Bokrecension: Gunnlaug Ormstungas saga : en islänningasaga av Översättare: P. Aug. Gödecke

12 röster
20633 visningar
uppladdat: 2008-04-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Recension av
Gunnlaug Ormtungas saga
Sagan om Gunnlaug Ormtunga berättar historien om trohet, svek, kärlek och hämnd. Det mesta tilldrar sig runt år 1000 på den vackra ön Island.
Berättelsens början är en dröm som Islands största hövding Torsten Egilsson har om en svan, två örnar och en falk. En främling tyder drömmen på följande sätt: Svanen representerar Torstens ofödda dotter, örnarna är två råa, stridslystna och maktgalna friare som kommer att slåss för hennes hjärta och falken är mannen hon kommer att gifta sig med i slutändan. Torsten trodde inte på drömtydningen och tog illa vid sig. Jofrid, Torstens fru, blev gravid. Födseln skedde då hövdingen var bortrest. Han hade gett klara order: ”Om det blir ett flickebarn skall detta sättas ut”
Jofrid gav order om att flickan skulle placeras hos Torstens syster utan Torstens vetskap, och detta skedde. I sex år levde hövdingen utan vetskap om sin dotter. När han tillslut fick reda på sanningen tog han med henne hem och uppfostrade henne på sin egen borg.
Gunnlaug, hövding Illuges son, var redan vid 15 års ålder en tilldragande ung man som inte var rädd för att ta risker eller anstränga sig för berömmelse och makt. Han var även en god diktare och fick smeknamnet Ormstunga. Hans intresse för utlandet var stort, men han lyckades inte få sin fars tillåtelse att resa och utforska det. Mycket för att hans far inte tyckte det var läge då han inte ens klarade av att hålla sämja hemma på Island. Vid ett misslyckat försök att komma iväg begav sig Gunnlaug ner till Torstens borg. Han fick husrum så länge han önskade och Torsten lärde upp honom i lagkunskap. Under tiden fattade även de jämnåriga, Helga och Gunnlaug, stort tycke för varandra.
Efter att tre år hade gått bad han sin far än en gång att få resa utomlands. Denna gång gick han med på det. Innan han gav sig av bad han Torsten om Helgas hand. Torsten satte sig på tvären då han tyckte att Gunnlaug hade svårt att bestämma sig. Gunnlaug red hem till sin far och bad honom om hjälp. Illuge lyckades övertala Torsten att ge Helga som löfteskvinna under de tre åren som Gunnlaug skulle vara borta. Om han misskötte sig eller inte kom tillbaka i tid blev Torsten löst från sitt avtal. Detta blev bestämt och Gunnlaug reste.
Under de tre åren han var borta blev han omtyckt och omtalad för sin styrka och bestämdhet. Men problemen kom då han skulle resa hem till sin kvinna. Han hann inte fram i tid. Helga blev bortgift med en annan man, Ravn. Blodspillan och död väntar Ravn och Gunnlaug.
Den olyckliga Helga blev omgift med Torkel. Men längtan till hennes stora kärlek, Gunnlaug tog även hennes livskraft.
Berättelsen har många huvudpersoner med olika personligheter.
Torsten är en omtyckt hövding, med lugn och fredliga avsikter. Jofrid är en klok kvinna som är snabb och duglig. Illuge, hövding efter Torsten, är stark och rå och omtyckt i vänkretsen och till hjälp om det behövdes. Gunnlaug är stark och vacker men mycket ärelysten. Helga är den vackraste kvinnan på Island. Ravn är också ärelysten och makthungrig. Torkel som nämns som Helgas sista make var rik och en bra författare till dikter.
Min uppfattning om denna saga är att den är en förvirrande berättelse med många namn. Jag har läst den flera gånger för att få grepp om den men har efter femte gången givit upp. Det som jag förstår av den är att islänningen var fatalist. Han trodde på ett förutbestämt öde som kunde visa sig genom till exempel drömmar. Drömtydningen ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Gunnlaug Ormstungas saga : en islänningasaga av Översättare: P. Aug. Gödecke

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2010-11-11

    Tack mycket bra jobb !:)

  • Inactive member 2010-11-11

    Tack mycket bra jobb !:)

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-12]   Bokrecension: Gunnlaug Ormstungas saga : en islänningasaga av Översättare: P. Aug. Gödecke
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9617 [2020-07-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×