Asagudar

15 röster
46402 visningar
uppladdat: 2002-01-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Oden, Gudfadern

Asarna var en stor familj med Oden som fader och Frigg som moder. Oden måste vaka och sörja för sin familj, därför byggde han en borg, Hlidskjalf, på Asgårds högsta bergstopp. Därifrån kunde han se ut över alla de nio världarna i Yggdrasil. I Hlidskjalf hade Oden två glupska, vänligt sinnade vargar. Deras namn var Gere, den lystne, och Freke, slukaren. Oden hade en åttafotad häst, Sleipner, son till Loke. Denne häst var den bästa och snabbaste i hela universum. Oden hade också två korpar, Hugin och Munin, som flög runt i universum och hämtade hem nyheter åt honom. Oden hade många barn med Frigg; åskguden Tor, Balder, Höder den blinde, Tyr, m.fl

Tor, åskguden

Åskguden Tor var den typen som handlade först och tänkte sen. Tor var den starkaste guden och är gudarnas främste försvar mot jättar. Tor har en hammare vid namn Mjölner, som alltid träffar och alltid återvänder till den som kastade. Ett par järnhandskar har han också för att kunna fånga Mjölner utan att skada sig. En av Tors dyrbaraste skatt var hans styrkebälte som fördubblade styrka. Tors borg hade 540 rum och hette Bilskirner. Där bodde han med sin fru Sif.

Loke, Gudasplittraren

Loke är osämjans gud. Har fått många öknamn; Asarnas Glade Och Ondskefulle Broder, Den Illistige Guden, Han Som Stal Sifs Hår, Han Som Stal Iduns äpplen, och många andra. Lokes far var en jätte och hette Farbaute. Loke var väldigt vacker och därför blev han insläppt i Asgård. Till slut blev han blodsbroder med Oden. Lokes fru i Asgård hette Sigyn, men han hade tre barn med jättinnan Angerboda. Det första barnet var Fenrir, en fasansfull varg. Det andra barnet var Midgårdsormen, en jättedrake. Oden kastade ner odjuret till Midgård långt ute till havs, där draken blev dömd att evigt simma runt med stjärten mellan käftarna. Det tredje barnet kom att regera över dödsriket Hel som drottning Hel. Loke är ondskan och slugheten personifierad. Denne gud har gjort mycket ont. T.ex. var han indirekt ansvarig för guden Balders död och nekade honom uppstigning till Asgård. Vid Ragnarök kommer denne svekfulle gud att inta en plats på Nagelfar och basa över Hels anfallande styrkor.

Balder, den älskade

Son till Oden och Frigg. Den vackraste guden. Älskad av alla utom Loke. När Balder drömde att hans liv var hotat övertalade Frigg alla ting att inte skada Balder på något sätt. Eld, vatten, järn och alla metaller, stenar, jord, träd, sjukdomar, djur, fåglar, gifter och ormar gick gärna med på detta eftersom de älskade honom så mycket. Utom misteln. Loke fick den blinde Höder att kasta ett spjut på Balder med en vass mistelspets. Balder dog.

Tyr

Tyr var den tappraste och djärvaste guden. Stora krigare i Midgård åkallade hans namn när de skulle i strid.

Heimdall, portvakten

Det är oklart var Heimdall kom ifrån men han räknas till asarna. Heimdall är Asgårds portvakt vid bron Bifrost. Han sover med ena ögat öppet och hans hörsel är så bra att han kan höra när gräset växer och när ullen på fåren blir längre. Heimdall har ett alarmhorn, Gjallarhornet, vilket han kommer att blåsa i för att kalla gudarna och deras bundsförvanter till kamp mot ondskans makter.

Frej och Freja

Barn till vanaguden Njord, sjöfartens gud. Både bror och syster var mycket vackra och blev mycket mäktiga, när de växt upp, eftersom de härskade över allt som växer. Där de gick lyfte plantor, blommor och träd upp sina huvuden och frodades, säd mognade, tamdjur trivdes och blev fruk...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Asagudar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-01-27

    bra arbete

Källhänvisning

Inactive member [2002-01-25]   Asagudar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=983 [2019-05-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×