Antikens Grekland

105 röster
148460 visningar
uppladdat: 2002-01-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

01-03-12
Innehållsförteckning
INLEDNING 3
SÅ LEVDE ANTIKENS GREKER 4
Jämförelser 5
Jag tycker 5

GREKISK MYTOLOGI 5
Jämförelser 7
Jag tycker 7

TEATERN, LITTERATUREN & FÖRFATTARNA 7
Teatern 8
Författarna och litteraturen 8
Nu för tiden 8
Jag tycker 8

FILOSOFER 8
Jag tycker 9

DE OLYMPISKA SPELEN 9
De moderna Olympiska spelen 10
Jag tycker 10

KVINNANS SITUATION I ANTIKENS GREKLAND 10
Kvinnornas situation i nutidens Grekland 11
Jag tycker 11

UPPFINNINGAR 11
Uppfinningarna finns ännu kvar 12
Jag tycker 12

SLUTORD 12

LITTERATURLISTA 13


Inledning
Det vi kallar antikens Grekland grundades på 700-talet f kr. Men det hade sin storhetstid på 400-talet f kr. Det som har gjort antikens grekland berömt är teatern, demokratin, idrotten, sagorna och gudarna. Grekland var aldrig ett enat rike, utan det bestod av en rad stadsstater. En stadsstat bestod oftast av en stad och det som fanns runt den. Grekerna såg sig själva som ett enda folk trots att de var splittrade.
I detta arbete ska jag berätta lite mer om Grekland och grekerna, hur de levde, vicka gudar de trodde på och lite andra saker också.
SÅ LEVDE ANTIKENS GREKER

De antika grekerna bodde i hus som de gjorde av soltorkad lera, grunden var av sten och taken var gjord av tegel. Golven var jord som man trampat ner. Men hade färgglada bonader på väggen och mattor på golvet. Husen var byggda runt en gård. Inne på gården fanns det ett altare där man offrade till gudarna. Kvinnorna hade ett eget rum där de höll till och där de hade sina vävstolar. Det fanns också ett rum där männen höll sina fester. Grekerna hade inte så mycket möbler i sina hus. De finare rummen i huset hade ofta snygga vävnader på väggen som kvinnorna hade vävt.

De grekiska familjerna var ofta större än dom vi har idag. Man bodde med släktingar som t.ex. mor- eller farföräldrar, ogifta kusiner, fastrar och mostrar. Pappan var den som bestämde i hushållet men det var kvinnorna som instruerade slavarna och som skötte om hushållet. Männen var ofta mycket äldre än kvinnorna. Kvinnorna var hemma och skötte om hushållet medan männen jobbade. Men det var slavarna som utförde det tunga arbetet i hushållet.
De grekiska barnen som överlevde i 10 dagar blev medlemmar av familjen. De brukade spela bollspel, ett av bollspelen påminner om hockey. De hade också en rad olika leksaker, skallror, snurror, käpphästar och mycket annat. Man har hittat dockor av lera som de grekiska barnen har lekt med. Dockorna hade ofta rörliga armar och ben som på dom dockor vi har idag. Det finns inga bevarade mjuka leksaker, men man tror att det har funnits det. Barnen slutade leka med leksaker vid 13-årsåldern. Då gav dom sina leksaker till gudarna. Just efter detta brukade tjejerna gifta sig men killarna brukade vänta ett tag till.

Det fanns skola i antikens Grekland, men det var endast för pojkar som var hyfsat rika, flickor och fattiga fick inte gå i skola. Skolorna fanns i Athen och i andra städer. Man började skolan när man var kring 6år. Det var mellan 7 och 8 elever i varje klass, de fick lära sig läsa, skriva, hålla tal, spela musikinstrument och de hade också gymnastik. Det ansågs mycket viktigt att lära sig saker utantill, pojkarna som gick i skola kunde ofta långa dikter utantill. Det fanns en slav som kallades för paidogogos, han följde pojken till skolan och stannade där hela dagarna.
I skolan skrev barnen på papyrusrullar eller på vaxtavlor. Pennorna som de skrev med var gjorda av strån. Att spela ett musikinstrument och att ha god kondition var en viktig del av pojkarnas uppfostran.

Grekerna fick sin föda framförallt ifrån odlingar. De odlade vete och korn som dom använde till att baka bröd och koka gröt. Man odlade också ärtor, bönor, druvor, päron, äpplen, oliver m.m. En del människor hade hästar, men det var mest dom som var rika. Man hade svin och höns som lyxmat att bjuda på om man hade en finare middag. De vanligaste djuren var getter, man fick både mjölk och ost från dom plus att man använde skinnen från dom. Man brukade ibland jaga vildsvin, hjort, hare och fågel men det var mest rika och unga men som åt kött eftersom att de hade råd att jaga till häst. Men fisk var det vanligaste man åt som huvudrätt. Man använde spjut och nät för att fånga fisk som t.ex. tonfisk, makrill, stör, skaldjur och bläckfisk. Frukosten och lunchen brukade vara lättare måltider. På kvällen åt man en huvudmåltid, den var rå, rostad eller kokt. De åt med fingrarna, kniv och sked.

Man var väldigt långt fram i utvecklingen i antikens Grekland. I Athen hade man ett demokratiskt samhälle där medborgarna fick rösta. De som inte räknades som medborgare var slavarna, kvinnorna och invandrarna, de hade inget att säga till om. Större delen av invånarna hade inget politiskt inflytande. Det var en mindre grupp medborgare på 500 män som satt i ett råd. Varje år valdes ett nytt råd. Vid en räkning hade Athen ungefär 40 000 medborgare, så de flesta av medborgarna fick vara med i rådet under sin livstid.
En annan sak som Grekerna var tidiga med var mynt. På bilden ser du ett av de
mynt som grekerna använde. De flesta av mynten var vackra konstverk,
vilket gjorde de mycket svåra att förfalska.

Jämförelser med andra länder och nutiden
Om man jämför med andra samhällen i världen så var Grekland långt utvecklat.
I Sverige bodde vi ännu i grottor medan de hade ett utvecklat samhälle med
mynt, demokrati, hus, skola och mycket mer.
I nutidens grekland så har man moderna hus, kvinnorna får rösta och vara medborgare, man har inte längre slavar och både tjejer och killar får gå i skola. Sverige och Grekland har idag ganska lika civilisation.

Jag tycker
Jag hade tagit för givet att både tjejer och pojkar gick i skola och jag tyckte att det var bra, men när jag sedan började läsa så upptäckte jag att det bara var pojkarna som fick gå i skola. Men jag blev ändå inte direkt förvånad eftersom att kvinnorna inte fick göra något annat än att sitta hemma och sköta om hushållet.
Jag tycker att det var bra med demokratin som de hade, men jag tycker att kvinnorna också skulle räknas som medborgare.


GREKISK MYTOLOGI

De antika grekerna trodde mycket på sagor och på gudar. Man förklarade jordens uppkomst genom att jorden, eller Gaia föddes ur Chaos som var den oordnade materien. Gaia födde sedan Uranos, som var himlen och havet. De två födde tillsammans de 12 titanerna. Rhea och Kronos var två av dom. De födde sedan 6 barn, 3 söner och 3 döttrar. Men Kronos hade blivit spådd att en son skulle ta makten ifrån honom, så han käkade upp alla, utom en som Rhea gömde undan, det var Zeus. Han växte upp och besegrade sin fader och dom andra 11 titanerna. Kronos blev tvungen att lämna tillbaka Zeus syskon.

De tre sönerna delade på makten på så sätt att Poseidon härskade över havet, Hades i underjorden och Zeus över himlen och jorden. Zeus var den största av alla gudarna. På de flesta bilder med Zeus står han med en blixt i handen. Han var syster till Hera som också var hans gemål. De fick flera barn tillsammans. Han hade sammanlagt 12 fruar och 25 barn.
Hans bror Hades var härskare över dödsriket som också hette Hades. Man trodde att man efter döden hamnade i dödsriket där man fortsatte sitt liv i form av sin själ. Om man var god fick man ett bra liv med Hades i Hades. De onda bodde i Tartaros där de fick plågas. Där straffades mest dom som hade försökt lura gudarna. Det var en man som hade försökt lura Hades. Som straff fick han fick rulla en stor sten upp för en sluttning, när han kom upp rullade stenen ner igen och han fick börja om. En annan man som heter Tityos fick ett fruktansvärt straff, två gamar hackar sönder hans lever som växer ut igen. En annan man, Tantalos fick evig hunger och törst som straff. Han fick stå i en klar sjö omgiven av fruktträd. När han försökte äta och dricka vek träden och vattnet undan. De som bestämde vilka som fick komma till Tartaros, alltså vilka som levt ett dåligt liv var underjordens omutliga domare Minos, Aikos och Rhadamanthys. Man kunde ta sig till dödsriket genom att gå igenom klyftor i jorden. Där fick man först åka över gränsfloden och sedan fick man möta den trehövade hunden Kerberos som var underjordens vakthund. Han släppte in dom i Hades men släppte aldrig mer ut dom igen.

Den tredje sonen, Poseidon var havets härskare, hans syns
oftast tillsammans med sin treudd, det var med den som han styrde över havet. Hans gemål var Anfitrite. De hade en son med namn Triton, har var till hälften människa och till hälften fisk.
Poseidons syster Hera är den största av alla gudinnorna, hon är himlens drottning, Zeus syster och gemål. Hon är också äktenskapets och de gifta kvinnornas beskyddarinna. Hon hade två söner och en dotter. En av hennes söner var krigsguden Ares, han var den oordnade stridens gud. Det sägs att han var fader till amazonerna som var en grupp kvinnliga krigare.
Den andra krigsguden var Athena, hon var den ordnade stridens gudinna och hon var även vishetens gudinna. Hon var dotter till Zeus och hon var hans favoritbarn. Hon föddes på ett mycket konstigt sätt. Zeus hade ont i huvudet och han befallde Hefaistos att klyva hans huvud med en yxa för att släppa ut det onda. När han gjorde det kom Athena ut ur huvudet i full stridsrustning.
En annan gud som föddes på ett konstigt sätt var kärleksgudinnan Afrodite. Hon föddes ur havets skum. Sedan flöt hon iland på ett snäckskal vid ön Kythera som blev hennes heliga ö. Kärleksguden Eros som också kallas för Amor brukar sällskapa henne. På bilder brukar Eros vara en liten pojke med pilbåge. Dom han sköt med sin pilbåge blev genast förälskade, även gudarna blev påverkade av Eros pilar.

Det finns många berättelser från antikens Grekland, en av de handlar om labyrinten på Kreta. Kung Minos på Kreta hade fått en mycket vacker tjur från Poseidon men hans gemål Pasifaë hade blivit förälskad i tjuren. En konstnär med namn Daidalos gjorde en modell av en ko i naturlig storlek. Pasifaë lade sig i kon, och tillsammans födde dom ett odjur, Minotauros. Han var till hälften tjur och till hälften människa, han stängdes in i en labyrint och ha fick människooffer till mat. Vart nionde år var atenarna tvungna att sända 7ynglingar och 7 jungfrur som skulle stängas in i labyrinten. Den tredje gången ville Thesues vara en av ynglingarna och försöka döda odjuret. När han anlände till Kreta blev Minos dotter förälskad i Thesues och lovade att hjälpa honom. Hon gav honom ett garnnystan som skulle hjälpa honom att hitta ut ur labyrinten. Han dödade Minotauros och hittade ut med hjälp av nystanet.

En stor hjälte var Herakles. Han var son till guden Zeus. Han är känd för att han utförde dom 10 storverk. Han ströp det nemiska lejonet som hade ett osårbart skinn med sina bara händer, sedan flådde han det och använde hans päls som rusting. Sedan besegrade han den lerneiska hydran med hjälp av sin vän Iolaus. Den lerneiska hydran hade nio huvuden och om man högg av ett så växte det ut två igen. Herakles högg av huvudet och Iolaus brände såret så inga nya huvud kunde växa ut. Sedan fångade Herakles det erymantiska vildsvinet som härjade i Thessalien.
Kung Augeias hade ett stall med 3000 hästar som inte hade blivit rengjort på mycket länge. Herakles fick i uppgift att rengöra stallet på en dag. Han ledde vattnet från en flod i närheten av stallet igenom det och sköljde det rent. Han fångade sedan in den kerynitiska hinden och den kretiska tjuren, han oskadliggjorde de stymfaliska fåglarna och kung Diomedes människoätande hästar. Hans två sista uppdrag var att bemäktiga sig amazon drottningen Hippolytes bälte och jätten Geryones boskapshjordar. Men när han gjort så var inte Eurystheus nöjd eftersom att han fått hjälp vid två av uppgifterna, av bäcken och av Iolaus. Så hon gav honom två till uppgifter, så ibland hör man talas om Herakles 12 storverk.
Först skulle han hämta de gyllene äpplena. Ute vid världens ände stod Atlas och bar himlavalvet på sina axlar, Herakles frågade hur han skulle göra för att få tag i äpplena och Atlas sa att han kunde hämta dom om Herakles under tiden kunde hålla i himlen. Han gjorde det och Atlas kom tillbaka med äpplena. Men han tyckte om att vara fri så han ville inte hålla himlavalvet igen. Herakles bad honom att hålla himlen en liten stund medan han gick och hämtade en dyna att ha på axlarna eftersom att himlen skavde. Atlas gick på det och Herakles klarade sitt uppdrag. Hans allra sista uppdrag var att hämta upp Kerberos, hunden med tre huvuden från dödsriket. Hades lät honom ta med odjuret om han lyckades att göra det utan vapen. Herakles bar Kerberos till Eurystheus och hon skickade honom direkt tillbaka till Hades. I resten av sitt liv använde Herakles sin styrka för att hjälpa de goda och krossa de onda.

Nutidens religion i Grekland
I nutidens grekland tror man inte lika mycket på sagor och gudar som man gjorde förut

Jag tycker
Jag tycker att det är rätt kul att läsa om alla dessa sagor och gudar. Men jag tror inte att alla gudarna har funnits och jag tror heller inte att det har funnits någon orm med nio huvuden eller ett lejon med osårbar päls. Kanske lite av det är sant, men inte mycket.


TEATERN, LITTERATUREN & FÖRFATTARNA

Teatern
Teatern är en sak som antikens Grekland har blivit känt för. Man hade stora fina teatrar där man höll föreställningarna. Dessa teatrar kallades för amfiteatrar. Där kunde det få plats upp till 15 000 åskådare. Akustiken var mycket bra, om man viskade en sak hördes det ända längst bort. Pjäserna var oftast komedier eller tragedier. Man brukade hålla religiösa skådespel till vinguden Dionysos ära, en kör läste upp diktverk och dansade. Det fanns också ensamma skådespelare men det var alltid kören som berättade handlingen i pjäsen. Man gjorde masker som skådespelarna bar, de var oftast gjorda av stärkt linne eller lera. Maskerna hade stora munnar som gjorde att rösterna blev starkare. Alla roller spelades av män, trots att de i handlingen var kvinnor. Publiken bestod mest av män. De författare som skrev pjäserna brukade använda sig av vanliga människor för att driva med politiker och belästa. De mest berömda författarna var Aiskylos, Sofokles och Euripides, de skrev för det mesta tragiska skådespel om legendariska kungar och furstar som levt för länge sedan i Grekland.

Författarna och litteraturen
Det fanns rätt så många författare i antikens Grekland, några av de blev rätt så kända. Sofokles var en författare som skrev tragedier. Han skrev över 120 stycken, men av de så finns det bara 7 kvar som är fullständigt bevarade. Aristoganes skrev komedier och det finns några helt bevarade stycken från honom. Hans komedier är kvicka, elaka och han drev med folk, oftast med politiker. Han skrev som mest medan det peloponnesiska kriget, han skrev om hur dåligt kriget var och hur bra det var med fred. Hans sista pjäs var ”Plutos” eller ”rikedomen” som visade människors förhållande till rikedomen.
Platon, Aristolates och Sokrates var alla filosofer. De skriver jag om i nästa kapitel.

Jämförelser
Grekerna var de som la grunden för teatern. Nu finns det teatrar över hela världen och ibland spelar man än idag upp en del av de pjäser som skrevs under antiken.

Jag tycker
Jag har förut inte trott att teatern har funnits så länge som den har funnits. Jag tycker att teatrarna var vackra och jag tycker att de hade varit häftigt att titta på teater på ett sådant ställe. Jag tycker att grekerna var duktiga som byggde så stora och vackra teatrar på ett sådant sätt så att alla 15 000 i publiken hörde vad skådespelarna sa.


FILOSOFER

Filosoferna i grekland var rätt många, jag tänkte skriva lite mer om tre av dem.
Sokrates var en filosof som många tyckte var en sofist, sofisterna var vishetslärare, de hade revolutionerande åsikter och de brukade kallas kringvandrande filosofer. Sokrates vandrade omkring i sin hemstad Athen och pratade med folk som han träffade precis som sofisterna gjorde. Han frågade frågor som tillslut gjorde så att människorna fick medge att de inte visste vad som var ”det rätta” eller ”det goda”. De flesta folken blev arg på honom men några tänkte vidare på saken, vilket var vad han ville. Många människor, mest ungdomar följde honom när han gick runt i Athen och ställde sina besvärliga frågor. Han har inte lämnat en enda skriven rad efter sig men det är många skrivit om honom i sina texter. Den som skrivit mest om Sokrates var Platon.

Platon var en filosof som blev mycket känd för sin filosofiskola, Akademin, som han startade i Athen. När Platon var kring 20-årsåldern så såg han hur Sokrates anklagades för religionsbrott och för att förtära ungdomen. Sokrates dömdes till döden och blev tvungen att dricka en bägare full med gift. Det mesta som Platon har skrivit var försvar för Sokrates. I alla utom en av hans dialoger är Sokrates en av de som pratar. Man har mycket svårt att veta vad Platon har skrivit och vad Sokrates har skrivit. En av hans viktigaste tankar var idéläran, men man vet inte om det var han som kommit på det eller om det var Sokrates tankar. Tanken med idéläran var att en sak kunde ha olika former och färger och storlekar, medan de fortfarande var samma sak. Till exempel en vas, kan vara grön, röd, blå, stor, liten, rund, avlång eller oval, men fortfarande vara en vas.

Aristolates var en annan filosof som var född mellan Makedonien och Threaklien. Hans far var läkare hos kungen av Makedonien. Aristolates började studera på Platons akademi som 17-åring. Han blev en av akademins bästa elever. Just efter Platons död slutade han i akademin. Efter något år öppnade Aristolates själv en filosofiskola, Lykeion hette den. De flesta skrifter man har hittat från honom är saker som han använde för att undervisa eller sånt som hans elever har antecknat från hans föreläsningar.

Jag tycker
Jag tycker att filosoferna hade intressanta tankar. Jag gillade mest Platon, eller om det var Sokrates tankar om idéläran. Jag hade aldrig tänkt desto mer på att samma sak kan se helt olika ut.DE OLYMPISKA SPELEN

Man höll dom olympiska spelen vart fjärde är kring midsommar i staden Olympia. Spelen varade i 5 dagar. Under dom dagarna var det fred i hela Grekland. Man tävlade alltid utan kläder. Det var endast män som fick vara med i spelen och dom var tvungna att vara greker. Om man passade in på dom två sakerna så va det bara att vara med och tävla. Kvinnor fick inte ens titta på tävlingarna. De kvinnor som var närvarande under tävlingar blev avrättade.

Under den första dagen hölls inga tävlingar utan man offrade till gudarna och man svor den olympiska eden. På den andra dagen började tävlingarna. Då tävlade man i hästkapplöpning med fyrspann och i femkamp. Grenarna i femkampen var spjut, diskus, stående längdhopp, sprinterlöpning och boxning. På den tredje dagen var det juniortävlingar boxning, brottning och sprinterlopp. På den fjärde dagens förmiddag var det sprintertävlingar och eftermiddagen tävlade man i brottning, boxning och man tävlade i en gren som hette pankrátion. Det var en slagsmåls tävling där alla regler var tillåtna. I boxningen hade dom inga tidsbegränsningar utan man fortsatte att boxas till någon nockades till marken eller när en spelare visade ett tecken på att han gav upp. Om en match hade pågått länge och ingen vann kunde man göra en klimax. Då fick den ena stå still och den andre försökte att slå till hans huvud så att han nockades. Så höll man på varannan gång ända tills någon vann. Man fick inte rikta slag mot könsorganen och man fick inte hålla i motståndaren. På den femte dagen hölls det en avslutningsfest och prisutdelning.

Det finns listor över segrarna i de olympiska spelen sedan år 776 f.Kr. Om man vann de olympiska spelen fick man endast en olivkrona. Men man hyllades stort och man fick också ett pris från den statsstad man bodde i. I en stadsstad gav man t.ex. vinnaren fria måltider på livstid. Spelen ansågs vara god underhållning och flera tusen greker var närvarande under spelets gång. Det fanns en grupp domare som dömde tävlingarna och som kunde ge böter och andra straff även till människor som inte deltog i tävlingarna.

Det finns många olika sagor från de olympiska spelen. Det finns en saga som handlar om en gammal idrottsman som hette Diagorors som blev så glad när tre av hans söner vann seger att han dog av glädje. En annan handlar om en kvinna med namn Kallipateria. Hon ville så gärna se sin son tävla i pankrátion att hon klädde ut sig till en man och smet in på stadion. Hennes son vann sin match och hon blev så glad att hon tog av sig dom kläderna som hon klätt ut sig med, ställde sig upp och skrek med ljus röst. Hon häktades genast, men släpptes igen eftersom hennes son hade vunnit.
De antika olympiska spelen såg sitt ljus för sista gången år 393 då kejsar Theodor förbjöd de olympiska spelen.Jag tycker
Jag tycker att det finns både positiva och negativa saker med antikens Greklands olympiska spel. Dels tycker jag att det var en bra ide till underhållning. Det är ju de antika olympiska spelen som är grunden till nutidens olympiska spel. En annan sak som var bra med de olympiska spelen var att man inte använde sig av dopingpreparat utan att det var rätt så rent spel, inge fusk. Men jag tycker också att var det var rätt trist att inga kvinnor fick delta i tävlingarna och att de inte ens fick titta på de. Men jag blev ändå inte förvånad med tanke på att kvinnorna hade så lite rättigheter och att dom fick stanna inne hela dagarna.
Men i helhet så tycker jag att de olympiska spelen var bra.

De moderna olympiska spelen
En man med namn Pierre de Coubertin startade år 1896 de moderna olympiska spelen. Man byggde upp en stadio som såg ut som den man förut hållit spelen i. Stadion rymde 70 000 åskådare. Spelen har vuxit och idag tävlar man i massor av grenar och människor från hela världen deltar, både kvinnor och män. Man har kläder på sig medan man tävlar och självklart får vem som helst se dom olympiska spelen, bara man har en biljett. Spelen hålls fortfarande vart fjärde år. Men man har tillfört vinter-OS som är vart annat år. Spelen hålls endast på udda år och de år då sommar-OS inte hålls, hålls vinter-OS. På så sätt kan man säga att OS hålls vart annat år. Man tänder den olympiska elden i Olympia varje år, sedan förs den av olika idrottsmän fram till det landet där spelen ska äga rum det året.
Om man vinner OS nu så får man en guldmedalj att vara stolt över. Plus att man förmodligen får många sponsorer och folk över hela världen betraktar en som en vinnare.KVINNANS SITUATION I ANTIKENS GREKLAND

Kvinnorna hade en mycket låg ställning i antikens Grekland. De hade ingen rösträtt, dom räknades inte som grekiska medborgare, de blev aldrig myndiga och hade inga rättigheter. De hade lika lite att säga till om som slavarna och invandrarna. De gifta kvinnorna i Athen fick inte äga egendom eller pengar, men de utländska kvinnorna som bodde där fick göra det.
Inga flickor fick gå i skolan, de fick istället stanna hemma och lära sig olika saker av sina mammor, systrar eller äldre släktingar. Det dom lärde sig var mest hushållsarbete, som t.ex. matlagning, vävnad men ibland lärde de sig att läsa, skriva och att spela musik, men det var inte många. Att väva och att spinna var två av dom saker kvinnorna ägnade stor del av sin tid till. De vävde själv tyget till sina kläder och till saker i hemmet.

Det var sällsynt att kvinnor vistades utanför hemmet. De unga flickorna som inte var gifta fick inte träffa några unga män. Hon vistades nästan alltid i den del av huset som var till för kvinnorna, och hon var inte ute på den inre gården så ofta. Man ville inte att familjens manliga medlemmar skulle se henne. Den gifta kvinnan vistades inte heller ofta utanför hemmet. Men hon var den som styrde och ställde i hemmet om inte hennes man lade något hinder i vägen. Hon hade slavar i sitt hem och för dom var hon härskarinnan.
Kvinnorna kunde gifta sig så snart dom blivit giftasvuxna, det blev dom vid 12-13års åldern. Men man brukade vänta med att gifta sig tills de hade fyllt 15 år. Männen de gifte sig med var oftast mycket äldre än de själva, ålderskillnaden var mycket stor. Det var fadern som bestämde vem en kvinna skulle gifta sig med. Det var mycket sällan man gifte sig av kärlek. Men det var vanligare att de fattigare gjorde det. Den fattiga kvinnan jobbade också ibland utanför hemmet, hon brukade t.ex. sälja sina vävnader på marknaden. Det gjorde att den fattiga kvinnan hade lite mer frihet än den rika.

Kvinnornas situation i Sparta skilde sig från det övriga Grekland. Kvinnorna i Sparta fick vistas utanför hemmet. De var klädda i korta klädesplagg med bara lår och de fick vara med unga män före dom hade gift sig vilket inte var vanligt i resten av Grekland.

Kvinnorna i nutidens grekland
Idag har den grekiska kvinnan det bra. Hon har lika mycket att säga till om som mannen, hon har rösträtt, blir myndig och hon räknas som grekisk medborgare. Kvinnorna får gå i skolan och dom har ett eget arbete. Hon får vara vars hon vill när hon vill. I hemmet är sysslorna fördelade lika mellan mannen och kvinnan och i dagens Grekland får kvinnorna gifta sig med vem hon vill.

Jag tycker
Jag tycker att kvinnans situation i antikens Grekland var dålig. Jag tror inte att jag skulle klara av att sitta inne i ett och samma hus i 15 år och vänta på en man som min pappa väljer att jag ska gifta mig med. För att sedan när jag fått en man, fortsätta att stanna inne hela dagarna och sköta om hushållet. Trots att jag då hade fått bestämma helt om mitt hushåll och mina slavar tror jag inte att jag skulle stå ut. Om jag skulle vara en kvinna i antikens Grekland skulle jag nog föredra att vara en fattig kvinna eftersom att det var vanligare bland dom att gifta sig av kärlek och eftersom dom ibland hade arbeten utanför hemmen.
Jag tycker att det är fel att kvinnans roll är lägre än mannens, alla ska vara lika värda och alla ska ha lika mycket att säga till om vare sig man är kvinna eller man! Det är bra att världen utvecklas. Jag skulle tycka bättre om att bo i Grekland idag än för 3000år sedan.UPPFINNINGAR

De antika grekerna var mycket duktiga vetenskapsmän och tekniker. De kom på en rad olika uppfinningar och de byggde stora tempel. I Alexandra i Egypten byggde man ett fyrtorn som räknas som ett av världens sju underverk. Men fyrtornet gick tyvärr sönder under en jordbävning. I Alexandra byggde man också ett stort tempel med bibliotek, dit vetenskapsmä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Antikens Grekland

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2005-02-11

  bra arbete, man alla siffror i

 • Inactive member 2005-12-14

  bra arbete, men personligen ty

 • Inactive member 2006-05-05

  Från vilken bok/sida på intern

 • Inactive member 2007-01-16

  väldigt bra arbete det är bra

 • Inactive member 2007-05-29

  bra jobbat :D

Källhänvisning

Inactive member [2002-01-23]   Antikens Grekland
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=974 [2021-05-06]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×