Rökning

2 röster
7112 visningar
uppladdat: 2008-05-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har ett erbjudande till er, vad sägs om:
• Svag och glanslöst hår
• Missfärgade fingrar som luktar illa
• Gula tänder
• Påskyndat åldrande med tidiga rynkor, särskilt runt munnen
• Dåligt smak- och luktsinne.
• Sämre blodcirkulation. Dvs. grå och blek hy, lättare att frysa samt kalla händer och fötter.
• Du kan få betala med ditt eget liv

Någon som vill acceptera erbjudandet? Det är samma sak som att fråga: Hur många vill börja röka? Ingen? Inte jag heller.

Men tyvärr har jag inget val på de flesta offentliga uteplatser. Man säger passiv rökning men jag vill snarare kalla det för ofrivillig rökning.

Det var inte jag som valde att bombardera mina lungor med farliga gifter i väntan på bussen. Det var inte jag som valde att suga i mig lite cigarettrök efter maten på restaurangbesöket.
Det var heller inte jag som valde att återanvända ett helt illaluktande moln i kön till karusellen. Men på alltför många allmänna platser i dag är det inte jag som väljer om jag vill röka eller inte. Jag önskar att den tobakslag som finns i dag skulle förändras så att det försvårar för dem som röker och gynnar oss övriga människor som försöker andas.

För en del människor är risktagande en viktig del av livet, och många rökare tror fortfarande att de med lite tur kan undvika skador. Men undersökningar visar att rökare både dör tidigare och är sjukare än andra.

Om en rökande kvinna brukar börja känna av besvär vid 54 års ålder, så känner sig icke-rökaren frisk till 66. Det är 12 friska år längre. Motsvarande för män är 56 respektive 69 år, det vill säga en skillnad på 13 år. Som rökare löper man inte bara större risk att drabbas av lungcancer, KOL, hjärtinfarkt och stroke, utan också av benbrott, struma och åldersblindhet.

Att röka innebär inte bara att servera sina egna lungor på mer än 4000 farliga ämnen som bland annat nikotin, tjära, arsenik, ammoniak, bly, aceton, etanol, kvicksilver och listan är lång. Rökaren bidrar även till att 500-1000 icke rökare årligen dör i lungcancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom bidrar personen till att barn utvecklar astma och allergier.

Varför röker man?
Jo, för att det anses vara tufft att röka. Många tonåringar faller för grupptryck och provar någon gång droger som alkohol, cigaretter eller narkotika. Att dricka och röka kan vara ett sätt att testa hur der är att vara vuxen. En del tonåringar lockas mer än andra av att vara vuxna.
De börjar experimentera tidigare och blir därför lättare beroende.

Vissa anser att man får en cool blick men jag tycker att man får en grumlig blick.

Andra tycker att man får en djup sensuell stämma. Men stämman i själva verket blir väldigt rosslig.

En del menar att man får en intellektuell kropps hållning. Men det är inte bara intellektuella som röker, även fattiga och ointelligenta röker.

Röken håller flugor och myggen på avstånd, tycker rökaren. Men det finns inget belag för att det skulle stämma, däremot så håller röken människorna på avstånd.

Visst kan man som rökare kännas solidarisk. Man bidrar med mycket pengar till statskassan och lägger inte beslag på dyra ålderdomshemplatser. Men rökarna utnyttjar dyra sjukhus platser istället mer än icke rökare.

Visserligen sänker rökning stress och minskar där med risken för hjärtinfarkt. Men tänk på att när cigaretten tar slut så tio dubblas stressen.

Visst är alltid rökarnas händer alltid upptagna med cigaretten, vilket är bra (petar inte i näsan). Men arbetsgivaren tycker att ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Rökning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2012-01-29

    Verkligen bra text, rolig och mycket givande. Nu har jag några bra argument för att få min lillasyster att sluta röka! Tack!

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-09]   Rökning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9826 [2020-12-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×