Licenser, copyright m.m.

6861 visningar
uppladdat: 2002-01-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
HEMUPPGIFT
Det är mycket man får göra med sin dator så länge man håller sig inom lagens gränser. Och man får inte kopiera program som licensierade eller som man säger : som någon annan har copyright på. Några exempel på licensierade program är Word, Excel och Photoshop. Men däremot om programmet är ett såkallade ”Freeware” eller ”Shareware” så får du kopiera det, så länge det inte ligger något vinstsyfte i grunden, de vill säga tjäna pengar på programmet. En vanlig fråga som dyker upp ständigt är: ”Vad är ett Freeware och ShareWare program för något”. Freeware program är ett program som är gratis som man får använda utan att behöva betala för det. Och Shareware program är ett program som man får använda i några dagar utan att betala och sedan om man gillar det så får man betala en liten viss summa pengar för registrerings koden (medlemskapet). Och i bägge av dessa program så får man tyvärr inte ändra på innehållet. Men det finns ett undantag när det gäller att kopiera program och det är att man får göra en säkerhetskopia för eget bruk på sina egna program som man har köpt lagligt. Av samma anledning som man inte får kopiera program så får man inte häller ha några kopierade program på datorn.

Hur fungerar en Licens?
En licens innebär att man har köpt rätten att använda ett program. Men tyvärr äger man inte programmet, det är fortfarande program tillverkaren som äger det. Och man får inte installera programmet på fler datorer än de man har licens till. Men för att installera programmet på fler än en dator så behövs det en speciell licens.
Får man publicera sina kamraters eller släktingars namn på sin hemsida?
Det beror helt på om du har ett skriftligt tillstånd från denna person men dennas namn, och detta gäller även släktingar, men om du inte har skriftligt tillstånd från denna person så är det olagligt och då bryter du mot PUL lagen. Men tyvärr så gäller inte denna lag utomlands och för journalister, så länge det har ett journalistiskt syfte.
Vad är PUL?
PUL (person uppgifts lagen) är lagen om person uppgifter. Denna lag hanterar vilka rättigheter man har som person att skydda sina personliga uppgifter mot användandet av sin personliga vilja, kan man säga. Även om vi har yttrandefrihet i Sverige så får man inte skriva vad som helst på sin hemsida. Några exempel på vad man inte får skriva om är; Allt som anses som hets mot folkgrupp och personligt angrepp och förtal och om man publicerar hemligt information, men annars får man nästan skriva vad som helst. Men skulle du bryter mot någon av dessa simpla regler så kan man hamna i finkan. Men oftast får man kraftiga böter men skulle man t.ex. kopiera ett program olagligt kan man få upptill 2års fängelse. Ett exempel är napster, om de inte hade kommit överens med de andra bolagen så hade de fått fängelse eller riktiga kraftiga böter. Och jag kan försäkra dig om att det finns folk som har som yrke att kontrollera att man inte bryter mot lagarna. Och det är ganska enkelt att kolla om du har olagliga program. Man kan skicka över ett litet program till din dator över Internet som kollar vad du har för program och vad det är för serienumme...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Licenser, copyright m.m.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2002-01-23]   Licenser, copyright m.m.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=960 [2020-12-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×