Bokrecension: Hedningarnas förgård av Viveca Olsson

4 röster
7116 visningar
uppladdat: 2008-04-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Recension av romanen Hedningarnas förgård
skriven av författaren Viveca Olsson
Den 17-åriga slavinnan Callistrate blir våldförd av en fängelsevakt och föder en vanskapt dotter i Rom på 200-talet ef. Kristus. Därför bestämmer Callistrates husbonde, Kejsaren Plinius att sälja henne och barnet i stadens slavmarknad, och därmed undkommer barnet att dödas för sin missbildning. Hennes nya husbonde Isak är kristen men fattig brödförsäljare från Roms fattigare kvarter, Trans Tiber. Han och frun förbarmar sig över dem och försöker vända Callistrates hedniska tro till kristendomen. I sitt nya hem möter hon kärleken till en annan slav, Eunicius. Då får Callistrate äntligen uppleva den lusta och glädje som hon aldrig trodde var förunnad slavarna. Hon får också uppleva nära vänskap med fiskarens hustru Blandina, som är kristen och frispråkig. Blandina erbjuder att amma hennes missbildade dotter och Callistrate undrar varför de fria och kristna är så vänliga mot en simpel slav som hon. Samtidigt hägrar tvivlet och rädslan hos Callistrate att omvända sig till den nya religionen, kristendomen, de kristna blir vid denna tid förföljda och mördade för sin tro.
Callistrate vet att hennes husbonde väntar sig att hon ska tillkänna sig Kristus, de har erbjudit henne att hjälpa dottern Sabina att lära sig läsa och skriva och bli lärare i kristendom när hon blir stor. Callistrate känner vanmakt inför valet att leva i kyskhet och svårare är det att välja när hennes man Eunicius vägrar att bli troende. Detta spär mer på tvekan och oron. Slavarna har olika hierarkier efter deras kunskaper och arv. Callistrate verkar finna sig i att leva som en slav. Hon tycker att det är hennes lott i livet och det ger en viss trygghet. Många av de okristna slavarna lever som barbarer, de ställer ut nyfödda barn på undangömda gödselplatser, de fortplantar sig med vilka de vill, eller de blir våldtagna. Det dödas människor på gladiatorspelen.
Avslutningsvis väljer Callistrate för egen del att tro på Kristus och för att hon vill rädda sin dotters framtid. Samtidigt som kejsaren tillkännager att de som inte offrar till avgudar ska straffas och dödas. Det utbryter upplopp i Roms gator, de kristna stenas till döds och kastas i fängelsehålor, för deras trots. Handlingen stegras till mycket våld och tortyr. Det kan det bli lite för mycket av. Man kan undra om berättelsen förmedlar, att ju mer detaljrika våldskildringar med osmakliga tortyrscener, desto mer spänning i handlingen. Personskildringarna är lite opersonliga och enformiga. Kan hända att författaren på så vis ville förmedla människans enfaldighet. Men desto mer är miljöerna detaljrika, bildliga och handlingen känns levande från medeltiden.
Inledning
Vibeke Olssons skrivna roman Hedningarnas förgård tar oss tillbaka till tiden 250-talet ef. Kristus i Rom, då slavhandeln och olika religioner hade stor påverkan för människorna. Berättelsen är skriven med gripande inle...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Hedningarnas förgård av Viveca Olsson

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-28]   Bokrecension: Hedningarnas förgård av Viveca Olsson
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9739 [2021-05-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×