Lee Harvey Oswald och Mordet på John F. Kennedy

10047 visningar
uppladdat: 2008-04-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Innehållsförteckning:
1 Inledning
2 Frågeställning
3 Resultat
4 Diskussion
5 Källförteckning1 Inledning
Jag ska skriva om mordet på John F. Kennedy, den antagne mördaren Lee Harvey Oswald och om konspirationsteorin. Jag valde detta ämne eftersom jag ville gå djupare in på dess konspirationsteorier. Dessa är många och vissa av dem är ganska konstiga.2 Frågeställning
Vem sköt John F. Kennedy? Fanns det en andra skytt, och i så fall var? Varför blev Kennedy skjuten? Var det en konspiration och om det var det, vilka bestämde?3 Resultat
Den 22 November 1963 kl. 11.37 landade John F. Kennedy och hans fru Jacqueline på flygplatsen Love Field i Dallas, Texas. 200 000 människor har gått ut för att titta på den bilkortege som ska föra presidenten, hans fru, Texas-guvernören John Connally och dennes fru till Trade Mart där de ska äta lunch med 2600 människor. Kl. 12.31 svänger presidentens bil in på Elm Street vid Dealy Plaza och några sekunder senare hördes ett antal skott, det första träffade Kennedy i halsen och fortsatte sedan in i guvernör Connallys rygg, det andra vet man inte var det tog vägen och det tredje träffade Kennedy i huvudet och slungade honom bakåt. Han gled ner i sätet med ett öppet hål i huvudet och Jacqueline Kennedy hördes skrika ”Dom har dödat min man! Jag har hans hjärna i min hand!” 10 sekunder efter det första skottet hade avlossats skyndade presidentens bil iväg mot Parkland Memorial sjukhuset. Kennedy bars in i ett operationsrum och opererades, men vid kl. 1 förklarades han död.

Vittnen till skjutningen sade att de hade sett skott avlossas från bakom ett staket bakom en gräsbevuxen kulle och ifrån ett skolbokslager. På 6:e våningen i skolbokslagret hittades 3 patronhylsor och under ett par lådor ett gevär av modellen Mannlicher-Carcano. Enligt en ljudupptagning på en polisradio sköts de två första skotten med ca 1.7 sekunders mellanrum och 3 skott inom 8 sekunder. I tester utförda av skjutexperter visade det sig att man kunde skjuta så fort med denna gevärsmodell. Men frågan är om Oswald verkligen kunnat träffa ett mål som rörde sig, lite mindre än ett A4 på ca 80 meters avstånd med bara ett 4x kikarsikte? Tester utförda av FBI några år senare visade att det inom 8 sekunder var det möjligt att skjuta tre skott men pricksäkerheten var inte så bra. Testarna kom också fram till att vapnet var mycket svårt att använda på grund av dess dåliga design och kondition.


Vid kl.13.16, gick polismannen J.D. Tippit fram till en man på East street, och efter en kort konversation drog mannen fram en revolver och sköt Tippit. Mannen sprang där ifrån och lämnade den döende Tippit på marken. 20 minuter senare såg Johnny Brewer en man som såg ut att gömma sig för polisbilar som körde förbi. Brewer ringde polisen och visade poliserna mot en biograf där han såg mannen gå in. När polisen gick fram till mannen drog han sin revolver och tryckte på avtryckaren, men pistolen klickade och polisen hoppade på honom.
Mannens namn var Lee Harvey Oswald, och efter ett litet tag fick polisen reda på att Oswald jobbade på skolbokslagret där polisen hittade geväret. Bevis kom fram för att det var Oswald hade hållit geväret och när han skulle överföras från polisstationen till fängelse sprang en man vid namn Jack Ruby fram och sköt Oswald i magen. Oswald dog inte långt efter skottet hade skjutits. Jack Ruby, blev åtalad för mord och dömdes till döden men dog i cancer innan domen han värkställas. Det hela var som skapat för en konspiration, Oswald hade inget riktigt motiv och dog bara några dagar efter mordet. Polisen ansåg att JFK mordet var en psykopats sjukliga försök att bli uppmärksammad. Bara timmar efter mordet på JFK började rykten och spekulationer breda ut sig om att Oswald bara var ett redskap för någon större sammansvärjning. När han sedan blev mördad tog ryktena ännu mera fart och folk trodde att Oswald röjdes ur vägen innan han talade. De vänsterorienterade ansåg att Oswald var ett redskap för FBI, CIA, till slut en sammansvärjning som omfattade hela den amerikanska staten. Andra ansåg att han var agent för den sovjetiska säkerhetstjänsten.

En utredningskommission utsedd av USA:s president Lyndon B. Johnson kom fram till följande:
1. Skotten som dödade presidenten sköts från 5:e våningen på skolbokslagret.
2. Bevisen pekar på att 3 skott sköts
3. Skotten som dödade presidenten sköts av Lee Harvey Oswald.
4. Oswald dödade polisman J.D. Tippit utan synbar anledning.
5. Ca 80 minuter efter JFK mordet och 35 minuter efter Tippit mordet försökte Oswald döda en polis till på den biograf som han blev arresterad i.
6. Kommissionen fann inga bevis för att Lee Harvey Oswald eller Jack Ruby var en del av någon konspiration.
7. Med dessa påståenden som grund kom kommissionen fram till att Oswald agerade ensam.

Men vittnen säger sig ha sett skott komma från en gräskulle framför bilen såväl som i det skolbokslager där Oswald sägs ha varit. Detta har inte stärkts och enligt utredningskommissionen så agerade ju Oswald ensam. Vilket har varit den officiella versionen som USA har kvarhållit vid trots allmänhetens kritik. Hela historien är som perfekt för en konspiration, mördaren är en ensam man utan vänner, han har inget motiv, han dör endast ett par dagar efter det händer och mördarens mördare dör inte långt efteråt heller.
Det låter lite för perfekt för att det ska vara äkta. 48 av vittnena till mordet dog inom fem år efter skjutningen och de flesta var ”lägliga” dödsorsaker, t.ex. självmord, mord, hjärtattacker och bilolyckor, dessa var många även om några av dödsfallen klassades som ”naturliga orsaker” 10 av dessa 48 klassades som naturliga orsaker och alla glömdes snart bort. Många tror ju att det var fler än en mördare och som Guvernör Connally (åkte i limousinen med Kennedy) sade, ”Det var antingen två eller tre personer inblandade eller så sköt någon med ett automatgevär” så var det antagligen fler än en men detta har aldrig kunnat bevisas. Trots att Oswald antogs vara den enda mördaren var det flera vittnen som sett skott skjutas från en gräsbevuxen kulle och inte skolbokslagret, att ett rökmoln var synligt i området vid den gräsbevuxna kullen. Till och med innan bilkortegen anlände hade folk sett män med gevär i centrala Dallas. Några år senare sade Dallas polischef Jesse Curry att ”Vi har inga bevis för att Oswald avfyrade geväret, ingen har än kunnat placera honom i det huset med geväret i sin hand.” Oswald sade till Dallas polisen att han hade befunnit sig på första våningen i lagerhuset vid tiden för skjutningen, och det fanns vissa bevis som kunde styrka detta. Den tredje sårade mannen man inte hör talas om ofta passar inte alls in på kommissionens profil. James Tague, han stod ca 50 meter ifrån bilen och blev skadad av en förbipasserande kula. Eftersom det första skottet sårade Kennedys nacke, det andra träffade Connally i ryggen och det tredje i Kennedys huvud är det nästan säkert att det skjutits minst fyra skott. Vilket utesluter att skotten bara sköts från Oswalds gevär eftersom detta endast skjutit tre kulor. Men detta kan förklaras genom att en kula har studsat mot något hårt föremål och träffat Tague.4 Diskussion
Att Lee Harvey Oswald är JFK antagne mördare tror jag inte ett dugg på! Jag är, utan att ha varit där, ganska säker på att det fanns minst två skyttar för som Guvernör Connally säger var det otroligt att han lyckades få iväg två skott på mindre än 1.7 sekunder. Oswald hade heller inget motiv och det förklarades endast genom en psykopats försök att få uppmärksamhet. Att han dog bara några dagar efter mordet var ju också lite konstigt. Den eller de andra skyttarna sägs ha funnits bakom ett staket och denna plats hade bättre uppsikt över Kennedy och var dessutom närmare. Om det fanns en skytt till är det troligare att han lyckades med skottet för han hade bättre vinkel och var närmre än Oswald. Dessutom slungades Kennedy åt samma håll som skottet kom ifrån vilket är väldigt konstigt, men om det som trott fanns en skytt vid den gräsbevuxna kullen skulle Kennedy ha slungats bakåt, vilket han också gjorde. Men om det var en konspiration kan inte jag svara med säkerhet på, men efter att ha läst om mordet på olika hemsidor och böcker är jag inte säker på att det är fallet. Vilka som skulle ha beordrat mordet är väldigt svårt att veta men det kanske kan vara CIA, eller någon annan Amerikansk officiell byrå, kanske FBI eller någon väldigt mäktig person. Det kan ha varit Kubaner, Sovjeter, det kanske till och med var Oswald och Jack Ruby som stod för hela mordet. Men detta är väldigt otroligt, så som Ockhams rakkniv säger så är den enklaste förklaringen oftast den rätta, och då är Oswald bara en ensam och osäker psykopat som söker uppmärksamhet. Ingen kommer att veta förens dem som är ansvariga för det berättar, vilket antagligen inte kommer inträffa inom de närmsta åren.

Angående källorna så har deras pålitlighet varit bra, de tryckta källorna är inget att diskutera. De stämmer, och de flesta internetsidorna har verkat ha en bra pålitlighet, till exempel www.mcadams.posc.mu.edu eftersom den tog upp båda sidornas historia både kritikernas och den officiella. Hemsidan var skriven av en amatörgrupp som forskade lite i JFK fallet och även om de var amatörer så verkade de i alla fall professionella. Alla böckerna var utmärkta att ha och var till stor hjälp när det gällde att kontrollera internetsidornas äkthet. Om det stämde med boken använde jag info från sidan i resultatet. Så jag kan inte klaga på de källor jag använde för jag tyckte de var väldigt bra och överrenstämde med det jag har läst i böcker och sett på TV tidigare.


5 Källförteckning
internetkällor
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=205904 17/3
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=205801 17/3’
http:/...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Lee Harvey Oswald och Mordet på John F. Kennedy

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-04]   Lee Harvey Oswald och Mordet på John F. Kennedy
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9544 [2021-05-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×