Paulo Coelho - Alkemisten

1 röster
12703 visningar
uppladdat: 2008-04-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Paulo Coelho kommer från Brasilien och föddes år 1947. Han är jurist och journalist, men är allra mest känd är han för sitt författarskap. Han är bl.a. Brasiliens mest lästa författare. Paulo växte upp i en medelklassfamilj i Rio de Janeiro tillsammans med pappan Pedro och mamman Lygia samt sin lillasyster Sonia. I tonåren var han hippie och föräldrarna trodde att han var psykiskt störd, så han lades in på ett mentalsjukhus. Där fick han under tre år gå på elchocksterapi. Senare, vid 17 års ålder, började han på en kristen skola i San Ignacio. Efter några år av studier bestämde Paulo sig för att göra en stor resa genom världen. Han ville lära sig om mystiska konster och om olika religioner. Han var i andra delar av Sydamerika, men också i Europa och Nordafrika. Under två år var han borta innan han kom hem till Brasilien igen. Då började han skriva låttexter till bl.a. Rita Lee, en populär, brasiliansk sångerska. Han skrev också låtar med Raul Seixas. Tillsammans skrev de ”I was born ten thousand years ago”, som blev hans mest framgångsrika låt. Han blev fängslad för sina åsikter han hade skrivit om i texterna. Många ogillade han vid den här tiden. I fängelset fick han, enligt han själv, en andlig upplevelse, en uppenbarelse om att han skulle bli författare. Efter sin frisläppning började han skriva sin första bok, Hell Archives, som blev ett misslyckande. Tre år efter fiaskot blev hans andra bok färdig, Practical Manual of Vampirism, som det också gick dåligt för. Boken trycktes bara i några få upplagor eftersom Paulo tyckte själv att boken var av dålig kvalité. Året därpå, 1986, påbörjade han sin pilgrimsfärd till Santiago de Compostela, som är huvudstad i regionen Galicien i Spanien. Resan inspirerade han till att skriva boken Pilgrimsresan. I boken beskriver han sina erfarenheter om det ovanliga i det vanliga livet.

Paulo har också skrivit böcker som t.ex. Alkemisten, Vid floden Piedra satte jag mig ned och grät och Zahiren. Han skrev Alkemisten ett år efter han skrev Pilgrimsresan, men han hade svårt att få den publicerad. Även fast han hade svårt att få den publicerad blev den en utav de bäst säljande böckerna i hemlandet någonsin. Under den här tiden pågick fortfarande kalla kriget mellan USA och Ryssland, dåvarande Sovjetunionen, och den brasilianska konstitutionen bildades. Alkemisten är baserad på den argentinska författaren Borges bok Tale of two dreamers. Alkemisten, och de flesta andra böcker som Paulo har skrivit, handlar om människor som följer sitt hjärta och sina drömmar. Den har sålts i över 41 miljoner exemplar och har blivit översatt till 66 olika språk. Den ska också bli dramatiserad år 2009. Paulo har fått många priser och utmärkelser. Han har bl.a. fått Guinness världsrekord i mest lästa bok (Alkemisten), Direct Group International Award och BAMBI Awards. Idag bor han tillsammans med sin fru Christina i Rio de Janeiro.

Referat – Alkemisten

Alkemisten handlar om den unge fåraherden Santiago, som lever i Andalusien. En dag får han en konstig dröm om en dyrbar skatt som är nergrävd vid Egyptens pyramider. Drömmen är så verklig att han inte kan sluta tänka på den. Han träffar en kung som berättar att hans dröm är hans livsöde, och att han måste fullfölja det. Han säger också att han ska följa tecken och ger han två ädelstenar som ska hjälpa han att göra det. Santiago bestämmer sig för att sälja sina får och reser till Tanger i Afrika. Han följer tecken som leder han till en kristallaffär där han jobbar i ett år, sedan beslutar han sig för att vandra genom Sahara till pyramiderna. I Egypten möter han alkemisten. Under resans gång lär han sig att följa tecken och att lyssna till sitt hjärta.

Boken utspelar sig runt Medelhavsområdet. När boken utspelar sig är oklart, men jag tror att det är ett par decennier efter Kristus. Varför jag tror det är för att boken påminner om bibeln och att värderingarna känns gamla, t.ex. vill inte Santiagos pappa att han lämnar sin hemby. Han säger att dem männen som ser deras ängar och kvinnor vill stanna där för all framtid. Språket i boken är enkelt och det tycker jag om. På något sätt tycker jag att det passar i den här boken. Miljö- och personbeskrivningarna är enkla men ändå bra. Boken känns tillgänglig för dem flesta, dels för att språket är enkelt och att bokens budskap påverkar alla: att tolka livets alla tecken, lyssna till sitt hjärta och följa sina drömmar. Boken är fylld med filosofi och myter och känns kopplad mycket till religion.

Att boken har berört många förstår jag, eftersom budskapet är djupt och att många människor säkert kan identifiera sig med Santiago, att ha drömmar som man vill uppnå, men inte tror sig kunna p.g.a. vissa hinder. Själv tycker jag att boken är bra, dels för dess ti...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Paulo Coelho - Alkemisten

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-05-22

    Referat  Ett referat

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-04]   Paulo Coelho - Alkemisten
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9546 [2020-06-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×