James Cook

7 röster
5948 visningar
uppladdat: 2008-05-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
James Cook föddes 27 oktober 1728 i Marton nära Middlesbrough.
Han dog 14 februari 1779 på Hawaii. Han var en brittisk kommendörkapten, navigatör och upptäcksresande som utforskade Kanadas kust och utförde 3 expeditioner till stilla havet. När han var 18 år fick han arbeta på ett kolfartyg i Whiteby. På fartyget lärde han sig navigera, göra sjömätningar och rita sjökort. Och blev med tiden en utomordentlig kartritare. Kolfartyget där Cook fick sin utbildning tillhörde John och Henry Walker. All sin lediga tid Cook hade ägnade han till navigation, astronomi och matematik.
Så småning om blev han styrman på ett av brödernas kolfartyg och när han var 27 år erbjöds han befälet ombord, men istället gick han in i flottan som matrors. Ännu på Cooks tid hade officerarna uniform. Man fick ofta tvinga folk till att gå med i flottan, men Cook gick med frivilligt, och det var väldigt modigt på den tiden.
Första Expeditionen

Första expeditionen skedde 1768-1771. Expeditionen skulle leda till ön Tahiti där han skulle studera när planeten Venus skulle krossa solen. Sedan skulle dom leta efter Terra Australis, en kontinent som dåtidens filosofer trodde att den fanns på södra delen av jordklotet. Cook upptäckte att Nya Zeeland består av två öar, skilda åt av ett smalt sund som blev döpt efter honom. Cooks karta över Nya Zeeland bortsett från några fel var den förvårnansvärt korret. Han hittade massa växter och djur som han inte hade set innan. När dom skulle hem beslöt han att dom skulle segla västerut till Australien och utforska östkusten. Medan de seglade uppför kusten ankrade de i en bukt som fick namnet Botany Bay. Han gjorde sjömätningar, kartlade kusten, ritade sjökort och döpte öar, vikar mm. Allt gick bra tills de kom till Stora Barriärrevet. Klockan elva på kvällen den 11 juni gick Endeavour på grund på ett korallrev. Tidvattnet stod som högst vilket förvärrade situationen för det strandade fartyget. Alla var övertygade om att expeditionen var över, men dom lättade på fartyget så mycket som möjligt genom att kasta stora mänger materiel överbord. Efter dagens högvatten stod fortfarande på grund, men nattens kraftiga högvatten lyfte båten bort från grundet, och mot alla odds så flöt dom. Dom lyckades segla till en flodmynning, dra upp den på land och reparera den. Han kom hem till England den 12 juli 1771. Hans resa hade tagit 2 år och 11 månader.

Andra expeditionen

Den 13 juli 1772 beger sig Cook av på nytt, fast denna gång med 2 kolfartyg. Han hade en båt som hette Resolution, som det fanns 110 man på. Den andra båten Adventures styrdes av Tobias Ferneaux och hade 80 man. Denna gång skulle dom slå fast att kontinenten finns, och han skulle även utforska hela stilla havet. När Cook närmade sig för första gången så var det första gången besättningen såg packis. Is som sträckte sig över havet så långt ögat kan nå. Det var omöjligt att fortsätta, så dom fick vända. När dom seglade tillbaka så blev det tjock dimma och dom tappade bort varandra. Enligt en uppgjord plan så skulle de båda skeppen träffas vid Nya Zeeland.
Nu gav Cook nya order om att segla norrut. Södra halvklotets vinter närmade sig och då skulle det vara omöjligt att segla där. Efter en tid ute på Stilla havet var de tvungna att segla till Nya Zeeland. Under resan tappar de bort varandra igen. Cooks skepp Resolution väntade i tre veckor och fortsatte sedan söder ut. Även den gången såg han bara packis. Nu förstod han att det inte fanns någon kontinent. Efter tre år på havet gav Cook order om hemfärd. I Kapstaden kom förklaringen till vart det andra skeppet hade tagit vägen. I ett brev stod det att besättningen hade dödats och ätits upp av invånarna på Nya Zeeland.

Tredje expeditionen

Denna gången kom en gammal fråga upp: Fanns det en väg mellan Atlanten och stilla havet norr om Amerika?
Cook blev ombedd att ta befälet på samma skepp som han hade förra resan, skeppet Resolution. Denna gång hette det andra skeppet Discovery. Sommaren 1776 bar det av och gamla platser besöktes som Tahiti, Nya Zeeland, Australien och Tongaöarna. Denna gång tog han det väldigt lugnt och 1778 närmade sig Cook målet. I augusti nådde dom Alaskas västspets och korsade Berings sund. Cook fortsatte över norra polarcirklen men han blev tvungen att vända för packisen. Cook bestämde sig för att övervintra på Sandwichöarna. I januari anlände James Cook till Hawaii. Där behandlades han som kung, men vänskapen varade inte länge mellan öborna och besättningen. Eftersom dom var så många så betydde det att dom måste ha mer mat, och invånarna gjorde det klarare för Cook att han borde åka. I februari åkte Cook från ön, men kom tillbaka fyra dagar senare för att en allvarlig matskada hade skett på Cooks skepp Resolution. Det uppstod flera konflikter mellan besättningsmännen och öborna och den 14 februari fattades det en mindre båt från skeppet Discovery. Cook tog med sig några män och gick till kungen och sa att han skulle hållas som gisslan tills båten har blivit återlämnad. Tusentals av kungens undersåtar började närma sig och plötsligt hördes ett pistolskott. En man från öborna dog och öborna blev väldigt arga. Plötsligt regnar det stenar på engelsmännen, men engelsmännen höll dom tillbaka. När Cook vände sig om för att signalera till båtarna klubbades han ner bakifrån och hölls under vatten tills han drunknade. James Cook var död. Sex dagar senare fick Cook en värdig sjöbegravning där...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: James Cook

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-17]   James Cook
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9902 [2020-04-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×