Ernest Hemingway

9 röster
18644 visningar
uppladdat: 2008-05-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Barndomen

Ernest Miller Hemingway föddes den 21 juli 1899 i Oak Park, utanför Chicago i Illinois USA. Ernest var näst äldst i syskonskaran som var sex barn, fyra systrar och en bror. Hans pappa Clarence Hemingway arbetade som familjedoktor och hans mamma Grace Hall var en känd operasångerska. Det medelklasshem han växte upp i var protestantiskt, där var en stark kyrka, hårt arbete, fysisk träning och en starkt självförtroende det viktigaste.

På sommaren flyttade familjen ut till sommarhuset nära Lake Michigan. Fadern lärde barnen leva naturliv med jakt, fiske, lägerliv, kanotism och vandring. Han kom även i kontakt med indianernas sätt att leva med naturen. Mamma Grace var mer inriktad på att lära barnen att vara ”fina” och försökte lära Ernest att spela cello. Allt detta satte spår i hans fortsätta liv.

Ungdomen

Ernest gick i skolan i Oak Parks grundskola. Ernest tyckte mycket om sport han spelade Amerikansk fotboll, simmade, boxades och spelade vattenpolo. Senare kom han på att skrivning var bättre än lagsporter. Han skrev för skoltidningen på skolan och blev sen dess redaktör. Ernest gick ut skolan 1917 och fick då jobb som lärling på tidningen Kansas City Star. Ernest lärde sig att skriva på ett sådant sätt som tidningen ville ha, texter med korta meningar och aktiva verb.
Texterna skulle vara äkta med klarhet och komprimerad text. Tillsammans med dessa regler skapade Ernest den så kallade isbergstekniken. Den nya tekniken var ett helt nytt sätt att skriva på mot vad de hade gjort tidigare. Hans skriv teknik har ”smittat av sig” till nästan alla nutida författare.

Första världskriget

Ernest var intresserad av krig och ville gå med i första världskriget men eftersom han hade ett allvarligt synfel fick han inte bli soldat. Men han gav inte upp för det utan skrev på som ambulansförare för Röda Korset, samtidigt som han uppmanades att skaffa sig glasögon. Men glasögon ville inte Ernest ha utan
den 7 juni 1918 steg artonåringen av tåget på Garibaldistationen i Milano.
En månad efter ankomsten till Italien blev de träffade av artilleri från de fientliga trupperna, när de körde ut choklad och cigaretter till sina trupper.
Ernest blev träffad av granat splitter men ändå lyckades han bära en annan ambulansförare till säkert förvar. Han skadades svårt i knän och fötter,
han var tvungen att göra flera operationer i sina skadade ben. Under Sjukhusvistelsen blev han förälskad i en sjuksköterska som hette Agnes. Men kärleksaffären tog slut efter ett tag.
Efter Kriget

När kriget var slut och hans sjukhusvistelse över for han tillbaka till USA.
Han blev mottagen som krigshjälte och fick den Italienska silvermedaljen, för att han visat mod och räddat sina kompisar. Han började tala för civilrättsorganisationer om kriget. Han berättade om hur krig egentligen var, hans detaljrika berättelser har han fortsätt med i sina många böcker.

Ernest mötte flickan Elizabeth Hadley Richardson. Hemingway fick tips om att åka till Paris i Frankrike för att finslipa sin skrivkonst i det sönder krigade landet. 1921 gifte sig han med Hadley och de tog båten till Paris. I Europa fick Hemingway många vänner som också var författare bla Ezra Pound och Gertrude Stein. Båda förändrade Ernest skrivande stort. Hemingway blommade ut som författare tack vare Three Stories and Ten Poems som kom ut 1923. Många av Ernests alla erfarenheter, äventyr och utflykter ligger till grund för hans böcker. De besökte tex tjurrusning i Spanien trots att hans fru var havande.
Kort därefter flyttade paret tillbaka till Nordamerika denna gång Toronto i Kanada.

Den 10 oktober 1923 föddes deras son John Hadley Nicanor Hemingway. Redan i januari kommande år åkte paret tillbaka till Europa. Med de böcker han skrev i Frankrike steg han från okänd författare till att bli en av de viktigaste författarna i hans generation.
Paret Hemingway och Hadley levde tillsammans tills 1927 då de skildes.
Hemingway gifte sig då med den franska modejournalisten Pauline Pfeiffer.
År 1928 reste det nygifta paret tillbaka till USA och Key West i Florida.

Ernest tyckte mycket om Key West och tyckte det var en underbar plats att skriva böcker på, med naturen nära tillhands. Han skrev från tidig morgon till klockan tolv då han åkte ut och fiskade eller jagade. Han levde i Key West i cirka 10 år och de blev de mest produktiva åren i hans liv.
Samma år som paret flyttade till Florida tog hans far självmord. Självmordet var något som Ernest aldrig kunde förlåta sin far för.
Hans alkohol drickande ökade och han hade många svåra supar perioder.
Paulins rika farbror bjöd paret på ett spännande safari i Afrika 1933 det var
ett inspirerande äventyr för Ernest som fick honom att skriva
boken Afrikas Gröna Berg.Krig igen

År 1937 reste Hemingway till Spanien som reporter i Spanska inbördeskriget.
Han arbetade med många andra reportrar undertiden i Spanien bla korrespondenten Martha Gellhorn som senare skulle bli hans fru.
Hemingway var drygt 40 och han hade blivit papa med alla. Han gick alltid i fritidskläder och hade stort skägg. Kraftigt byggd med stor charm och han gick alltid in i det han höll på med stort intresse och entusiasm , författande, supande, historieberättande och kvinnor. Romanen Och klockan klämtar för dig skrev han från erfarenheterna han fick under Spanien vistelsen.

På 1940 talet skrev Martha Gellhorn om andra världskriget i Europa. Hemingway kom till London 1944 och blev de amerikanska journalisternas platschef. Trots det fick han inte följa med journalist bussen in till Paris.

Slutet

I januari började Hemingway skriva historien om Den Gamle och Havet. Det var en historia som en man berättat för honom för första gången 1935. Den handlade om en gammal Kubansk fiskare som fångat en enorm svärdfisk. Han kämpade först mot svärdfisken och sedan mot de glupska hajarna som ville äta upp hans fångst. Ernest beskriver mycket detaljrikt och med ett modernt språk.
Boken gavs ut 1952. År 1954 fick han mottaga Nobelpriset i litteratur för bland annat Den Gamle och Havet.

1954 var Hemingway med om två flygplanskrascher, han överlevde men
skadade lever och njurar. Han fick högt blodtryck och medicinerna mot det gav honom depressioner. Tack vare depressionerna kunde han inte fortsätta skriva och hans alkohol problem tilltog igen. 1960 togs han in på sjukhus för avgiftning, varje gång fick han elchockbehandling och han var på kliniken samanlagt 39 gånger. Den 2:a juni 1961 orkade han inte med lidandet mer utan stoppade gevärspipan i munnen och tryckte av.

Bibliografi

Hemingway har skrivit många böcker, både romaner och noveller.
Åren 1925 till 1929 skrev Hemingway några av de viktigaste böckerna under 1900-talets historia. Med dem steg han från okänd författare till en av hans generations viktigaste. Han har blivit världsberömd för sitt sätt att skriva. Han beskriver verkligheten exakt och mycket detaljerat i alla hans böcker men ändå är det enkelt och kortfattat. Ernest lämnar också mycket för läsaren att lista ut och bygga upp själv. Hans stil är den s k hårdkokta stilen eller ibland kallad isbergstekniken.
Med Isbergstekniken menas att författaren bara skriver det som är på toppen av isberget, den del av isberget som är under ytan får läsaren själv lista ut. Hemingways stil har många andra unga författare under 1900-talet tagit efter. Hans böcker är omtyckta än idag med läsare i alla åldrar från tonåren till de allra äldsta läsarna. Sommaren år 2009 skulle han fyllt 110 år det jubileumet kommer med all säkerhet att uppmärksammas på något vis.

Noveller:
*I vår tid 1925
*Soldatens hem 1925
*Män utan kvinnor 1927
*Snön på Kilimanjaro 1932
*De första 49 novellerna 1938

Romaner:
*Tre berättelser och tio dikter 1923
*Och solen har sin gång 1926
*Farväl till vapen 1929
*Döden på eftermiddagen 1932
*Afrikas gröna berg 1935
*Att ha och inte ha 1937
*Klockan klämtar för dig 1940
*Den gamle och havet 1952

Två böcker har utgivits efter hans död
*Öar i strömmen 1970
*Edens lustgård 1986Priser

Den 10 december 1954 fick Ernest Hemingway mottaga Nobelpriset i litteratur.
Han Blev nominerad till Nobelpriset redan 1947 men fick det sju år senare.
Juryns motivering löd. ”För hans kraftfulla och inom nutida berättarkonst
stillbildande mästerskap, senast framfört i boken The Old Man and the Sea.”
Hemingway kom dock aldrig till Stockholm för att mottaga priset pg a skadorna från flygplansolyckorna under äventyren i Afrika.
Han fick också det prestigefyllda Pulitzerpriset 1953.

Källförteckning

Ess i Svenska 9
Svenska och utländska författare Falkenland
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ernest_Hemingway
http://blogg.lo.se/b2e/blogs/media/manandsea.jpg
http://www.lovefilm....

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ernest Hemingway

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-20]   Ernest Hemingway
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9951 [2020-06-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×