Fantomen på operan (Fackuppsats)

3 röster
8234 visningar
uppladdat: 2008-03-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Prologen
Fantomen på operan börjar med en auktion i Paris. Året utspelar sig på 1900-talet och bland annat ska en stor takkrona auktioneras ut. Där får man reda på att just den takkronan har varit med om en berömd katastrof. Den katastrofen har ett samband med den märkliga historien Fantomen på operan. Så tänds kronan och hissas upp till den plats där den hängde och var hel för 30 år sedan.
Fakta om teatern
Teatern Fantomen på operan handlar om en sinnessjuk man som har en änglalik röst. Mannens halva ansikte är vanställt och han döljer det med en vit mask. Fantomen som mannen kallas bor på en opera som heter L''''Opéra Garnier i Paris. På operan finns det en vacker körsångerska som heter Christine Daaé. Christines pappa dog när hon var mycket ung. Pappan hade lovat Christine att han skulle skicka en musik ängel (angel of music). Carlotta Giudicelli är en dam som har huvudrollen på operan, hon är en riktig diva. Fantomen gör allt för att få Carlotta att lämna operan och en dag så lyckas han, Christine får huvudrollen som fantomen ville. Fantomens galna kärlek till Christine gör att han kidnappar henne. Vicomte Raoul de Chagny är Christines barndoms kärlek som fortfarande brinner starkt men fantomen förtrollar Christine med hans underbara sång, så hon får känslor för fantomen. Raoul tvingas ta upp jakten för att rädda Christine.
Bakgrund
Andrew Lloyd Webber ringde Cameron Mackintosh en dag i februari år 1984 Andrew berättade att han ville göra en musikal av boken "Phantom of the Opera". Först var det tänkt att operorna skulle innehålla äkta operamusik, bland annat av Verdi och Offenbach, men det lades snart ner och Andrew skrev sina egna operor istället. Sommaren 1985 visades ett första utkast till akt ett, och publiken gillade akten starkt. Men sedan gick skrivandet sämre. I april 1986 bestämde sig Andrew för att det behövdes en textskrivare till. Det blev en ung textförfattare vid namn Charles Hart. Han har skrivit texterna till de mest kända sångerna tillexempel: "Music of the Night" och "All I ask of you". Så började musikalen bli färdig. De skulle börja anställa skådespelare och hade en officiell audition, men det var självklart att Sarah Brightman skulle spela Christine Daaé. Hon var ju gift med Andrew och han hade mer eller mindre skrivit rollen direkt för henne. Michael Crawford fick rollen som fantomen och han hade samma sånglärare som Sarah. Magikern Paul Daniels var anlitad för att få ordning på Fantomens alla uppdykanden och försvinnanden och andra specialeffekter. Den 9/9 var det premiär på Her Majesty’s Theatre, där den har spelats sedan dess. Det blev en omedelbar succé.

Sir Andrew Lloyd Webber.
Andrew Lloyd Webber är en mycket känd musikalkompositör, teater- och filmproducent samt författare av böcker om sina musikaler. Andrew är född den 22 mars 1948 i South Kensington, London. Andrew växte upp i London, där han gick på en privat musikskola när han var barn. Tim Rice träffade han när han studerade på Magdalen College, och Tim var en var dem viktigaste textförfattarna till Andrews musikkompositioner. Andrews musikaler är bland de mest populära genom tiderna. Han har vinnit flera priser bland annat Academy Award som är en Oskar, Golden Globe och tre Grammys. Andrew har blivigt dubbad till riddare år 1992 (Sir Andrew Lloyd Webber), och år 1997 blev han upphöjd till life Peer som baron Lloyd Webber of Sydmonton. Eftersom han blivit dubbad så får han som adelsmans politiska rättigheter men titeln är inte ärftlig.
Andrews förhållanden och barn.
Hans första fru var Sarah Hugill med Sarah fick han två barn, Imogen och Nicholas. Sarah och Andrew skilde sig 1983 och året där på gifte han om sig med Sarah Brightman. Det förhållandet varade i 6 år de skilde sig alltså år 1990. Året senare gifte han sig igen med Madeleine Gurdon i det förhållandet fick han tre barn, Alastair, William och Isabella
Andrews familj och musik.
Andrews pappa, William Southcombe Lloyd Webber var professor på the Royal College of Music och hans mamma, Jean Hermoine Johnstone var musiklärarinna. Han var tre år när han fick sin första fiol och han tyckte mycket om att spela men det stod det klart att han inte skulle bli någon virtuos som sin bror Julian. Så han började spela piano och komponerade snart sina egna låtar. Hans moster tog ofta med honom till olika musikaler och han älskade det så mycket att han byggde en dockteater hemma. Där spelade han och Julian upp sina egna versioner av populära musikaler, och visade för släkt och vänner.
Andrews första musikal.
Det första som Andrew och Tim skrev var en musikal som hette ”The Likes of Us”, som tyvärr aldrig fick premiär. Sedan skrev de popmusik, som inte heller blev någon större succé. Men sedan när de skrev ”Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat" som hade premiär på Colet Court School den 1 mars 1968 i en rock and roll version av bibelns historia om Joseph och hans bröder. Sedan hände det inte så mycket mer med Joseph, utan de skrev istället "Jesus Christ Superstar" som hade premiär 12 oktober 1971 på Broadway.
Scendebut.
Andrew gjorde sin scendebut 1962 när han skrev musiken till ett julspel i skolan. Texten hade han inte skrivigt själv utan den skrevs av en skolkamrat, Robin St Clare Barrow. Detta blev en succé och de skrev julspelen de två följande åren också. Men Andrew hade en annan stor passion förutom musiken, och det var historia. Andrew skulle åka Oxford för att studera det ämnet, men han fick ett brev från Tim Rice, en ung ambitiös textskrivare som förändrade hela hans framtid. Så Andrew hoppade av skolan och började skriva musik tillsammans Tim istället.
Andrews kända verk.
Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat (1968, 1973 och 1991)
Jesus Christ Superstar (1970, 1996)
By Jeeves (1975)
Evita (1976)
Tell Me On A Sunday (1980)
Cats (1981)
Song and Dance (1982)
Starlight Express (1984)
Fantomen på operan (1986)
Aspects of Love (1989)
Sunset Boulevard (1993), musikalversionen av en film från 1950
Whistle Down the Wind (1996)
The Beautiful Game (2000)
The Woman in White (2004)

Filmen Fantomen på operan.
Regissören heter Joel Schumacher oc...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Fantomen på operan (Fackuppsats)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-03-06]   Fantomen på operan (Fackuppsats)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9416 [2020-07-11]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×