Bokrecension: Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö av Håkan Nesser

26 röster
48874 visningar
uppladdat: 2008-05-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Boken handlar om två 14-åriga pojkars sommarlov som till en början är helt underbart men som slutar i en tragedi, när det fruktansvärda inträffar.
Boken är skriven i jagform och det är huvudpersonen, Erik själv som berättar.
Erik och hans kompis Edmunds pappor som båda jobbade på fängelset, hade beslutat att pojkarna skulle tillbringa sitt sommarlov ihop på Eriks familjs sommarställe, Genesaret. Eriks mor, som insjuknat i cancer låg på sjukhus och pappan tyckte att Erik behövde behövde komma bort ett tag. Fadern beskrev den kommande sommaren som en hård sommar. Edmund skulle vara med för att hans mamma skulle kurera sig från alkoholism. Så båda pojkarna kände sig olyckliga, fast på olika sätt. Henry, Eriks bror skulle ta hand om pojkarna under tiden. Men Erik och Edmund skötte sig själva, eftersom Henry oftast var upptagen med sin roman om det verkliga livet.
Erik och Edmund kände inte varandra sedan innan men blev snabbt vänner och upptäckte hur mycket de hade gemensamt. De badade i sjön, solade, byggde en brygga och gjorde nattliga utflykter för att länsa stadens godisautomater. Allt var perfekt innan de fick se Ewa Kaludis på Genesarets gård. Ewa hade varit deras vikarie förra terminen och var Berra Albertssons- en känd handbollsspelares fästmö. Ewa och Henry hade förälskat sig i varandra. Några dagar senare hittades Berra död utanför sin bil vid Genesarets parkering.
Kriminalkommissarie Verner Lindström kom dit. Erik, Edmund och Henry förhördes några gånger. När de berättar att Henry haft ett förhållande med Ewa (Kim) häktas Henry för mordet, men släpps en kort tid senare, eftersom polisen inte kunde bevisa att han var skyldig.
Efter detta flyttade Henry till Göteborg och fick anställning på Göteborgsposten. Lindström fortsatte sitt sökande efter gärningsmannen men utan framgång. Senare samma år dog Eriks mor. Året därpå flyttade Erik med sin pappa till Uppsala. Familjen lyckades sälja Genesaret till ett bra pris. Erik började läsa teoretisk filosofi och fick senare jobb som gymnasielärare i historia och filosofi. Han gifte sig och fick tre barn med Ellinor.
När Erik berättade om händelsen i Genesaret för Ellinor bestämde hon sig för att hitta Edmund. Han hade gått upp i vikt och arbetade som kyrkoherde i Ånge.
I samband med en läromedelsmässa bodde Erik två nätter på ett Hotel i Göteborg och träffade Ewa Kaludis, sin skolkärlek, där. Ewa var skild och hade en dotter som hette Karla. Erik skilde sig då med Ellinor och flyttade ihop med Ewa.
Senare fick han reda på att Edmund drabbats av en hjärtinfarkt och låg för döden. De träffades och en av de sista sakerna Edmund sa var: ”Det var ändå en höjdarsommar, Erik. Trots Det Fruktansvärda, så var det en höjdarsommar. Jag glömmer den aldrig.”

Man får ingen riktig uppfattning av hur pojkarna såg ut, men av den bild jag själv skapat har Erik ljust välkammat hår, är smal och längre än Edmund. Edmund tror jag har mörkt, lite smårufsigt hår och är lite större än Erik. I boken får man reda på att han har glasögon och att han föddes med sex tår på varje fot, som sedan opererats bort. Jag tror att de klär sig i vanliga jeans och en skjorta.
Erik är 14år gammal när berättelsen börjar. Han har många djupa och mogna tankar och resonemang för att vara i sin ålder.
Både han och Edmund har ett visst intresse för tågbanor och vilda västern-serier.
En vana Erik har är att rabbla cancer-treblinka-kärlek-knulla-döden för att hålla sig lugn när något går dåligt. Ord som handlar om så stora, allvarliga saker att Erik har svårt att prata om dem.
Edmund uppfattar jag som en pratglad och framåtriktad person.

Boken utspelar sig i Sverige, tidigt på 1960-talet, för det mesta ute på landet vid Genesaret. Det är en lugn plats vid en sjö som heter Möckeln, omgiven av skog, och med få grannar.
Ofta utnyttjas båten eller cykeln för att ta sig någonstans.
Boken var bra och lättläst men eftersom romanen utspelar sig på 60- talet så finns det en del slang och uttryck som inte finns nu, detta gjorde att det ibland var lite svårt att hänga med. Men den var aldrig långtråkig eller seg, det hände alltid något.
Till en början var boken rolig och lättsam, men utvecklades snabbt till en dramatisk, spännande historia. Jag har aldrig läst “deckare” innan, det är inte den sortens bok jag faller för. Jag var lite skeptisk de första kapitlen men när man lärt känna karaktärerna och kommit in i boken var den faktiskt bra. Jag håller själv på att skriva en berättelse och kommer att ha stor nytta av att ha läst en bok jag annars aldrig skulle ha läst.
Det var bra att han lämnade ett öppet slut, det gör att boken lever vidare och att man själv får något att fundera på en tid framöver.
Jag tror att människor i alla åldersgrupper skulle uppskatta boken. De som är vuxna nu var antagligen barn på 60- talet och kan känna igen sig i bl.a. språket. Jag tror att det skulle vara nyttigt för många tonåringar att läsa den här boken, Edmunds och framförallt Eriks mogna sätt att tänka och resonera skulle vara bra för många att ta del av.


Håkan Nesser

Nesser föddes den 21 februari 1950 på Elvesta gård i Kumla. Hans far, Sven August, var lantbrukare och modern Maria kontorist.
Nesser var enda barnet och gick på en kommunal realskola i Kumla, tills han tog studenten i Hallsberg på Alléskolan 1968. Under en tid som skolpojke förälskade han sig i en av sina lärare, vilket senare kom att användas som grund för en av hans böcker, Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö. Under den här tiden spelade han mycket fotboll och basket, senare på ganska hög nivå tills han var runt 25 år.
Som 20-åring flyttade han till Uppsala och började studera engelska, litteraturhistoria, nordiska språk, historia och filosofi. Till slut genomgick han lärarhögskolan och började så småningom arbeta som högskolelärare fram till hösten 1998.
Nesser har tillsammans med sin förra fru Anne två barn, Johannes, 35 år och Sanna, 28 år. Anne och Nesser skildes 1984, och något år efter det inledde han sitt författarskap, samtidigt som har undervisade.
Debuten skedde år 1988 med en kärleksroman, Koreografen, men utan större försäljningsframgång. Fem år senare kom han ut med sin första ”riktiga” kriminalroman, Det grovmaskiga nätet. Boken belönades med Svenska Deckarakademins pris för årets bästa debutverk i genren, och kom att bli den första i de tio böckerna om kommissarie Van Veeteren. Böckerna har filmatiserats och blivit en stor publik framgång, både i Sverige och utomlands. Böckerna har publicerats i mer än 25 länder och sålt i över sju miljoner exemplar. Böcker han har skrivit är:

1988 - Koreografen,
1993 - Det grovmaskiga nätet
1994 - Borkmanns punkt
1995 - Återkomsten
1996 - Barins triangel
1996 - Kvinna med födelsemärke
1997 - Ormblomman från Samaria
1997 - Kommissarien och tystnaden
1998 - Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö
1998 - Münsters fall
1999 - Carambole
1999 - Flugan och evigheten
2000 - Ewa Morenos fall
2001 - Svalan, katten, rosen, döden
2002 - och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla
2002 - Kära Agnes
2003 - Fallet G
2004 - Skuggorna och regnet
2...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö av Håkan Nesser

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-19]   Bokrecension: Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö av Håkan Nesser
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9940 [2020-08-10]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×