Gulfkriget

11 röster
15107 visningar
uppladdat: 2008-04-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
GulfkrigetInledning

Jag valde att skriva om Gulfkriget för att jag tyckte att det verkade intressant och för att jag inte visste mycket om det men ändå hade hört talas om det.FRÅGOR OM GULFKRIGET

1. Vilka länder var med i kriget?
2. Varför startade kriget?
3. Hur gick kriget till?
4. Vilka vann och varför?
5. Vad blev resultatet av kriget?1. Vilka länder var med i kriget?


Det landet som startade kriget var Irak. Deras ledare Saddam Hussein var president från 1979-2003. Han hade alltid gillat att ha makt och hade legat bakom en hel del krig och terrorism. För 5000 år sedan var Irak ett av världens mest civiliserade länder. Dom hade redan då ett skriftspråk, medan vi i norden levde ett primitivt liv. Nu hade Irak precis avslutat ett krig mot Iran och hade därför ganska dålig ekonomi.

Kuwait är ett litet land, hade stora oljetillgångar och genom sitt läge norr om Persiska viken hade dom ett bra sätt att transportera olja på. Det var ett rikt land. De flesta talar arabiska men engelska är också vanligt. Landet består mestadels av öken och klimatet är väldigt varmt och torrt. Den största delen av Kuwaits befolkning är muslimer precis som i Irak. Många krig startas p.g.a att man har olika religioner men det gjorde alltså inte Gulfkriget.

Det var många länder som hjälpte Kuwait under kriget, sammanlagt 29 st. Dom kallades de allierade. På den allierade sidan var USA det ledande landet men det var även många andra länder som deltog i kriget. Dom länder som bidrog mest till kriget var Bangladesh, Egypten, Frankrike, Förenade Arabemiraten, Oman, Kanada, Storbritannien, Syrien och Saudi-Arabien.
USA:s president var då George Bush, han utsåg general Norman Schwarzkopf till krigsledare.

USA hade den största truppstyrkan på ca. 500 000 soldater. Sammanlagt hade de allierade 660 000 soldater.

Sverige bidrog med 525 sjukvårdare och ett fältsjukhus.
Irak hade bara 360 000 soldater.2. Varför startade kriget?

Kuwait och Irak hade långt innan kriget haft många konflikter. Enligt Iraks uppfattning hade Kuwait sålt mer olja än vad OPEC-länderna (internationell sammanslutning för oljeproducerande länder) hade bestämt och därför blev oljepriset ovanligt lågt (men egentligen var det Saudarabien som hade ökat sin produktion). Irakierna anklagade också felaktigt Kuwait för att ha borrat snett till irakiska oljekällor.

Vid Irak-Iran kriget lånade Irak pengar från Kuwait för att kunna fortsätta kriga, efter kriget när Kuwait ville ha tillbaka sina pengar ville inte Irak betala, Saddam hade uppfattat det som en gåva.

Irak hade inget speciellt bra sätt att transportera ut den olja de sålde därför skulle det vara perfekt att äga Kuwait som ligger vid havet.
Historiskt sett tillhörde Kuwait Irak och därför påstod Saddam att Kuwait alltid hade tillhört dom. Saddam Hussein trodde inte heller att USA skulle hjälpa Kuwait och att det därför skulle bli lätt att ta över landet. Om Irak skulle ha vunnit kriget och tagit över Kuwait misstänker man att dom senare även skulle ockupera Saudarabien för att få mer olja. Då skulle Irak äga 47.5% av hela världens olja och Saddam hade kunnat höja priset på olja hur han ville, detta var nog också en stor anledning till att så många länder hjälpte Kuwait, dom var rädda för att priset på olja skulle höjas. De länder som hjälpte Kuwait är också de som förbrukar mest olja i världen. Man ville nog också hindra Saddam Hussein från att få för mycket makt.3. Hur gick kriget till?

Kriget började den andra augusti 1990 med att Irak skickade in ungefär 50 st mil-8, som är stora transporthelikoptrar. Dom flög på låg höjd för att undvika Kuwaits radar och hade som mål att döda Jabir al-Ahmad som var Kuwiats emir (landets statsöverhuvud). Men han lyckades komma undan. Irak gick in i Kuwait med flyg och stridsvagnar. Dom var väldigt överlägsna och troddes vara den fjärde starkaste armén i världen just då.

FN:s säkerhetsråd reagerade stark på Iraks agerande och krävde att Irak skulle dra sig tillbaka, men det gjorde de inte. FN försökte få ut Irak ur Kuwait genom att införa vapenembargo, vilket innebär att man förbjuder Irak att sälja och köpa vapen, man införde också handelsembargo, att man inte fick handla med Irak. Till slut hotade FN Irak med att om dom inte skulle vara ute ur Kuwait innan det 5 januari skulle de allierade attackera dom.

Operation Ökenstorm gick ut på att snabbt döda allt irakiskt motstånd. Den som planerade denna taktik var general Schwarzkopf. Först omringade ca. en halvmiljon soldater från den allierade sidan dom irakiska soldaterna i Kuwait. De allierade bombade sedan irakiska soldaterna med flyg.

Det användes mycket avancerad utrustning av de allierade, men främst från USA. De allierade tänkte bomba sönder Iraks kärnvapen och missiler som dom eventuellt kunde ha haft. Dom förstörde också Iraks radarsystem. Irakierna svarade då med att skicka scud-missiler mot civila i Israel för att få med Israel i kriget. Scud missilerna var ganska gamla och var därför inte särskilt effektiv mot militära fordon men dom fungerade fortfarande bra mot civila mål. De allierade var oroliga för att scud-missilerna med
kemiska stridsmedel som skulle ta död på Israelerna.

George Bush bestämde därför att man skulle försöka förstöra alla uppskjutningsramper av scud-missiler. Man bombade sönder 11st Irakiska uppskjutare men det fortsätte ändå komma fler missiler och staden Tel-Aviv tog stor skada. Man slog samtidigt också ut Saddams flotta. De allierade var tvungna att fortsätta att förstöra missiluppskjutare.

USA använde en missil som kallads Patriot, med den lyckades de skjuta ner dom flesta scud-missilerna som Irak skickade över Israel. För att inte Saddam skulle kunna göra radioaktiva bomber förstörde de allierade fyra stycken kärnkraftverk men sedan fick de problem med vädret och kunde inte skjuta några fler bomber den dagen eftersom att det fanns risk att träffa civila personer.

Irakier tände eld på flera oljekällor, man visste först inre riktigt varför men man antog att det var för att USA:s värmesökande missiler inte skulle träffa sina mål. Inte förrän den 24 februari skickade man ut sina marktrupper och redan 4 dagar senare var Irak besegrat.

När Irakierna kapitulerade tände dom eld på fler oljekällor bara för att förstöra för Kuwait.

Kriget var slut den 3 mars enligt Iraks befälhavare Saddam Hussein.4. Vilka vann och varför?

Förklaringen på varför de allierade vann var att dom hade mycket nyare och modernare stridsmedel. USA hade byggt nya stridsmedel under kalla kriget. Många av dessa avancerade krigsmedlen har utvecklats i nästan 40 år. Ett exempel på dom nya krigsmedlen är toma-hawk missilen som har en träffsäkerhet på 20 meter. Det var därför bara att sikta in sig på någon fabrik med sprängmedel och skjuta iväg den från ett fartyg från t.ex persiska viken. Det användes också AH-64 Apaches som var världens mest avancerade helikopter, den hjälpte flygplan som kraschade. De allierade använde stealth plan som var byggda på ett speciellt sätt så dom nästan var omöjliga att se. Detta var en av dom mest avancerade krigsvapen som användes i luftkriget under gulfkriget.

De allierade var också överlägna i antalet soldater. Mycket flyg användes av och därför slapp dom att vara i närstrid med sina fiender, på detta sparade dom många offer av sina egna soldater.5. Vad blev resultatet av kriget?

Saddam Hussein fick fortsätta att styra sitt land även om han hade skaffat sig många ovänner, han fick även sitt egen folk emot sig.

Kuwait blev ett självständigt land igen. Irak fick betala skadestånd till Kuwait. Både Irak och Kuwait fick dålig ekonomi men särskilt Irak för dom hade dålig ekonomi sedan innan kriget. Irak hade tänkt att som skulle kunna få en stabil ekonomi igen efter dom hade vunnit kriget men så blev det ju inte. Det blev inte heller bättre när de skulle bli tvungna att betala skadestånd till Kuwait och många viktiga fabriker i Irak blev sönderbombade av de allierades flygplan. Irak fick leva i dåliga förhållanden efter kriget. Många blev fattiga och dom hade inte råd med läkemedel åt dom sjuka.

Men värst var det för Kuwait, eftersom irakier tänt eld på oljekällor blev det mycket miljöproblem för dom men också i grannländerna till Kuwait. Det påverkade också djur och växter. Kuwait förlorade mycket pengar eftersom att mycket av deras olja brann upp. Olja är väldigt svårt att släcka och 400 av 650 oljekällor brann fortfarande ett år efter kriget. Värden för flera miljoner kronor brann upp.

Folket i Kuwait fick leva i dåliga förhållanden även en lång tid efter kriget. Men redan 3 år efter var landet återuppbyggt igen.

Bensinpriserna blev högre i vissa länder p.g.a kriget.

Det blev 378 dödade och 1000 skadade på den allierade sidan, medan 25000 dog och 75000 skadades från Irak.Egna tankar


Uppsatsen har inte varit särskilt tung och jobbig att skriva, när jag väl började så flöt det på ganska bra. Det har varit ganska lätt att hitta fakta.

Jag tycker att det var ogenomtänkt av Irak att attackera Kuwait bara för att få mer makt, pengar och olja. Man kan undra om folket i Irak verkligen ville gå ut i krig igen efter förlusten mot Iran eller om det bara var Saddam och hans medhjälpare som ville det. Dom flesta anklagelserna mot Kuwait innan kriget var nog påhitt för att få med sig folket. Många Irakier förlorade sina familjemedlemmar och vänner i kriget, det finns nog fortfarande folk som är ledsna över det.

De allierade var väldigt överlägsna och besegrade lätt Irak. Antagligen så tyckte ledarna av de allierade att detta var bra och avskräckte andra länder att försöka ta över Kuwait.

Anledningen till att så många länder hjälpte Kuwait är att dom har så mycket olja. Om det skulle varit något land helt utan naturtillgångar så skulle antagligen inte t.ex. USA hjälpt till. USA ville verkligen inte att Saddam skulle äga så mycket olja.
Man var nog också rädd att Saddam Hussein skulle få för mycket makt, han kunde mycket väl ha börjat tillverka kärnvapen och startat ett världskrig. USA har genom tiderna stött många olika länder. Under Irak-Iran kriget så stöttade USA Irak ända tills Irak attakerade Kuwait, då var dom helt plötsligt på Kuwaits sida. USA har även stöttat Iran när Shanen av Iran styrde landet.

Även Sovjetunionen var inblandat i kriget eftersom vissa av Iraks vapen kom därifrån.

Det var nog ganska tröttsamt för marksoldaterna att vänta, de väntade mer än ett halvår på att gå ut i krig under dåliga förhållanden. När de sedan äntligen fick gå ut i krig så varade det bara i 4 dagar. Dom började inte kriga med marksoldater förrän så sent för att inte få så många av sina egna sårade.

Det var synd om Kuwait eftersom mycket mark bombades sönder och miljön förstördes p.g.a. all olja som eldades upp. Mycket naturtillgånga...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Gulfkriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2011-04-21

    du råkar inte ha kvar källorna? hur ska man veta att denna text är trovärdig?

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-24]   Gulfkriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9696 [2020-08-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×