Genetik

6 röster
10745 visningar
uppladdat: 2008-04-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Beskrivning av en Dna-molekyl

1. Dna-molekyl bli upp till två meter lång och därför mycket tunn.
2. Dna-molekyl är uppbyggt av gen, som likt en spiralvriden stege och är uppbyggd av fyra bokstäver (kvävebaser) som är A,T,C och G. Dessa kvävebaser är signaler på hur gengen ska fungera.
Dna- molekyl är bestått av en dubbelspiral av proteiner som kallas för socker-fosfat. Dubbelspiralen hålls ihop med hjälp av stegpinngar. Dna-molekyl är byggt av en lång kedje med fyra byggstenar , det är A,T,G, och C.


Hur många kromosomer har vi ''''


På normal sett har vi människor 46 kromosomer, som där alla våra arvsanlag, generna,finns. Dessa kromosomer delas in i 23 par där den ena kromosomen i paret kommer från pappa och den andra från mamma. Utav 23kromonsparet så är 1-22 paret som är numrerade i storlekordning.

Det finns risker att man är födda av 47kromonsonmer istället för 46kromonsomer. Om man har 3 kromonsomer iställer för att har två i de 21 kromonsomer så har man Downs syndrom. Barn med Downs syndrom har en utvecklingsstörning. Som gör att barnet har svårare än alla andra att lära sig saker. De lär sig ofta att tala sent än vad vi andra gör, men hjälp av

teckenspråk och särskilda träning som gör många av dem stora framsteg. De barnet som har Downs Syndrom har oftas hjärtfel,syn och hörselproblem. Av genomsnittet 1000 nyfödda barn, har återminstone ett barn Downs Syndrom om mor är i 20årsåldern. Om morsan är 40-årsåldern så öka risken från 1-100.


Vad kallas könskromosomer och kromosompar för en kille och en tjej

Könskromosmer kallas för X and Y. Kille kromosmer paret kallas för XY.
Tjej kromosmer paret kallas för XX.

Vad är en mutation

Mutationer är förändringar i arvmassa , oftast i DNA. Mutationer kan uppkomma på olika typer av orsaker, tex kan det vero på ett kopieringsfel under en reduktionsdelning( celldelning), strålning och olika typer av kemiska ämnen eller till och med virus. Den vanligaste mutationen sker när DNA ska läsas av och bilda socker-fosfat( proteiner).

Här är några exemplar

1. Kvävebaserna som är A,T,C och G byts ut eller förändras så att basparningen inte stämmer riktigt. Då blir det fel aminosyra( proteinmolkyler) eller fel socker-fosfat.

2. När kvävebaserna ska paras ihop så förskjuts parningen och det bildas återigen fel protein. Den typen av mutation är ofta dödlig.

3. Att DNA- kan läsas av fel

4. Ett vänligt ovanligt en tjej kan har huden som ser ut som jälar.

4.Om könsceller blir genom strålande då kan det föras vidare till nästa generation.Om fosterdiagnostik ska vara fördjupet eller tillåtet. Varför ska bort eller kvar

6. Fosterdiagnostik kan vara kvar för att undersöka om fostret läge inne i magen. Om barnet har någon ärftliga sjukdomar, har extra kromosom. Alla metoder för att undersöka ett foster ska vara kvar. Men ta reda på vilken kön barnet ha ska inte vara tillåtet. För det ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Genetik

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-01]   Genetik
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9532 [2021-01-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×