Mordet på John F Kennedy

9 röster
37895 visningar
uppladdat: 2002-01-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
De förödande skotten i Dallas – och hur de förändrade framtiden för USA

Jag har valt att undersöka och försöka beskriva mordet på John F Kennedy så exakt som möjligt. Inom detta område finns det en hel del fakta att gå igenom, och utifrån dessa fakta så ska jag dra mina slutsatser. Jag ska beskriva händelseförloppet så gott jag kan och sedan
analysera det i slutet, men även folkets reaktion på Kennedys aktioner och tiden efter mordet.

Händelseförloppet:

President John F Kennedys mottagande i Texas blev betydligt varmare än vad som var väntat när resan planerades. Från städerna San Antonio och Houston gick färden över Fort Worth till Dallas. Klockan 11.37 den 22 november 1963 landade Air Force One på flygplatsen Love Fields i Dallas, och denna färd skulle bli John F Kennedys sista…

Eftersom vädret var vackert beslöt Kennedy att färdas i en öppen bil genom Dallas till Trade Mart, en byggnad inte särskilt långt från stadens centrum, där lunchen skulle intas och där presidenten skulle hålla sitt tal. Kennedys fru, Jacqueline Kennedy, satt till vänster om honom i baksätet, på de fällbara sätena framför satt guvernören i Texas, John Connally, och hans hustru. Vid Dealey Plaza, ett öppet område i Dallas centrum där bilarna skulle köra, befann sig en radioreporter i en bil. En annan var utplacerad vid lunchstället Trade Mart. Både lyssnade på den lokala polisradion. Presidentens bil svängde in på Elm Street, och utmed vägen står det ohyggligt mycket folk. Plötsligt avlossas några skott, och panik bryter ut.
Båda radiomännen är eniga om en sak, tre skott har avlossats, men ingen vet vem som är träffad. Men ingen av dem vet vem som har träffats. Radiomännen trodde först att det var en av secret-servicemännen som blivit träffad, eftersom denne låg utsträckt över bagageluckan. De har båda fått information om att Parklandsjukhuset har fått instruktioner om att ta hand om en svår skottskada.

Bilen som Kennedy färdats i kör med ilfart mot Parklandsjukhuset.
På sjukhuset försökte läkarna rädda presidenten, men Kennedy var så gott som livlös redan vid framkomsten. Klockan ett förklarades president Kennedy död.
Gärningsmannen var fortfarande okänd.

Ungefär fyrtio minuter efter det att Kennedy skjutits blev en polisman, J D Tippit, skjuten nära korsningen av 10th Street och Patton Avenue i en helt annan del av Dallas än den där skotten mot Kennedy avlossats. I en biograf ett stycke från den plats där Tippit dödats greps som misstänkt för mordet 24-årige Lee Harvey Oswald. Oswald arbetade i en lagerlokal tillhörig Texas skolboksförslag. Det var från ett fönster i denna lagerlokal vis Dealey Plaza man misstänkte att Oswald avlossat de dödande skotten mot president Kennedy. Rewrite
I lagerlokalen hittade man ett gevär, av samma sort som man misstänkt att Oswald skjutit Kennedy med, och detta gevär var beställt i Oswalds namn. Detta var bevis nog för att Oswald var den självklare gärningsmannen. Oswald förnekade båda morden, både på Kennedy och polismannen J D Tippit. När Oswald senare skulle föras till fängelset från polishuset i Dallas, så lyckades klubbägaren Jack Ruby ta sig igenom massan av poliser och skjuta ihjäl den misstänkte Oswald. Varför sköt Ruby Oswald, med insikt, utan anledning? Inom detta område finns en hel del teorier.

Efter mordet på Kennedy, som sågs som framtidshoppet för USA, tillsattes en kommission för att utreda mordet, som fick namnet Warnerkommissionen. I täten för denna kommissionen stod den så hastigt tillsatte Lyndon B Johnson och högsta domstolens ordförande Earl Warren. Deras första uppdrag blev att själva åka till Dallas och utreda de tre morden. De fick en hel del kritik för deras insats, eftersom många ansåg att det var inte de tillsatta som gjorde jobbet, utan bara sågs som en fin fasad, och att andra gjorde jobbet i det tysta.
I september 1964 kom kommissionens dom. De lade fram en rapport som innehöll inte mindre än 26 vittnesmål. Kommissionen hade kommit fram till var att Lee Harvey Oswald ensam hade avlossat de tre skotten från sjätte våningen av lagerbyggnaden. Det första hade träffat Kennedy i ryggen, det andra sårade guvernör Connally och det tredje, och sista, träffade Kennedy i huvudet och varit direkt dödligt. De kom också fram till att Oswald utfört dådet ensam och att Ruby var, naturligtvis, skyldig till det så plötsliga mordet på Oswald. Vid första anblicken ansågs rapporten väldigt överväldigande och välarbetad, fastän få, hade haft varken tiden eller chansen att läsa igenom den. Men allt skulle snart få en snabb och oväntad vändning. Rapporten fick allt mer kritik, och med tiden så späddes den på. Den som framförde den hårdaste kritiken var Mark Lane, den mördade Oswalds advokat, som anlitats av Oswalds mamma. Lane ansåg att kommissionens rapport inte tog hänsyn till bevis och fakta. Även det amerikanska folket tyckte att hela händelsen var en aning märklig. Att Oswald mördats inför 70-talet poliser. Kommissionen var bara en täckmantel, och att rapporten redan var klar innan man gjorde efterforskningarna. Lane påstod även att kommissionen bortsett från klar och tydlig fakta, och inte brytt sig om vissa vittnesmål, som bevisat att Oswald inte var ensam. Det fanns även fotografier som redigerades för att överensstämma med kommissionens rapport.

Nedan är två vittnesmål som inte kom med i rapporten:

” Jag tittade åt det håll där jag tyckte att skotten kom och jag såg en rökslinga under träden. Jag är helt säker på min sak, och jag avgav samma vittnesmål omedelbart efter skottlossningen och senare inför kommissionen”

S M Holland som befann sig uppe på en viadukt ovanför Kennedys bil.

”Vi såg allihop att skottet kom från häcken vid kullen norr om Dealey Plaza. En polis slängde sin motorcykel och sprang med dragen pistol uppför kullen mot häcken”

Richard Dodd, som även han stod på viadukten.

Båda dessa vittnesmål påstår att skotten kom snett framifrån. Den döde Oswalds advokat, Mark Lane, håller fast att skotten kom ifrån framifrån. Men detta tillbakavisades helt av Warnerkommissionen eftersom Lane endast tillförlitat sig på läkarnas första reaktion på Kennedys skotthål. När man sedan vänt på Kennedy så insåg man att skotten kommit snett bakifrån. Om man sedan tittar på vinkeln som skotten från kullen kommit ifrån, så ser man direkt att det hade varit omöjligt att träffa därifrån, eftersom i skottlinjen stod där ett träd.

Kommissionens teori om skottvinkeln lades fram som den riktiga. De trodde att kulan träffat snett uppifrån och bakifrån, genom nacken och sedan genom halsen. Men även detta var inte säkert. Den uppfattning som Warnerkommissionen hade så fortsatte kulan, gått in i armhålan på guvernör Connally som satt framför Kennedy, träffat höger handled och till slut borrat sig in i vänster lårben.
Hela händelseförloppet finns dokumenterat på en amatörfilm. Filmen är väldigt suddig och otydlig, men det har gjorts vissa beräkningar, med filmen som utgångspunkt.
Det finns speciellt en del av filmen som är omdiskuterad, och det är när andra skottet avlossas. Enligt filmen så går det 1,8 sekunder innan samma kula som träffade Kennedy, träffar Connally. Att dra några slutsatser med den fakta som finns är fullständigt omöjligt, men om man ska våga sig på en slutsats, så är ”tvåkulsteorin” den mest trovärda. Det finns även en teori som kallas ”den magiska kulan”. Denna teori innebär att en kula avfyrats och att den sedan vänt i luften efter första träffen och sedan träffat på ett helt omöjligt ställe. Det har gjorts många beräkningar på denna teori, men forskare och matematiker idag avvisar detta helt.

Det finns ännu idag många frågetecken som inte rätats ut. Här är några av dem:

Borde inte mordet ha varit mer noggrant planerat än vad det var?

Oswald kunde helt omöjligt veta att presidenten skulle åka i en cabriolet. Om vädrets makter inte tillåtit den öppna bilen, så skulle hans chans att träffa presidenten varit nästintill omöjlig. Kan det ha varit så att Oswald hade kompanjoner, som var utplacerade på andra tänkbara skottplatser?

Var det en ren tillfällighet att Jack Ruby kom så lätt in i polisens källare, och kunde skjuta Oswald?

Vissa säger att Ruby bara var av en slump på rätt plats vid rätt tillfälle. Men om man gräver lite mer, så är det nog inte så. Tiden då Oswald skulle flyttas var ändrad, och hur fick Ruby reda på detta? Det luktar lite konspiration… Efter några år kom det fram något skrämmande, men kanske sant. Lee Harvey Oswald sägs ha varit anställd av maffian i USA. Kennedy hade haft ett samtal med maffians högsta ledare under den tiden, och ska ha lovat dem privilegier. När detta inte inträffade, så lejdes Oswald av maffian för att mörda Kennedy. Anledningen till att de anställde honom var att Oswald var skyldig maffian pengar. Efter mordet blev Oswald gripen som misstänkt, och detta gillade inte maffian. Nu lejde man istället klubbägaren för att undanröja Oswald, men Ruby gjorde ju inte ett direkt smidigt jobb…

Varför försökte polisen J D Tippit arrestera Oswald, som kommissionen påstår?

När Tippit gick ur sin bil blev han skjuten. Hur kunde han då känna igen Oswald efter det så svaga signalementet som skickats ut över Dallas polisradio? Enligt signalementet var den misstänkte en okänd vit man, runt 30 år, klent byggd och troligtvis beväpnad med ett gevär. Att Tippit skulle ha känt igen Oswald enligt signalementet är helt omöjligt. Och varför skulle Tippit ensam försöka gripa en man med ett gevär? Men Oswald hade inget gevär vid den tidpunkten, utan en revolver. Allting kring T...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mordet på John F Kennedy

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-05-09

    Jag tycker det är en bra artik

  • Inactive member 2007-05-22

    Bra beskrivning på händelseför

  • Inactive member 2010-01-12

    har du inga källor??

Källhänvisning

Inactive member [2002-01-23]   Mordet på John F Kennedy
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=969 [2021-05-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×