Analys av filmen The Big Blue

4855 visningar
uppladdat: 2008-04-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

The Big Blue är en film om vänskap, vikten av vänner och familj, fridykning, havet och en livslång tävlan mellan två män att vara bäst på allt.
Den utspelar sig på en rad olika platser: Amorgos, Sicilien, Franska Rivieran, Peru, New York. Musiken och färgsättningen i filmen är oftast lugn och harmonisk.


Intrig

År 1965 på den grekiska ön Amorgos får man följa pojken Jacques Mayol och hans vän Enzo Molinari. Båda pojkarna tycker om att dyka, och den ena vill hela tiden vara bättre än den andra. En dag dör Jacques pappa i en dykolycka. Båda pojkarna bevittnade den hemska händelsen, något som skulle göra att de kom att stå varandra väldigt nära efteråt. Även om det hela tiden råder en ständig kamp om att vara bäst. Så även 23 år senare när de återses. Intrigen i den här filmen tycker jag därför handlar om relationen mellan Jacques och Enzo. Ett första exempel på detta är i tillbakablicken i filmens början, då två små pojkar hämtar Jacques för att hämta upp ett mynt från havsbotten i hamnen på den ö där de bor. Enzo som då plötsligt dyker upp med en hop ungar efter sig kör då bort Jacques och dyker själv ner för att hämta myntet.
Ett andra exempel på hatkärleken mellan killarna är när Enzo, då sjuttonfaldig världsmästare, bjuder in Jacques till världsmästerskapet i fridykning i Taormina på Sicilien. Då Jacques frågar varför Enzo bjuder in honom, svarar han:
- ”Därför att jag vet att du vill slå mig”.
Ett tredje och mycket starkt exempel som också utgör kulmen på intrigen utspelar sig i slutet av filmen när Jacques simmar ner i havet för att rädda Enzo som försöker återta världsrekordet från Jacques. Väl uppe igen dör Enzo efter att han bett Jacques om att ta tillbaka honom ner till havet igen. Enzos död gör Jacques helt förkrossad, något som ändå visar på att det fanns en stark vänskap emellan dem.


Personanalys

Huvudpersonerna i filmen är Jacques Mayol, Enzo Molinari och Johanna Baker. Alla tre skiljer sig ganska mycket från varandra. Jag upplever Jacques som ödmjuk och lugn. Han är också tystlåten och ganska osäker i relationer med andra människor. Till skillnad från Enzo är han inte heller skrytsam och framhäver inte heller sig själv när han gjort något bra ifrån sig. Detta är kanske de två största skillnaderna mellan Jacques och Enzo. Jacques har ju inte heller någon familj, vilket Enzo har, vilken förmodligen också är rätt stor.
Enzo är nästan rena motsatsen till Jacques. Han tar mycket plats och är en ledare för andra. Alla omkring honom lyssnar och lyder honom, t ex hans bror Roberto som hänger efter Enzo överallt och hela tiden gör som hans storebror vill. Enzo är även ganska högfärdig.
Johana upplever jag som en glad och lite virrig tjej. Både Enzo och Jacques är intresserade av Johana, hon ser dock bara Jacques. De blir ihop, men Johana kan inte fylla det tomrum Jacques har inom sig sedan hans pappa dog och han därmed förlorade sin familj.
Enda sedan Jacques och Enzo var små och fram till Enzos död anser jag att det fanns en stark konkurrens mellan dem. En konkurrens om att vara bäst på allt. På tävlingarna gäller det att dyka djupare än den andra, båda försöker få Johana. Men samtidigt finns här också en sorts vänskap.


Budskapet

Det som jag anser filmen vill förmedla till oss tittare handlar om hur vi är och hur vi bör vara mot våra medmänniskor. Men också hur viktiga våra medmänniskor är för oss.
Det finns även ett annat budskap, som visar hur viktig en familj och närstående personer är. När Jacques pappa dör, förlorar han sin familj och söker sig då istället till havet och delfinerna som han sedan börjar se som sin familj.
I denna filmen handlade ju budskapet som sagt om vikten av att ha familj eller andra närstående personer och hur man bör vara mot varandra. Detta hittar Jacques hos delfinerna. En kravlös kärlek och vänskap sinsemellan men också ett lugn som kommer ifrån havet och gör att det inte blir hektiskt och stressigt, som det t ex blir i filmen när den utspelar sig i storstadsmiljö (New York). Då finns inte heller samma kravlösa kärlek mellan människorna.
Jag har även kommit fram till att det som en berättelse eller som i det här fallet en film bygger på är just budskapet. Handlingen och all musik, ljussättning, effekter och de olika kameravinklarna är visserligen det man först kommer i kontakt med, men handlingens och effekternas egentliga uppgift är, enligt mig att förmedla budskapet på ett så bra sätt som möjligt.


Utförande

För att förmedla känslor i filmen används filmmusiken, ljussättningen, färgsättningen och andra effekter. I filmen är det ofta som det inte är någon musik alls. Den musik som spelas är oftast lugn, harmonisk och ibland även med ljud från delfiner, vilket får mig att tänka på havet. När filmen utspelas i storstadsmiljö, är musiken snabbare och hetsigare. Ljus- och färgsättning går i ljusa färger och mycket blått när filmen utspelar sig vid havet . Detta för att visa att havet är en lugn och rogivande plats.
För att förtydliga filmen används även effekter som t ex att tillbakablicken utspelas i svartvitt medan nutiden utspelas i färg. En annan effekt är i slutet av filmen då Jacques drömmer om havet och det ”rasar in” genom sovrumstaket. En effekt som gör att drömmen upplevs som väldigt stark även för oss tittare.
Den kameravinkel som används mest är närbilder. Det tror jag beror på att personernas känslor i filmen är viktiga för handlingen och att man därför vill framhäva dem extra mycket. Det förekommer dock även en del översiktsbilder med havet med på ett eller annat sätt. Dessa bilder visar på havets storhet.


Avslutning

Det ja...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Analys av filmen The Big Blue

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-13]   Analys av filmen The Big Blue
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9625 [2021-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×