Anna, min älskade

2 röster
5819 visningar
uppladdat: 2008-03-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Tema och motiv:
Vad handlar texten om:
Boken handlar om Anna och Marcus, ett lyckligt par som bor i ett lägenhetsområde i ett område som kallas kransen i Stockholm. De har det väldigt bra tillsammans, de älskar varandra över allt annat och de skulle inte kunna tänka sig att vara utan varandra. De har många gemensamma vänner som också är par och de träffades ofta och umgicks eller bara gick ut och åt. De hade det helt enkelt väldigt bra i livet, de hade inget att bekymra sig över.

Anna hade under en tid haft problem med s.k. urinträngningar, men hon oroade sig inte så mycket för det. Hon tänkte att det var nog bara en helt vanligt urinvägsinfektion. Hon beställde en tid till gynekologen bara för att vara helt säker. Hon fick åka dit och Marcus väntade hemma i lägenheten, inte särskilt orolig, men man kan aldrig veta tänkte han.

När Anna kom hem hände det som ingen någonsin vill vara med om. Hon kom in genom dörren gråtandes av förtvivlan. Marcus förstod att det var något som var fel. Hon sa med en sorgsen, skräckslagen röst ”Jag har cancer”. Anna hade fått livmoderhalscancer, och skulle behöva genomgå en operation och möjligen strålbehandling. Hon skulle operera bort hela livmodern vilket gjorde att hon aldrig skulle kunna på egna, biologiska barn. För Anna kändes det som om livet tog slut på en sekund.

Många veckor efter beskedet diskuterade Anna och Marcus väldigt mycket om allt möjligt. Om de skulle klara av det tillsammans, vad de skulle göra efter operationen, skulle de adoptera barn, allt var väldigt rörigt och påfrestande för dem båda. Tiden mellan sjukdomsbeskedet och operationen var den jobbigaste tiden i hela deras liv. Men de klarade av det tillsammans, och bandet mellan dem växte bara starkare och starkare.


Vad är det för slags text:
Jag tycker att det är en text om kärlek, sorg, lycka och själva livet i sig. Jag tycker att den både handlade om sorg och lycka, för det är klart att det är hemskt när man får reda på att man själv eller ens partner har cancer, det är en stor sorg. Om man sedan tänker på när allt är över, när Anna hade gått igenom sin operation och fått sin strålbehandling. Vilken lycka det då måste vara. Det måste kännas som om en stor sten släpps från bröstet och man kan plötsligt leva igen. Jag tror att det är en underbar känsla att veta att man har klarat av något så stort och hemskt.

Jag tycker också att texten handlar väldigt mycket om kärlek. Det var den starka kärleken mellan Anna och Marcus som höll dem tillsammans. Det var väldigt påfrestande för Marcus också, även fast han inte var sjuk. Han hade när som helst kunnat lämna Anna bara för att han inte orkade längre. Det var också så han tänkte många gånger men som han skulle ångra sig för livet om han gjorde.

Komposition:
Hur är texten uppbyggd:
Texten är uppbyggd som att det är Marcus som berättar. Författaren skriver ”Jag och Anna”. Det tycker jag är bra, på något sätt känns det som om man kommer in mer i boken när man ”är” någon. Jag tycker att boken var väldigt bra upplagd. Den hoppade inte mellan olika personer eller tider. Den var lätt och läsa så man ville nästan inte sluta läsa när man väl började.

Budskap:
Vad har författaren för syfte med texten:
Jag tror att författaren vill visa med texten att det finns något ont i det mesta. Anna och Marcus hade ett näst intill perfekt liv, men så skulle cancern komma och förstöra hela deras tillvaro. Jag tror att författaren vill att alla ska förstå att livet inte alltid är en dans på rosor. Det finns så mycket hemskt som händer i världen, en dag kanske det händer just mig själv. Man ska inte ta saker för givet, och absolut inte livet. Livet är något väldigt värdefullt, som man bara får ett av. Det ska man ta väl vara på och inte kasta bort.Jag tror att författaren vill visa hur stark kärleken är. Jag tror att bara man vill så kan kärleken segra över allt. Den är så stark så det finns inte ord för det. Anna och särskilt Marcus visade hur stark deras kärlek var till varandra. Det var den som höll dem tillsammans när det var som svårast, och båda bara hade lust att ge upp. Jag tycker att det är otroligt att man kan komma så långt med kärleken. Den utvecklas så mycket. Vad var kärlek när man var liten och vad är den när man är vuxen. Det är nog en väldigt stor skillnad där tror jag. Men jag tror fortfarande att kärleken är något som segrar över allt.

Egna reflektioner kring texten:
Jag tycker att den här boken är väldigt bra, men samtidigt väldigt hemsk. Den visar kärleken på ett så vackert sätt, hur den håller tillsammans två människor som med ett järngrepp. Jag tycker att det är otroligt att Anna och Marcus klarade av cancer tillsammans på ett så bra sätt som de gjorde. Jag kan likna den här boken med en berättelse om en lycklig prins och prinsessa, men så kom draken och tillfångatog prinsessan. Prinsen är väldigt rädd för draken, men hans kärlek till prinsessan tar över och han räddar henne. På samma sätt tycker jag att Marcus kärlek till Anna på ett sätt räddade henne från cancern.

En sak som Anna och Marcus tänkte ganska mycket på var, ”varför Anna”. Jag tror att det är något man kan gå och fundera och fundera över men aldrig komma på något svar, för det finns inget. Jag tror att det måste vara väldigt frustrerande att inte veta om man kommer att överleva eller om cancern kommer att komma tillbaka, för det vet man inte, man kan bara hoppas och tro.

En utav de hemskaste sakerna för Anna och Marcus är nog att de inte kan få barn, inte biologiska i alla fall. Jag tror att det måste vara väldigt hemskt. Anna hade tänkt att hon självklart skulle skaffa barn någon gång, men hon visste inte när. Men nu kunde hon inte. Hon tänkte ofta ”vad har livet för mening om man inte kan skaffa barn”. Jag tycker att man ska försöka att inte tänka så, men det är nog väldigt mycket lättare ätt säga än att göra. I början är det nog det enda man har i huvudet – Jag kan aldrig få ett eget barn, men jag tror att det bleknar mer och mer när man ser de andra möjligheterna, t.ex. adoption.


Anna hade vänner som hade barn. Det tror jag måste ha varit väldigt jobbigt för henne i början, att se sina bästa vänner gå runt med små söta bebisar, medan Anna visste att hon aldrig skulle kunna få något eget barn. men jag tycker att Anna klarade av det bra. Det visar att hon var stark nog att klarar av cancern.

Kändes texten äkta och kan du dra paralleller till ditt eget liv:
Jag tycker att texten kändes väldigt äkta, för det som hände i boken kan hända i verkliga livet, och tyvärr är det många som får beskedet att de har cancer. Jag tror att det måste var en av livets jobbigaste stunder att höra det. Jag tror nog inte att man kan förstå hur jobbigt det är förrän man är med om det själv.

Jag tycker att Anna var väldigt stark i den här boken, jag tror att det är många som inte klarar av sin sjukdoms tid och kanske till och med tar livet av sig för att de inte orkar mer. Jag tror också att det är väldigt viktigt med kärlek, vänskap och närhet för en cancersjuk person. Jag tror att det är viktigt att den aldrig behöver känna att den är ensam, att någon alltid ska finnas där för den.

Jag tror inte att jag kan dra några stora paralleller till mitt liv. Jag har aldrig haft någon sjukdom där dödligheten är 1 på 3, så det är väldigt svårt att sätta sig in i den situationen. Det enda jag kan göra är att försöka förstå hur hon kände. Jag tror att hon hade en hemsk tid och att ofta funderade på om hon över huvud taget skulle klarar av att gå upp ur sängen nästa morgon. Men Anna visade att hon var stark och att hon klarade av sin sjukdomstid.

Tiden:
Hur lång är tiden:
Jag tror att det handlar om några månader i Annas och Marcus liv. Först var allt jättebra och man fick veta om deras underbara vardag tillsammans. Man fick veta om deras mysiga kvällspromenader tillsammans och om deras trevliga middagar ute på någon fin restaurang. Allt var så bra tills Anna fick cancer. Den tiden som Anna hade cancer fram tills att hon var botad, med strålbehandling och allt, tror jag var hennes längsta period i livet. Jag tror att dagarna segade sig framåt och att det kändes som om varje dag varade i en vecka. Hon var väldigt sysslolös och desto mer hon var rastlös, desto mer tänkte hon på cancern och operationen.
Språk och miljö:
Kan texten ha med författarens liv att göra:
Boken har väldigt mycket med författarens liv att göra på ett sätt. Det handlar inte direkt om honom och hans familj, men hans fru fick en dag cancer, så han skriver efter egna erfarenheter och upplevelser. De har idag adopterat ett barn från Kina och de visar att man kan fortsätta med ett bra liv efter cancern. Författaren skriver ganska mycket efter hur hans eget liv var med sin fru Hanna och hur deras situation var, men det är också en del påhittade saker.

Jag tycker att det var väldigt starkt av honom att skriva en bok om något som hänt i hans eget liv. Jag tror att det måste vara väldigt jobbigt. Då kanske man får tillbaka alla dåliga minnen så att man börjar tänka på allt hemskt igen. Jag tycker att det var bra gjort av honom.

Hur visas miljön i texten:
Miljön i boken visas bra och tydligt med hjälp av miljöbeskrivningar som beskriver miljöerna väldigt bra. Här är några exempel:

”Anna ställde ner väskan bredvid sängen, satte sig och såg sig om i rummet. En tavla på de kritvita väggarna som föreställde en blombukett, en tom skål i fönstret och en vas utan blommor på bordet vid sängen. En vas väldigt lik dem som man ser vid kyrkogårdar.”

”Jag såg det blågröna skimret från sjön mellan träden. Jag började springa och kom fram till en liten sned brygga där ena pålen som bryggan vilade på hade gått av på mitten. Jag såg ut över en nästan igenvuxen sjö. Mitt ute på vattnet satt Anna i en liten, grön träbåt, orörlig med ansiktet mot solen.”

Vilket språk använder sig författaren av:
Författaren använder sig ganska mycket av att beskriva saker så att man får en tydlig bild i huvudet av hur det ser ut, eller hur någon tänker, det tycker jag är väldigt bra. Han använder sig också ganska mycket av liknelser, vilket ger mer liv till boken. Ex. från boken:Personbeskrivningar:

”Jag reste mig upp på armbågen och såg på Anna. Hon såg så trygg ut. Ingenstans i hennes ansikte fanns spår av sju veckors dödsångest eller operation som stulit hennes möjlighet att bli mamma. Och ingenting avslöjade att vi hade haft vårat första gräl på flera månader.”

”Plötsligt – det kom som en sval vindpust – rann den malande ångesten av mig och jag kände mig levande i varje cell. Jag kände tusentals små grässtrån under mig och dofterna från gräset, blommorna och träden trängde in i mig och fyllde lungorna. Annas hand sände vågor av värme genom mig och hjärtat började slå så att jag knappt kunde andas. Det var som om förälskelse, kärlek, aggressivitet, död och sorg samlades i just detta ögonblick. Just där och då fanns allt. Och jag var mitt allt.”

”Jag gav Cissi ett uppmuntrande leende. Hon hade lila byxor med ett brett spänne, högklackade skor, en vit spetsblus och en svart schal lite nonchalant över axlarna.”

Liknelser:

”Jag ropade på Anna. Jag hörde hur halvhjärtat och lite tanigt det lät, som om jag var rädd för att hennes skugga skulle dyka upp bakom ett träd och viska: ”Är du rädd nu Marcus? Är du rädd för att Anna har gått och dränkt sig?”

”Jag lutade huvudet bakåt och kände hur tröttheten lade sig som en varm hand över ögonen.”

”När Anna inte satt i fåtöljen gled hon runt i lägenheten som en tyst skälvande skugga, blek och mager.”

Personer:
Huvudpersonerna:
Huvudpersonerna i boken var Anna och Marcus. Det var deras förhållande och liv det handlade om. Det var de som blev utsatta för den hemska sjukdomen, och det var deras förhållande som sattes på prov, en gång för alla.

Både Anna och Marcus är två personer som tycker om att ha väldigt roligt i livet och de vill aldrig sitta stilla för länge. Båda vill att det händer nya, spännande saker som de får uppleva tillsammans. Jag tycker att båda verkar vara väldigt lika varandra, så jag tycker att de verkar passa ihop super bra. Det kanske är en anledning till att deras kärlek är så stark, att de har en sådan bra personkemi, att de helt enkelt inte kan vara utan varandra.

Både Annas och Marcus egenskaper och humör ändras något otroligt under bokens gång, men det är inte heller så konstigt. I början av boken är de väldigt glada och de lever ett toppen liv. Men så fort Anna får reda på att hon har cancer sjunker deras humör som en gråsten. Det är som dag och natt. Innan cancern brukade de gå ut på kvällarna...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Anna, min älskade

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-03-30]   Anna, min älskade
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9519 [2020-06-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×