Rockmusikens Historia

7 röster
11352 visningar
uppladdat: 2008-04-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Rockmusiken har i olika former funnits sedan 1800-talet.

Allt började med att amerikanerna åkte över till Afrika för att hämta människor som skulle jobba som slavar på de stora bomullsplantagen.
De som överlevde det hårda livet på skeppet fick jobba obetalt timme ut och timme in på de stora plantagen, för att orka med allting så började de att sjunga. Sångerna de sjöng kallades worksongs, de var rytmiska och texten och rytmen anpassades till arbetet. Ibland förekom också call and respons vilket innebar att en person började med att sjunga något och så upprepade de andra det som nyss sjungits. Med sångerna blev det slitsamma livet lite lättare.
De tappade självklart hoppet om en framtid ibland, och då sjöng de något som kallades Negro Spiritual, vilket var dystra sånger om livet efter döden som de trodde skulle vara bättre än deras jordeliv. De sjöng också blues, den svarta arbetarklassens folkmusik.

De religiösa sångerna afrikanerna sjöng kallades gospel och finns än idag.
Gospeln sjungs ofta i stora körer ackompanjerade av enkla instrument (när den uppkom fanns ännu inte el-instrument), såsom gitarr, orgel, piano och trummor.
Gospeln är glad och dansvänlig musik. Afrikanska gudstjänster är alltid fulla av glädje och liv.

Slaveriet upphörde då flera delstater drog sig ur. Allteftersom drog sig fler och fler ur det grymma människorovet och tillslut fanns inget slaveri kvar.
När slaveriet försvunnit behövde självklart de afrikanska människorna någonstans att ta vägen. Utan pengar fick de bo i väldigt fattiga områden, såkallade ghetton.

År 1935 föddes en man vid namn Elvis Aaron Presley. När han var ett litet barn sjöng han i en gospelkör, och eftersom han hade stor talang så lovade prästen att Elvis någon gång skulle få sjunga solo i kyrkan.

Elvis kom från en fattig bondefamilj. Familjen lyssnade väldigt mycket på gospel och country, och antagligen var det därför Elvis fick sitt intresse för att sjunga just gospel.

Elvis blev äldre. När han var arton år arbetade han som lastbilschaufför. En dag när han var ute och körde på vägarna så åkte han förbi en skylt: ”Inspelning av skiva $2.”. Skylten väckte Elvis intresse, och han körde dit för att spela in sin första singel.
Skivproducenten tyckte att Elvis hade perfekt röst. Den vite mannen med den svarta rösten, sade han.
Elvis spelade in en skiva med två låtar till sin mammas födelsedag. Låtarna var ”My happines” och ”Blue Moon”.

Karriären gick framåt för Elvis, han gav ut fem singlar mellan åren 1954 och 1955. Efter att singlarna getts ut så började olika skivbolag att slåss om Elvis, tillslut vann RCA honom. Då gjorde han låten Heartbreak Hotel, en av de mest kända låtar han gjort.
Elvis spelade även in filmer, fyra filmer under 50-talet och ett par under 60-talet som dock var något sämre.
Efter att Elvis kommit hem från sin militärtjänstgöringing fick han uppträda tillsammans med Frank Sinatra.

Elvis dog den 16e augusti år 1977, av en hjärtattack som berodde på en blandning av tio olika mediciner. Än idag finns det ändå människor som tror att Elvis inte alls är död utan iscensatte sin död i ett försök att komma bort från rampljuset. Det finns även människor som påstår att de själva är Elvis.

Bill Haley var den första rock’n’roll artisten som hamnade etta på Billboard Hot 100 som är en topplista över de populäraste låtarna i USA.

En annan viktig sak som också hände under 1950-talet var att el-instrumenten kom. Eftersom man innan bara kunnat använda instrument som inte krävde el var det en väldigt stor och viktig händelse.

År 1974 skapades en ny gren av rockmusiken genom bandet Ramones. Punken. Ungefär i samma veva dök band som Clash och Sex Pistols upp.
År 1977 kom punken till Sverige. Under den tiden var det tabu för ungdomar att uttrycka sina åsikter, så när punken kom med sina nitar, tuppkammar och aggressiva sångtexter spred den sig snabbt. Många punkare kallade sig anarkister. Ungdomar färgade håret grönt, drack folköl, ifrågasatte politiker och startade demonstrationer, men framförallt bildades en massa små källarband.
Ett stort svenskt punkband var Ebba Grön. Det startades av tre killar på en fest år 1977. Bandets ”representant” blev med tiden Joakim Thåström, även kallad Pimme.
Från början hette bandet The Haters men bytte sedan namn till Ebba Grön.
Människor som lyssnade på 50-tals rock (i Sverige kallat raggare) jagade punkare för deras utseendes och attityds skull och tyckte riktigt illa om dem. Det blev också en väldigt stor politisk krock eftersom punkarna som sagt ofta var anarkister, medan raggarna oftare hade högervridna åsikter.

Runt år 1970 uppfanns också en annan gren av rocken, hårdrocken. Den musikstilen satte hela musikvärlden i gungning. Aldrig förut hade det funnits en så mörk och ondskefull typ av musik.
Den engelska gruppen Black Sabbath var grundarna till hårdrocken. De bildades år 1969 och deras debutskiva kom år 1970.
Ungefär samtidigt som Black Sabbath startade började Deep Purple att spela allt hårdare musik.
Det finns många hårdrockare som är satanister. De bär uppochnervända kors och liknande. Men hårdrock behöver absolut inte vara detsamma som satanism!

Både inom punken och hårdrocken finns flera olika genrer, såsom kängpunk, skapunk med mera. Precis som i hip-hopen låter inte alltid den svenska punken som den amerikanska eller engelska. I Sverige är musiken ofta mer melodiös, som en blandning mellan punk och visa. T.ex. Dia Psalma.
Olika genrer inom hårdrocken kan vara dödsmetal, blackmetal, pudelrock, heavymetal, trashmetal, med flera.

Jag personligen tyckte att rocken var väldigt intressant att jobba med. Jag har lärt mig massor av nya saker och tyckte det var riktigt kul att söka på Internet efter olika sidor.
Min pappa kallar sig för hårdrockare och m...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Rockmusikens Historia

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-05-08

    Universitetsnivå?

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-09]   Rockmusikens Historia
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9521 [2020-08-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×