Iran

1 röster
6664 visningar
uppladdat: 2008-04-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Iran gränsar till Pakistan, Afghanistan, Turkmenistan, Azerbadjan, Armenien, Turkiet och Irak samt Persiska viken, Arabiska havet och Kaspiska havet. Huvudstaden är Teheran. Delar av Iran består utav höga berg och ökenområden. År 1990 dog 40 000 människor i en jordbävning och lika många en gång till 2003.

Under sommaren kan det bli 50 grader varmt medan under vintern kan det bli 20 minusgrader i bergsområdena. I östra Iran kan vindarna blåsa upp till 45 meter per sekund. Under ett år kommer det 300 mm regn och snö, doc­k kan det vid Kaspiska havet komma omkring 2 000 mm nederbörd. 14 % av landet ligger på över 2000 meter över havet.

Från 1960-talet har förflyttningen från landsbygden till städerna ökat rejält. Hälften av befolkningen är under 20 år, dock har födelsetalen minskat under de senaste åren. Den största delen av befolkningen som har en högutbildning flyttar ut ur landet samt den största delen av befolkningen är perser följt av azerierna. Alla undervisning i landet måste ske på persiska. Kurderna har sedan revolutionen 1979 velat ha självständighet i området har blivit kraftigt censurerade.

Idag har censuren minskat och kulturen har fått en liten större inflytande. De flesta flyktningar till landet är afghaner, shiamuslimer och kurder. År 2004 var nästan en miljon av befolkningen registrerade som flyktingar. Efter att läget i området har blivit bättre har 1,5 miljoner av befolkningen återvänt till sina hemländer. Under 2006 skickades över 100 000 gömda flyktningar hem till sina hemländer från Iran.
Den största delen av befolkningen är shiamuslimer. Shiamuslimen har varit statsreligionen sedan 1500-talet.

Shiamuslimerna anser att Muhammeds efterträdare kommer från hans familj. Shiamuslimer väntar på att den imamen kommer fram som försvann på 800-talet. Iran tillämpar sharialagarna, dessa lagar innefattar att alla kvinnor ska bära alkohol och bedrägeri är förbjudet. Sunnimuslimerna anser sig inte respekterad vilket skapat oroligheter. Det finns cirka 20 000 judar i Iran. Befolkningen har skolplikt från sex årsålder och i fem år med skilda pojkar och flickor i klasserna. År 2003 beräknades 20 % av befolkningen vara anfalbeter.

En av landets största exportvaror är handknuta mattor. I dag är musik från de västerländska områdena förbjudna, medan de var tillåtet innan 1979. Det vanligaste instrumentet är luta. År 1979 började tidningar krävas på utgivningstillstånd, från 1997 blev det lättare att skaffa licens men efter 1998 stoppades tidningar som bröt mot islamiska principer. 2003 stoppades landets största dagstidning Hamshari, dock startade tidningen snabbt igen under ett nytt namn.
Publicerar tidningarna oanpassade artiklar kan tidningen och journalisten dömas till fängelsestraff eller böter.

Den största mängden av tidningarna skrivs på persiska, resten skrivs på engelska eller arabiska. Tidningen Ettelaat har den största upplagan. Idag finns endast bara några oberoende tidningar. I Iran får bara staten sända ut radio och tv.

Det finns fem tv-kanaler och två riksradio kanaler. Kanalen Radio Quran sänder över hela världen från Iran där berättare läser ur koreanen på 20 språk. I Iran är också parabolantenner, dock har många familjer paraboler ändå. Regeringen har också kontroll över Internet och har stängt ner sidor som de inte gillar. Regeringensmakten ligger hos den högsta religiösa ledaren som sedan 1989 är Ali Khamenei. Den högsta ledaren bestäms av Expertförsamlingen som är 86 lärda personer. Valet till Expertförsamlingen sker vart åttonde år.

Landet president väljs vart fjärde år och kan väljas om en gång. Presidenten är regeringschefen och utser regeringen. Det finns fem vicepresidenter. Parlamentet består utav 290 ledamöter. Åldergräns är nu 18 år, från att till valet 2005 ligga på 15 år. Den första faställda bofasta befolkningen i området härmstammar för 8000 år f. kr. 1921 tog militären makten i landet, och de försökte minska det utländska inflytandet som funnits sedan första världskriget.

Landet kallades Persien till 1935 och har omnämnts från 500 f.kr. Orsaken landet bytte namn var att de skulle bli mera internationellt. 1936 blev det förbjudet för kvinnor att bära slöja i landet, förbudet upphävdes efter några år. Under andra världskriget tog Storbritannien och Sovjetunionen delad kontroll över området från 1941. i Mars 1946 lämnade Storbritannien i från sig sin del och efter några månader till lämnade Sovjetunionen.

Mellan år 1933-1951 fanns det ett avtal om överskottet av oljan skulle gå till USA. 1955 gick Iran med i Bagdadpakten som var en försvarsallians men bestämde sig att från 1962 inte upplåta området för utländska områden. 1975 blev det stora upplopp då landet fick enpartistyre och år 1978 tillsattes militären för att bli ett nytt land 1979 efter revolutionen.

År 1980 attackerades Iran av Irak då deras diktator blev rädd att revolutionen skulle spridas till Irak. Inför valet 2005 hade över 1000 personer registrerat sig men efter granskning återstod sex stycken. Vid presidentvalet fick Ahmadinejad 62 % av rösterna, han var den första presidenten utan prästutbildning. Inför valet den 14 mars 2008 hade 7000 registrerat sig vara 2 200 blev inte godkända. Detta val vanns åter av Ahmadinejad.

Landets inreförsvar består utav cirka 120 000 män, efter 1990 har Iran köpt den mesta delen av sina flygplan och vapen från tidigare sovjetstadiet, Kina och Nordkorea. Enligt en rapport från IAEA 2003 har Iran kriterats för att man inte deklarerat importen av uran. I slutet av sommaren 2003 hittade IAEA anrikat uran i Natanz. IAEA har uppmanat Iran att avbryta all brytning av anrik uran. Iran har dock fortfarande inte samarbetat. Sedan 1970 är Oljan landets viktigaste inkomst. De vanligaste odlingarna består utav vete, korn, ris och sockerbetor.

12 % av de vuxna är arbetslösa, landets löner är ofta låga. Fackföreningar är förbjudna i Iran liksom Strejk. En normal arbetsdag är 44 timmar. Flickor får gifta sig från 13 år, medan pojkar från gifta sig från 15 år, ofta är det föräldrarna som bestämmer maken.

I Iran finns det ungefär 125 bofasta djur och 450 olika arter av fåglar. Sedan 1996 finns det sju nationalparker i Iran. Den största nationalparken ligger vid Urmiasjön 7 % av landets area består utav skog. Under 2001 fiskades 399 000 ton i landet. I Iran så innebär Homosexualitet och slöjförbud för kvinnor dödsstraff. 95 % av världens saffran kommer från Iran.

Brottning är den populäraste sporten i landet. Hossein Rezazadeh från Iran är OS-vinnare i tyngdlyftning 2000 och 2004. Iran tillåter inte dub...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Iran

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-28]   Iran
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9746 [2020-06-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×