Galileo Galilei

3 röster
3972 visningar
uppladdat: 2008-05-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Galileo Galilei var son till Vincenzo Galilei som var musiker. Han föddes i Pisa 1564 och dog 1642. Han började skolan med privatlärare. När han studerat blev han lärare på universitet. Han blev bland annat professor i matematik då han jobbade där. När han var i Venedig 1595 ansåg han kommit på hur tidvattnet fungerar. Hans teori han hade var inte ny men hatad. Han började testa och 1604 hade han hittat på en lag som berättar hur hans teori fungerar.

1609 började han bygga sin första kikare som hade 30 gångers förstorning. 1610 upptäckte han fyra av Jupiters månar. Under månaden mars sände han ett bud om sina upptäckter. Samma år fick han titeln ”Fysiker och övermatematiker”. 1611 blev han övertygad över att jorden kretsar kring solen precis som Copernicus. För att övertyga människorna i världen reste han till Rom. Där fick han lova påven att Copernicus teorier bara är hypoteser.

1623 släppte han sin första bok och sin andra 1632. I hans andra bok presenterade han sin teori om tidvattnet och orsaker till varför jorden kretsar kring solen. Texten fick däremot ändras mycket för att bli godkänd av kyrkan. Han blev ändå kallad till domstolen i Rom, mars 1633. Den 22 juni dömdes han till livstids fängelse och fick lova att det som han sagt inte är sant. Det sägs att de använt falska bevis mot Galileo. Galileo sa att alla hypoteser måste kontrolleras med iakttagelser och mätningar. Efter han hade dömts satt han i arrest i Arcetri och i Florens. Han skrev ner det han visste då han var i arrest.

Galileo hann upptäcka att det fanns miljoner stjärnor, Saturnus ringar och han upptäckte fyra nya månar. År 1992 sa påven att det var fel att Galileo dömdes. Orsaken att han blev hatad av kyrkan var att hans beskrivning stred mot bibeln. Det är flera som dömts för att ha trott på att solen är i centrum. Giordano Bruno var en av dom och han brändes på bål. Galileo fick tre döttrar.

Källor:
Al...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Galileo Galilei

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-06]   Galileo Galilei
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9801 [2020-08-12]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×