Värlsbilden

6 röster
3844 visningar
uppladdat: 2008-05-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har valt att skriva om dom geo- och heliocentriska världsbilderna. Alltså dom olika synerna vi människor haft på jordens plats i Universum. Idag vet vi, tack vare vetenskapen, att det är jorden som kretsar kring solen och inte tvärt om eller på något annat sätt.
Men så har man inte alltid trott. Man trodde först att jorden var platt och att allt kretsade kring jorden. Men det har med tiden förändrats med hjälp av just vetenskapen. Men det finns många fler teorier som liknar denna med detta var den vanligaste, skulle man kunna säga.
Jag tror att det bara var de kristna som trodde och hittade på den geocentriska världsbilden, för att ha något att förklara Gud med, eftersom resten av världen hade andra religioner och då också förmodligen andra sätt att förklara hur världen ser ut.
Jag tycker att människors sätt att tänka och förklara saker, med så pass lite hjälpmedel, var realistiska. Jag menar att det är ju klart att man vill kunna förklara det oförklarliga och då förklarade man med detta. Jag tror att om ingen hade uppfunnit teleskopet, som sedan skulle vara startskottet för den heliocentriska världsbilden, så skulle vi kanske fortfarande tro detta eller att en helt annan uppfinningen skulle kunna förklara hur världen egentligen ser ut.
Som jag berättade var teleskopet startskottet för en helt ny världsbild, nämligen den heliocentriska. Då hade några vetenskapsmän upptäckt nya saker i universum. Några av dom hade till och med kommit fram med sina teorier innan teleskopet men det va med den man kunde bekräfta denna teori. Det har förstås funnits andra teorier här också som t.ex. att allt kretsade kring solen men att solen och månen kretsade kring jorden, vilket man förstås vet är fel.
Den heliocentriska världsbilden är det vi vet är sann idag, nämligen att alla planeter i vårat solsystem kretsar kring solen. Man har med hjälp av teleskopet också upptäckt hur mycket stjärnor som finns i universum. Man har också upptäckt andra planeter och galaxer.
För att denna världsbild skulle accepteras har flera vetenskapsmän fått kämpa hårt och kanske till och med fått lida för att bevisa att sina teorier var sanna, som Nicolaus Copernicus och Galileo Galilei. Men deras största fiende här var den Katolska kyrkan. Det var ju dom stod för den geocentriska världsbilden och ville inte ha några motståndar mot denna teori.
Jag tror att dom var lite fega, kanske till och med lite rädda. Dom gillade uppenbarligen inga drastiska förändringar och detta var nog en sådan för dom. Det var nog för att det inte gick ihop med deras tro. Dom hade förklarat den geocentriska världsbilden med att Gud skapade allt, med jorden och människan i centrum. Det blev nog helt fel med deras sätt att tänka. Jag tror att nu hade dom inte längre något som kunde stärka deras bevis på att Gud verkligen finns. Men jag tror att det var inte förens på senare 1800-talet tidigt 1900-tal som den katolska kyrkan accepterade denna världsbild.
Jag tror att det har funnit hur många olika teorier om hur världen ser ut. Alla har väl velat kunna förklara just det som inte går att förklara.

Sammanfattning
För att sammanfatta detta ämne kan man säga att det funnits många olika världsbilder men vi vet idag att det är den heliocentriska som är den sanna.
Att den katolska kyrkan varit emot denna världsbild en mycket lång tid.
Jag själv tycker detta är ett mycket fascinerande ämne och därför vet jag att många fler än jag tycker detta och då har även flera velat forska i detta och tack vare det vet vi mycket om, även om det är mycket kvar, hur Universum ser.Källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/Heliocentrisk_v%C3%A4rldsbild 20/12 kl.07,00
http://sv.wikipedia.org/wiki/Geocentri...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Värlsbilden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-18]   Värlsbilden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9930 [2018-12-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×