Kvinnor under Antiken

24 röster
53812 visningar
uppladdat: 2008-03-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning:

Jag har fokuserat mig på kvinnorna under Antiken.
Hur de levde, blev behandlade och hur deras roll i samhället har påverkats i nutid. Jag har alltid varit intresserad av kvinnors ställning i samhället och hur deras vardagliga liv såg ut förr i tiden. Därför har jag valt att jobba med just det här ämnet. Det jag vill få ut av mitt arbete är att få jämföra och söka fakta om hur det var under Antiken och sedan själv tänka över hur jag ser vårt samhälle idag. Om jag ser några likheter/olikheter, några förbättringar eller till och med något som jag tyckte var bra då men inte idag. Låt arbetet börja!


Fakta:

Kvinnor under Antiken levde som hemmafruar nästan som slavar i sitt eget hem. De fick nästan aldrig vistas ute, bara i undantag utanför på gården men då i sällskap av en annan person som mannen i huset anställt. Kvinnor som levde i de rika delarna av samhället fick hjälp av manliga och kvinnliga slavar, som gjorde allt i hemmet, från städning och tvättning till amning och matlagning. Kvinnor fick heller inte vistas på begravningar och liknande, utan det verkade som om att de inte var värda det. Kvinnor verkar alltid ha varit det minst värdefulla könet i alla tider. Tragiskt men faktiskt så ser det ut så än idag, i vissa delar av världen. Till och med här i Sverige har man hört väldigt mycket om att man vill ha en förbättrad jämställdhet.


Sammanfattning:

Kvinnorna under Antiken kände sig förtrycka som vissa gör än idag.
Dagens samhälle har förbättras men det finns fortfarande undantag i vissa religioner och från familj till familj. Kanske religionerna idag har påverkats av dåtidens sett att se och behandla kvinnor. Man hör än idag att kvinnor inte har samma värde som män i samhället. Inom min tradition och folkgrupp så ses kvinnan som smutsig, kläder får inte tvättas tillsammans med mannens och under menstruation så får kvinnan och mannen inte sova i samma säng eftersom det anses vara smutsigt. För min del tycker jag att menstruation är det renaste som finns i en kvinnas liv, det är helt naturligt och inget som kallas för smuts har med det och göra. Redan där så ser man likheter från Antiken, då kvinnor och barn hade avskilt sovrum från männens både under menstruation och inte. Klart att inte alla kulturer har som vi har, men bara saken att det fortfarande är så idag är helt absurt för mig del.
Det verkade som att familjelivet var viktigt under Antiken, men ändå inte. Kvinnorna hade inget annat val än att vara mannens ”redskap”, som att föda deras barn och ta hand om deras hem. Då tänker man ju mycket på hur kvinnor under den tiden mådde både psykiskt och fysiskt. Bara det att mannen hade rätt till att mörda en familjemedlem utan att staten hade något att säga till om, hur tär det på en kvinna egentligen. En födelse är tufft att gå igenom och man får som ett band mellan sig och sitt eget barn, hur känns det då att veta om att mannen har all rätt i världen att mörda det barnet sen. Usch hemskt, tur att det finns sådana lagar för det idag så man inte kan gå fri för mord. Men det finns ju än i somliga kulturer där de dödar sina barn, utan anledning, tycker jag. Samhället har förändrats och ingen människa har rätt att ta någon annans liv, speciellt inte om det är ens eget kött och blod.
Än idag som under Antiken så är det kvinnan som tar hand om hushållet och barnen, men vi har fått ett friare liv under åren. Men jag själv har stött på olika sammanhang där likheten är enormt stor i jämförelse med under Antiken. Somliga kulturer gifter bort sina döttrar i tidigt giftermål, ungefär samma ålder som under Antiken. Det är oftast inte frivilligt för den unga kvinnan att välja en man själv, utan familj och släkt väljer ut en passande make.

Alltså för att avrunda det hela, så ser jag enormt mycket likheter idag som då. Kanske inte allt stämmer överens med det som händer i Sverige (finns undantag), men mycket av det jag har läst och funderat över själv, så är oerhört mycket inte har förbättrats idag.
Det är bra att vi kvinnor har ett fria liv idag än under Antiken. Att vi har rösträtt, rätt till att ta ut skilsmässa och att inte behöva gifta sig med vem som helst, utan att kunna välja själv.
Om man tänker såhär då, det sägs att Antik...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kvinnor under Antiken

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2016-04-21

    super!!

Källhänvisning

Inactive member [2008-03-11]   Kvinnor under Antiken
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9453 [2021-05-08]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×