Deckarnovell, Uppdraget

2 röster
4427 visningar
uppladdat: 2008-04-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kapitel 1
Jonnas vaknade och kollade upp i taket. Han kände sig glad. Idag är det nämligen sista skoldagen innan sommarlovet. Han tänkte på vad allt roligt han skulle göra. Plötsligt kommer hans mamma instörtande i rummet och drar upp rullgardinen. Ljuset strålade starkt in i hans ögon.
– Du måste skynda dig upp, klockan är mycket! Du kommer försent om du inte går upp nu, sa hans mamma.
Oj vad klockan är mycket, tänker Jonas och störtar upp. Han äter och borstar tänder och allt sånt som man gör innan man går till skolan. Han rusar ut till bussen som redan stod på ingång.
– Hej, det var tur att jag hann, säger Jonas när han kom ombord på bussen.
Han hoppades att det skulle vara den nya bussen idag, inte den tråkiga och knarriga som han oftast brukar åka med. Men idag blev det tyvärr den fula bussen. Han lämnade fram biljetten till busschauffören. När han hade åkt två hållplatser stiger Sey ombord. Sey var Jonas bästa kompis. Han var från Sydamerika och hade flyttat till Sverige för tre år sedan. Det var bara Jonas och Sey i bussen. Dom pratar om vad de skall göra på sommarlovet. Båda är mycket förväntansfulla inför det. Jonas lägger märke till att en man går på bussen. Det brukar bara vara barn som åker i denhär bussen. Mannen sätter sig framför Sey och Jonas. Två män till går ombord och sätter sig längre bak, han tyckte dom såg lite skumma ut men tänkte inte mer på det. Plötsligt smäller det till bakom Jonas och Sey. Det var ett skott.

Kapitel 2
Jonas och Sey blir jätterädda och böjer sig ner mot sitsarna. Männen pratar engelska och Jonas uppfattar att det var ett varningsskott. Busschauffören bromsar in och stannar bussen. Men han sitter blickstilla, han är nog rädd, tänker Jonas. Sey som förstår engelska lika bra som svenska viskar till Jonas att männen vill ha pengar av den andre mannen. Mannen drar till sig Sey, med ett hastigt ryck och säger till männen att de skall gå av annars skjuter han barnet. Han menar Sey, tänker Jonas förskräckt. Sey såg livrädd ut. Mannen hade en pistol riktat mot honom och han svettades. Vad skall jag göra, vad kommer hända tänkte Jonas som också såg väldigt rädd ut. Männen hoppar av. Mannen som har Sey ropar att bussen skall köra igen. Busschauffören kör iväg igen. Mannen ropar ”stop at the market in the Centrum”. Sey översätter eftersom han tror att ingen annan kan engelska. Mannen vill att du stannar vid affären vid centrum. Jonas får uppdraget att gå in till affären och hämta en väska som ligger i en förvaringsbox. Mannen kastar en nyckel till Jonas. Han förstår att om han inte lyder mannen kommer hans bästa kompis att bli dödad. Han gick till boxarna i affären. Han läste 206 på nyckeln. Han letade upp skåpet och tog ut en svart ganska stor väska. Oj vad den var tung, där måste pengarna vara tänker Jonas. Han funderar på om han verkligen skall ge väskan till mannen och lyda honom eller om han skall springa därifrån och ringa polisen, men då måste han lämna Sey. Hur skall det gå för Sey om jag lämnar han i sticket. Det bara snurrar i huvudet på Jonas och han känner att han inte kan tänka klart. Jag kollar vad det är i väskan så får jag se sen, tänkte han. Jonas öppnade dragkedjan försiktigt och förväntansfullt. Och där i väckan låg...

Kapitel 3
Det var som tusan, tänkte Jonas. Jag tror jag ger han väskan iallafall, då blir ingen skada skedd hoppas jag, tänkte Jonas. Han går tillbaka till bussen. När han kommit in i bussen tar mannen väskan och släpper Sey. Mannen säger till chauffören att åka en bit från affären och han gör det eftersom mannen pekar mot han med sin pistol. När de kört en bit stannar chauffören som fått order om det. Mannen hoppar av. Jonas ber chauffören att köra snabbt till skolan. Chauffören som verkar lite chockad startar bussen och de åker iväg. När de kommer till skolan frågar Jonas Sey om han kan låna hans mobil.
– Javisst, men vad skall du med den till, undrar han.
– Jag skall ringa till polisen säger Jonas. Efter att han hade pratat färdigt med polisen säger Jonas till Sey:
– Vi skall åka polisbil hem till mig snart så vi får rett ut det här med dom. De går till läraren och direkt när dom kom in i skolan frågar hon varför dom kom så sent och varför stod där ute hela tiden. Hon såg riktigt arg ut.
- Jo det var så att… försöker Sey.
- Läraren fortsätter med, det här blir kvarsittning, komma försent på sista skoldagen!
- Jo, men vi måste reda ut några viktiga saker så vi kan inte stanna kvar i skolan. Du måste tro oss försäkrar han men säger att han inte kan berätta mer nu, men han lovar en fullständig förklaring senare.
Polisen kommer och de åker hem till Jonas så det kan prata ordentligt utan att någon hör eller blir nyfiken. När de kommit hem och satt sig vid köksbordet förklarar Jonas vad som hänt.

Kapitel 4
Några dagar efter att Jonas och Sey hade berättat om det som hade hänt kom polisen åter igen och ville tacka dom.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Deckarnovell, Uppdraget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-11]   Deckarnovell, Uppdraget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9609 [2021-06-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×