos är koma och medvetslöshet vanligt, risk för dödsfall finns även och är inte allför ovanlig.

GBL är ett lösningsmedel som används som fettborttagning och färgrengöring. Tar man GBL omvandlas det sedan till GHB i kroppen och ger liknande rus och skador. Vissa GBL-påverkade personer blir väldigt aggressiva. Man verkar också full fast man luktar inte sprit.
Eftersom att kroppen måste omvandla GBL:et i kroppen kan det ge allvarliga frätskador.

År 2004 registrerades 7 personer döda endast i västsverige av GHB-förgiftning, lika många som då dog av heroin. Förmodligen ökar den siffran, speciellt då det blir allmer vanligt i unga kretsar.
GHB är en drog som är väldigt svårt att dosera, vars överdos kan ge fruktansvärda konsekvenser. För en ung tjej/kille som kanske bara är ute efter att ha kul en kväll kan det verka spännande att prova en gång. Men det krävs så pass lite, och kanske blandas det även med alkohol. Det blir rentav livsfarligt.
Frågar du mig så är det inte värt det.

Så blev det för 16-åriga Cissi
Hon hade precis fyllt sexton,
avslutat nian och skulle börjat gymnasiet till hösten.
Så blev det aldrig, hon blev p...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Narkotika - Partydroger

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-12-02

    Mycket bra arbete. lättläst. :) Tack Moa

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-25]   Narkotika - Partydroger
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9996 [2020-08-11]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×