Det fria ordet - Homosexualitet

1 röster
4390 visningar
uppladdat: 2008-05-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
DEN FÖRBJUDNA KÄRLEKEN

Att vara homosexuell innebär ju att man tycker om dem av samma kön. Det vanligaste, det som vi kallar normalt, i vårat samhälle är heterosexualitet, som innebär att man tycker om dem av det motsatta könet.

I Sverige har vi något som kallas diskrimineringslagstiftningen. I den står det att man t.ex. inte får diskriminera någon i arbetslivet på grund av den sexuella läggning som personen har. Man ska inte behandlas sämre än en heterosexuell för att man är just homosexuell.

Det finns direkt och indirekt diskriminering. Direkt diskriminering betyder att lika fall behandlas olika. Till exempel att en arbetsgivare behandlar sin homosexuella anställde sämre än sina andra anställda som är heterosexuella. Avsikten behöver inte vara diskriminerande, önskan behöver inte vara att kränka eller skada, för att det ska vara diskriminering. Bara det finns en koppling mellan sexuell läggning och en sämre behandling så är det diskriminering!

Indirekt diskriminering innebär att en person som ska sälja sin vara eller tjänst, ställer villkor som framstår som neutrala, men sen visar sig vara sämre för människor med en viss sexuell läggning än de med en annan sexuell läggning.

Det är även förbjudet att ge order eller instruktioner om att diskriminera. Det är förbjudet att ge diskriminieringsinstruktioner till en person som står i lydnads- eller beroendeförhållande eller någon som tagit på sig att fullfölja ett uppdrag.

Det finns tidningar och organisationer som arbetar med hetspropaganda mot de homosexuella i samhälle. De kan dömas för hets mot folkgrupp, eftersom man har utökat bestämmelsen och låtit den gälla för hets på grund av sexuell läggning.

Under 2004 gjordes i landet 614 polisanmälningar om brott med homofobisk bakgrund. De flesta gällde hot, ärekränkning och skadegörelse. Hatbrotten mot de homosexuella ökat med 117 %.
139 av anmälningarna gällde misshandel, och 7 av dem grov misshandel.
Knappt 12 procent av de brotten kunde relateras till högerextrema vit-makt-grupper.

ANALYS

Jag ser upp till de homosexuella som har vågat ta steget att berätta för omgivningen om sin homosexualitet. I vårat samhälle är det i varje fall mer accepterat än i andra länder, men det är inte så att man ser så många av samma kön gå runt hand i hand och visa sin kärlek öppet.
Det måste krävas ett stort mod, och timmar av ångest innan man berättar.

Man ska inte dra alla över en kam, men homosexualitet ses av många som något äckligt och tabubelagt. Men ändå lever vi i en viss dubbelmoral. Lesbiska är mer accepterade, speciellt av killar, för att de tycker att det är upphetsande med två tjejer.

SEX SKA LEDA TILL BARN

De flesta i dagens samhälle har en ganska barnslig syn på homosexualiteten. Jag frågade en kille i klassen vad han hade emot homosexuella, och då sa han att om alla blir homosexuella kommer det inte bli fler barn och människorna kommer dö ut.
Det var den mest bibliska och trångsynta förklaringen jag någonsin har hört.
Om vi säger att alla i världen blev homosexuella, skulle det inte leda till att vi dör ut. Det finns lösningar som adoption och provrörsbefruktningar.
Chansen är nog inte så stor att världen ”homoseras” ändå, så homofoberna behöver nog inte ligga sömnlösa på nätterna för det!

HATBROTTEN

Anledningen att så många homosexuella kan bli utsatta för brotten är nog att de känner att samhället har blivit mer tolerant än för ett par år sedan. Det kan ha lett till ökat självförtroende, och man vågar och vill visa sig på stan. Det kan ha provocerat homofoberna.

Ta till exempel en 19 årig kille från Värmland som tvingades flytta från sin lilla hemby för att andra inte accepterade hans sexuella läggning.
De började trakassera honom när han var 17 år. De misshandlade honom även svårt.
De sparkade ner honom, och när han låg där slog de honom, sparkade honom i huvudet och stampade honom i bröstet. Dessutom hamnade han i koma.

NU OCH FRAMTIDEN

Jag tror att det inom några år kommer vara mer accepterat att tycka om någon av samma kön, egentligen handlar ju allt bara om att älska. Samhället utvecklas ju! VI utvecklas ständigt, mycket händer på kort tid och vi får mycket att tänka på.
Man kanske inte lever på samma sätt då, man kanske har insett att det som varit normen i flera hundra år inte varit den som vi verkligen vill leva i.

Just nu pratas det inte så sensationellt mycket om homosexualitet, det kommer i vågor. Hatbrotten är inte det som det skrivs så mycket om. Det pratas mer om frågan om homosexuella ska få adoptera eller inte, och om de ska få gifta sig.

ÅKE GREEN

Jag tycker att hans syn på homosexuella är gammalmodig. Det känns som om vi lever i ett modernare samhälle som ska kunna acceptera att man är olika. Ska vi leva kvar på stenåldern hur länge som helst? Det är PINSAMT att en man som har makten över så många människors tro och tankar ska komma med sina personliga åsikter om homosexuella. Man har rätt att säga sin åsikt, men man predikar inte om vissa saker, och speciellt inte i en kyrka.

På ett sätt är hans predikan bra, eftersom den startade en mängd diskussioner, som i längden kan ha varit positiva för de homosexuella. En längre tid stod de i fokus och kan ha fått politiker och andra högt uppsatta män och kvinnor att tänka efter och ta upp frågor inom ”homopolitiken”. Hans predikan hade ju i och för sig varit bättre om han hade pratat om dem på ett positivt sätt.

Jag tycker, efter att ha läst delar av hans predikan, att den är i samma klass som invandrarfientligheten.
Han har provocerat en hel samhällsgrupp genom sina uttalanden. De homosexuella måste ha känt en stor avsky mot honom. Han kan ha fått andra att visa sin homofobi!

Jag tycker att det hade varit ett FÖR hårt straff om han hade fått ett fängelsestraff. Samhällstjänst hade varit bra, något så han förstår att det inte är okej att säga vad som helst. Det känns på sätt och vis som om han inte förstår bättre, man skäms lite för honom när man läser om honom i tidningen.
Det här fick många att tänka efter. På vad man får och inte får säga officiellt.

Åke åtalades för ”hets mot folkgrupp” och dömdes av Kalmar tingsrätt till en månads fängelse. Man överklagade domen, och han slapp fängelsestraffet och frikändes av Göta hovrätt i Jönköping.

Hovrätten tyckte att hans ordval uppseendeväckande, och ansåg att han hade rätt att få tolka Bibeln fritt. Jag blir upprörd när jag läser det, för man tror ju att personerna i en hovrätt borde kunna säga något bättre än att hans ordval är ”anmärkningsvärda”.
Det låter som om man får säga vad man vill! Ska jag gå runt och säga att invandrare är en cancersvulst på samhällskroppen? Det låter ju som om de menar att det inte är något fel på det, kanske lite ”anmärkningsvärt”.
...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Det fria ordet - Homosexualitet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-12]   Det fria ordet - Homosexualitet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9866 [2020-07-13]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×