John F Kennedy

3 röster
8864 visningar
uppladdat: 2008-05-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Indelning.

Jag har valt att skriva om den erkände Presidenten John F Kennedy! Jag är mycket intresserad av historia och han tar en del av den. Jag har läst en del om hans tal men aldrig riktigt ”lärt känna” honom. Av hans tal jag har läst/hört så tycker jag att det har vart bra argument hittills, han pratar direkt ur hjärtat till det amerikanska folket, det vore som om alla kände honom. Jag tycker att det ska bli kul men framför allt intressant för att historia är som ”en del” av mig, att kunna få reda på mer av det förflutna så jag ska försöka att förklara så mycket som möjligt om honom och hans liv, vad han gjorde. Vad jag mer vet är att han var en välbeskyddare till USA, han var den som skulle ge order om det skulle bli krig eller inte. Det blev det inte heller. Han var en man som stod för det han gjorde.

Vissa punkter jag vill få reda på om honom:
• Få reda på hans familj. T.ex. Om han kom ifrån en välställd familj? Betydde hans familj mycket för honom?
• Hur var han till inrikes/utrikes politiken, behandlade han livsviktiga frågor väl? Eller gjorde han bara som de andra sa?
• Få reda på lite om Kuba krisen.
• Hur dog han? Vem skulle vilja ha mördat honom? Vem har blivit anklagad?
• Vad hände efteråt?


Uppväxten.
Föddes: Den 29 maj 1917, Brookline, Massachusetts USA.
Död (mördad): 22 november, 1963 i Dallas, Texas USA.

John Fitzgerald Kennedy eller kan även kallas för JFK, var USA: s
35: e president. Många säger att han brann för sitt jobb som var politiken. Men bakom hans karriär så kommer hans släkte ifrån Irland ifrån en fattig familj. Men Johns fader såg till att familjen sedan fick det gott ställt. Under sin skolgång var han en förstaklassig elev på Harvard. Efter sin skolgång så gjorde han en militärtjänst i marinkåren i Stilla havet, under andra världs kriget. Då han natt patrullerade, med båten PT-109. Under andra världs kriget fick han en del utmärkelser bland annat. Purpur hjärtat, Asiatiska kampagn medaljen, Andra världs kriget krigs medalj. John var även en kvinno karl och det ryktades om att han hade en affär med Marilyn Monroe.

Fader Joseph Kennedy.

År 1888 föddes Joseph Patrick Kennedy. Han hade ett bra läshuvud och hamnade på Harvard. Men han vart inte populär där för att han var ju irländare, katolik, och en uppkomling. På den tiden var den protestantiska tron som regerade eller var i majoritet bland befolkningen. Han åkte från Harvard 1912 och ägnade sig sedan åt affärer som snabbt gjorde honom förmögen. Eftersom pengar är ett språk som alla i USA förstår, så kunde kan gifta sig med Rose, som var borgmästarens dotter. Joseph fortsatte att göra lysande affärer. Med hjälp av hans bank spekulerade han skickligt i aktier. 1929, sålde han alla sina aktier strax innan den stora börskraschen samtidigt som börskraschen ruinerade de stora börs ägarna. Han hade det lätt för sig i sina unga dagar. Joseph har haft det väldigt svårt under sina äldre dagar. Han fick uppleva när de flesta utav hans sönder dött och andra hemskheter. Han dog den 18 november 1969.Moder Rose Kennedy.

Rose Fitzgerald Kennedy föddes den 22 juli år 1890. Hennes far var borgmästare i Boston. Så de hade det väldigt bra ekonomiskt. Hon fick nio barn tillsammans med sin man Joseph. Rose var väldigt hård när det gällde barnuppfostran. Under sitt liv skrev hon också en bok: ”Tid att minnas.” Hon blev 104 år gammal och dog den 22 januari år 1995. Hon var en smart och en stark kvinna i familjen.


John’s syskon.

Joseph P Kennedy
Föddes: Den 28 juli 1915.
Den äldste brodern, Joseph P Kennedy, Jr sprängdes i sin bomb plan. Han var den som familjen trodde att han skulle bli den näste president. Joseph, var stridspilot och hade utfört 50 uppdrag. Hans kropp återfanns aldrig. Han dog den 12: e augusti, 1944.


Robert Kennedy
Föddes: Den 20:e april, 1925.
Som alla de andra barnen fick han en väldigt hård uppfostran. Han kallades även under uppväxten för Bobby. Robert studerade precis som hans far på Harvad. Han var väldigt smart. Men innan han hamnade där läste han på privatskolan Milton Academy utanför Boston När John Kennedy, blev president blev han Robert utsedd som justitieminister. År 1950 gifte han sig med Ethel Skakel tillsammans lyckades de få 11 barn. År 1968 hade Robert bestämt sig för att satsa på Vita huset. Kampanjen gick lysande. Men just när han vunnit primärvalen i Kalifornien mördades han. Sirhan B Sirhan erkände att hon den 3 mars 1969 i Los Angeles mördade Robert Kennedy. Hon fick livstidsfängelse.

Rosemary Kennedy
Föddes: Den 13:e September, 1918.
Rosemary jr. Var den först födde bland flickorna. Hon var väldigt vacker och kallades för Rosie. Hon studerade i England i en stor del av sin ungdom och när hon kom tillbaka kände inte föräldrarna igen henne och tog henne till doktorn. Föräldrarna sade att hon hade blivit karltokig. Hennes vänliga sida hade försvunnit. Doktorerna sade att hon var mentalt handikappad, som gjorde att föräldrarna lämnade henne i ett kloster i 54 år. År 2005 dog hon en naturlig död.

Kathleen Kennedy
Föddes: Den 2 februari, 1920.
Hon har hållit en väldigt låg profil och ville inte synas eller höras så mycket. Dessutom hade hon otur i kärlek. William Cavendish var hennes make, men han dog under andra världskriget i Belgien i 1944. Hon förlovade sig senare med Peter Fitz William. Inte långt därefter den 13 maj 1948 avled hon i en flygolycka. Då hon flög i ett privat plan från London på väg till Lyon.

Eunice Mary Kennedy
Föddes: Den 10 juli, 1921.
Under hennes tid hon har levt har hon alltid varit den tysta i familjen och hållit sig utanför så mycket trubbel som möjligt. När hon blev 32 år gifte hon sig med Robert Sargent Shriver. Hon har fem barn och lever än idag tillsammans med sin make.

Patricia Kennedy
Föddes: Den 6:e maj, 1924.
Det femte barnet i familjen. Hon var den enda i familjen som hade ärvt pappans affärs gener. Fadern sade ofta ”hon är den med huvudet för affärer.” Men Patricia var den som också ville upptäcka nya saker. Hon ville resa runt i världen, som hon också gjorde senare i livet. Patricia gifte sig den 24 april 1954 med Peter Lawford. Tillsammans fick de 4 barn och lever än idag.


Jean Ann Kennedy
Föddes: Den 20:e februari, 1928.
Hon var den blygaste av alla de barnen i familjen Kennedy. Jean var född så sent att hon bara fick uppleva alla tragedier inom familjen och inga triumfer. Hon gifte sig 19 maj år 1955 med Stephan Edward Smith. Som senare tog över alla Kennedy affärer. Tillsammans fick dem två pojkar och de adopterade två flickor från Vietnamn. 1990 dog hennes make Steve i cancer. Tre år senare skickades hon till Irland för en ambassadpost utav f.d. presidenten Bill Clinton. Nu är pensionerad och bor i USA.

Edward Kennedy
Föddes: Den 22:a februari, 1932.
Han var den yngste av alla Kennedy barnen. Även han läste på Harvard som de flesta syskonen gjorde. Han gjorde också framgång inom politiken som sina bröder. Edward valdes till senator för Massachusetts 1962 men misslyckades med att bli en president kandidat. En stor del var för skandalen då han berusad körde av vägen och hans passagerare drunknade. Kennedy väntade i 12 timmar innan han anmälde det. Idag har han 3 barn och är omgift.Uppväxten tillsammans.

Tillsammans hade de en svår och sträng barndom fast de levde lyxigt och stort. Alla barnen hade ett stort och ett fint rum, med tjänstefolk runt om sig. Att förlora var uteslutet! Ingen familjemedlem skulle visa att de var känsliga. Med en mor som Rose vakade barnen dygnet runt, hon var som en hök och trodde på barn agning. Det var en bra metod för att visa barnen att de gjort fel tyckte hon.

Ibland kunde det hända att några av barnen lekte med en vass sax eller att de var för nära spisen. Då tog Rose saxen och stack barnet i handen eller armen så att det skulle få känna hur vass den var. Eller också brände hon barnens fingrar mot spisplattan för att visa hur varm den var. Om barnen lekte med en sax, så tog hon saxen och stack dem i fingret för att visa hur vass den var. Kennedy barnen grät aldrig, oavsett om de fick stryk av Rose, eller slog sig när de hetsades i idrott. Deras far sade alltid ”En Kennedy varken förlorar eller gråter.” Det var familjens motto. Barnen var väldigt sportiga, de red, golfade, simning, tennis m.m. De hade en stor press på sig, om de kom tvåa i en tävling fick de gå till sängs utan kvälls mat. I familjen var det benhårt att vinna. En gång på Robert Kennedy spelade match, hade han ett brutet ben men fortsatte tills han svimmade. Barnen fick aldrig heller tävla emot varandra, för att en Kennedy skulle vara etta. Sönerna tränades genom att diskutera i familjen om politiken, helst skulle någon av dem en dag styra USA. Det hade viljan och modet att kunna göra det.

Barnen gick på exklusiva privatskolor. Flickorna skickades till Manhattanville utanför New York men också till England. Den äldste sonen Joseph jr studerade vid Notre Dame och de tre andra sönerna John Fitzgerald, Robert och Edward gick på Harvard. Vilket visar att föräldrarna var curling föräldrar som ville att deras barn skulle vara bäst i allt. Föräldrarna lade mer mycket tid och pengar på sina barn och utbildningar.Politiken tar fart.

Efter insatsen i marinkåren, fick John ägna sig åt det han verkligen ville göra, politiken. Först ville han bli journalist, fast han ångrade sig och skulle istället fullfölja föräldrarnas dröm om att någon av barnen skulle bli president. År 1947 så blev han anställd som ledamot i det vita huset. Efter sex långa år blev John senator för Massachusetts. Samma år den 12: e september gifte han sig lycklig med Jacqueline Bouvier. Jacqueline Bouvier ansågs vara USA: s vackraste kvinna. Tillsammans fick de 2 barn. Han blev senator år 1953. År 1956 var det nära att John fick platsen som demokratiskt valda vice president. Men han blev aldrig någon vice president.

Redan vid nästa val, den 2 januari 1960 var han demokraternas presidentkandidat och han besegrade Richard M. Nixon med liten marginal i det väldigt populära valet. Det var då han blev USA: s yngste president genom tiderna, John var då 43 år. Han var även den första presidenten som var katolik. Vilket kan ses som ett steg i rätt riktning för USA som kunde acceptera folk med annan hudfärg och religion. På den tiden var det fortfarande diskriminering, med religion och hudfärg. När John talade, så talade han ungdomligt och med charm, som fick honom att bli folk kär. Han talade även trovärdigt och seriöst, som i sin tur fick folket att lite på honom.Inrikes politiken så var inte så populärt för kongressen, det var rent ut sagt ”tråkigt” tyckte dem. John talade för det mesta om sjukförsäkringar, skattereformerna m.m.
Han tog upp frågor som rörde USA: s medborgarskap och diskrimineringen mot de mörkhyade ”afro amerikaner”! Han talade även om att det spelar ingen roll vilken religion man tillhör. Vilket kongressen inte brydde sig så mycket om. I ett tal i radio och TV i juni 1963 sa han: "Om en amerikan, därför att hans hudfärg är mörk, inte kan äta lunch på en restaurang som är öppen för allmänheten, om han inte kan sända sina barn till de bästa skolor som finns tillgängliga, om han inte kan rösta på de personer som representerar honom i lokala sammanhang och i Washington, om, kort sagt, han inte kan leva det fulla och fria liv som vi alla vill leva, vem bland oss skulle då vilja byta hudfärg och inta hans plats?” Talet kallades för ”Låt de färgades kamp bli en fredlig revolution”!

Några av hans andra kända tal:
 ”Fråga inte ditt land vad den kan göra för dig, fråga vad du kan göra för ditt land.” Ifrån ett tal till nationen, 1961.
 ”Ich bin ein Berliner.” Ett tal ifrån väst Berlin.
 Det är risker och kostnader till ett program av action.
 Men de är avlägsna mindre än long-range.
 ”Jag tror jag att denna nation bör begå sig till att uppnå målet, för detta årtionde är ut, av att landa en man på månen och att ta honom tillbaka säkert till jorden. ”Utrikes politiken var däremot den delen som gjorde John till en bra president. Bland annat Kuba krisen, som kunde ha orsakat ett tredje världskrig.


Berlin muren.

Efter andra världskriget delades Berlin i fyra delar. Frankrike, USA, Ryssland och Storbritannien hade en varsin del. Resten av Tyskland delades i två delar öst och väst Tyskland. Östra delen styrde Sovjetunionen och den västra delen styrdes av väst makterna, Frankrike, Storbritannien och USA. Freden mellan alla dessa delar varade inte länge. År 1948, så byggde Sovjetunionen en stor blockad runt om Berlin där västmakterna styrde för att svälta ut folket och sedan kunna ta över. Muren var av betong. Som svar så flög alla väst makter in med livsmedel till Berlin. Muren blev 43,7 kilometer lång och den som gick över gränsen blev oftast beskjuten utan varning.

De byggde muren också för att östtyskland inte skulle kunna förlora en värdefull arbets kraft från väst, för att alla östtyskar ville komma över till Västtyskland. Där det fanns bättre jobb, högre utbildningar och allmänt bättre behandlade. I Västberlin erbjöds den bästa standaren inom yrkes branschen. Östtyskar pendlade varje dag till sina jobb i Västberlin. De färdig utbildade studenterna såg därför flytten till Västberlin som oemotståndlig. Muren fungerade från 13 augusti, 1961 fram till 9 november, 1989.Västra delen var som en frihet emot den östra. Muren trädde fram under kalla kriget. Kalla kriget var en tids period när de stora supermakterna Sovjet och USA hade en dålig relation.

Denna dåliga relation började sakta tina upp då den kommunistiska ledaren Stalin dog, 1953. Folk krossades sönder vid hans bår, för att alla ville se honom. Den nya ledaren blev Nikita Chrustjov. USA och Sovjet ville undvika att direkt gå till krig med varandra. Som gjorde att bebåda parterna började beväpna grupper och länder.

Första resan ut i rymden.

Alla länder i världen ville vara den först ledande inom tekniken. Men så kom chock beskedet år 1957, en ny rymd ålder höll på att stiga fram. Sovjet skulle skicka upp den första satelliten ifrån jorden, vid namn Sputnik. Som skulle åka runt jordens omlopps bana. USA som trodde sig hade försprånget alla andra inom teknik och vetenskap vart mycket chockade, men på den tiden var inte John president utan hans ”rival” Dwight Eisenhower. När de sände upp sputnik befanns sig en hund ombord, vid namn Lajka.
Satelliten sköts upp den 3 november 1957 och var uppe i hela åtta dagar innan den kom tillbaka till jordens atmosfär och brann upp. Farkosten var inte anpassad för att ta tillbaka hunden levande, därför lade de gift i hundmaten så att den kunde få en smärt fri död.Allmän fakta om Kuba.

Kuba fakta: Är en ö i mexikanska golfen. Som har mycket krigs förbrytelser bakom sig. Kuba blev en republik, 1902. Och det lever ungefär 11 miljoner invånare.

Grisbukten: Den 17:e April skulle 1500, exilkubaner störta Castroregimen, men misslyckades. Denna styrka besegrades efter tre dagar. Denna exil träning på gick i Florida, USA. Vilket ledde till att USA och Kuba fick ännu sämre relationer. B.la. Anklagades Kennedy för misslyckandet, för att han inte hade gett tillstånd till Amerikanskt flygstöd, under invasionen.

Kuba krisen.

Kuba krisen kunde ha skapat ett tredje världskrig, allt handlade om en kylig makt kamp, som hållit sig från andra världs kriget. Det var emellan USA och Sovjetunionen.

Kubas marknadsföring var nästan styrt av USA, för att dem köpte upp all Kubas socker. Vilket gjorde en bra överenskommelse bland länderna USA (de rika) tjänade på att köpa in billigt socker och Kuba (de fattigare) fick bara mindre och mindre lön, samt. Jobba mycket hårdare. Mannen som hade kontroll över Kuba hade misslyckats med sitt uppdrag och USA invaderade Kuba som ett uppror. De ville inte att kommunismen skulle styra världen mer och mer. Det var då Kubas ledare, Fulgenico Batista, tog kontakt med sovjetunionen.

Kuba började handla vapen ifrån Sovjetunionen, som skulle skydda Kuba ifrån nya amerikanska invasions försök. John, godtog det med en massa inhemska kritiker. I mitten av oktober, 1962 avslöjade USA Sovjetunionen att de bygger raketuppskjutnings anordningar byggdes och riktat emot USA. Bilderna togs på Kuba där det utspelar sig, av ett spaningsplan. USA fick även reda på att ytterligare 20 skepp var lastat med 20 missil anläggningar på väg emot Kuba. Dessa raketer kunde döda 80 miljoner av USA:s medborgare. För Sovjetunionens del var det att utnyttja Kuba så mycket som möjligt för att geografiskt kunna komma USA närmare. I USA blev reaktionen stark. För att dessa vapen kunde nå de större delarna samt. De viktiga delarna av USA, bland annat Washington, där vita huset befinner sig. Allt var hemligt tills den 22:a oktober, då John höll tal. John berättade om fotografierna, hur de trodde allt var upplagt och hur läget låg till emellan länderna. Han krävde att man skulle lägga ner det. Om inte Sovjet stoppade arbetet skulle USA tolka det som en krigsförklaring eller ett anfall.

De flesta i regeringen ville göra ett militärt ingrepp. Men de skulle göra att Sovjet skulle attackera Berlin som första angrepp. Men John valde att göra som en blockad med all sjö fart vid Kuba som skulle göra att inte Sovjetiska skepp skulle komma med material till raketerna. En blockad är som en krigshandling men USA valde istället att säga att de gjorde en karantän. Denna karantän gränsen var väldigt spänt. Och de flesta skeppen ifrån Sovjet vände tillbaka. Vad Kennedy dessutom inte visste om att de flesta militära förberedelser som gjordes på Cuba var att när USA la fram förslaget som innebar att invadera Cuba, hade man beräknat att det på ön fanns 10000 sovjetiska trupper och utöver det 100 000 kubaner. Men Sovjet hade i själva verket 43000 soldater, redo att kämpa och Castro hade även mobiliserat 270 000 kubaner. Så om detta förslag hade gått igenom hade dödssiffran blivit mycket hög på båda sidor.

Denna kris var ännu inte över. USA trodde att vissa av raket ramperna var färdig ställda, som gjorde att hotet kvarstod. Det blev en världs ledande möte med en öppen lösning som inte fanns. Men efter att Nikita, den sovjetiska kommunistiska ledaren har gett efter sig, att ramperna skulle monteras ned under omsättning att USA aldrig mer militärt angripa Kuba igen. Dessutom skulle de montera ner egna missilanläggningar på Turkiet som var riktat emot Sovjet. Denna kris varade i 13 dagar, från 16:e oktober till 28:e oktober. Egentligen var inte Kuba så ”inblandat” mellan dessa två stor makter.

Det var bara en som dog under dessa omständigheter, vid namn Rudolf Andersson Jr. En amerikansk som jobbade inom flygvapnet för armén. Han blev nedskjuten av den massiva militär gruppen som befann sig på området. Då han flög med ett spion plan. Dessa omständigheter hände den 27:e oktober, år 1962.

John erkände detta fiasko och tog på sig hela skulden, vilket var starkt gjort. Men han hade blivit lurad av CIA, för att de ville skapa krig, men tack vare Johns goda idé, behöver vi idag inte kunna skriva historie böcker om ett 3: e världs krig.

Det var denna bild USA avslöjade Sovjet och dess planer i Cuba, för världen. 

Vietnamn kriget.

Samtidigt som denna kris varade det ett krig och oroligheter i
Vietnamn, som var ifrån 1957 – 1975, då en kort period John agerade i. Allt började med att fransmännen hade kolonier där men dom rubbades genom att folket gjorde uppror och fransmännen drog sig tillbaka. USA visste att det var kommunister som styrde och ställde i norra Vietnamn och trodde med korta ord att de skulle vinna. Kennedy skickade amerikanska rådgivare för att stötta södra Vietnamns regi. Han gjorde precis samma drag som Eisenhower skulle ha gjort. Fler och fler amerikaner sändes till Vietnamn utan nytta. Och det sågs som att USA bombade ett fattigt land, vilket var ”barbari”. Över nord Vietnamn fällde USA fler bomber än alla länder sammanlagt fällde under andra världs kriget. John godtog också att jetplan och m.m. skulle sändas dit. De flesta av folket i USA, trodde att John F Kennedy var svag för kommunismen eftersom att han skulle ”lägga näsan i blöt”. Fast det inte angick honom. Nord Vietnamn fick stöd av Sovjetunionen. Kriget splittrade USA genom att få stark kritik ifrån omvärlden men i USA kom soldaterna hem som hjältar.


Händelsen.

En solig dag, planet har precis landat till Dallas, ombord finns John och hans vackra fru. Klockan var 11.37, vinkar båda två lyckligt. Det var på Love fields Dallas planet anlände. Vädret var vackert, så beslöt John sig att de skulle åka ner vid Trade Mart, en byggnad där de skulle luncha och sedan skulle han hålla tal i centrum. Jacqueline, Kennedys fru satt till vänster om honom och guvernören i Texas, John Connally satt framför dem med sin fru. De skulle köra igenom med bilarna ett öppet i Dallas, en radio reporter efter dem! En annan var utplacerad i Trade Mart. De båda lyssnar på polisradion. Plötsligt klockan 12.32, hörs 3 ekande skott, alla grips av panik. Fåglarna tar satts och flyger Det kommer rök ifrån ett träd. Jacqueline springer upp av panik på bilens bak. Folket inser att någon har försökt att mörda Kennedy, så de vänder sig om och både barn och vuxna springer mot trädet.

De båda radiomännen, var eniga om en sak, någon hade mördats eller skadats. Radiomännen trodde först att det var en av secret-service man som blivit träffad. De båda fick information om att Parklandssjukhuset hade fått instruktioner om en svår skott skada. Bilen som Kennedy och guvernören färdades i körde full fart mot sjukhuset. När de kom ram försökte läkarna att räddas honom, men han var redan livlös sen ankomsten. Kl. 13.00 talar de ut i TV och talar om att Kennedy är död och han dödsförklarades den tidpunkten då det talade i teven. Många grät och en del hurrade. Han var en bra president. Under intervjuerna talade folk om att de såg honom dö, hur det avgörande skottet kom rakt igenom hans högra del på huvudet. Och en del andra talade om vart de hörde skotten. Gärningsmannen var fortfarande okänd.

Fyrtio minuter efter att Kennedy har skjutits blev en polisman, J D Tippit, han vart skjuten av en annan del av Dallas. Efter att Tippits har mördats, fångar man in den 24:a årige Lee Harvey Oswald. Han blev anklagad för både Tippits och Kennedys mord.

Lee Harvey Oswald

Föddes: 18:e oktober, 1939 i New Orleans, USA.
Död: 24:e november, 1963 i Dallas, USA, mördades av Jack Ruby.

Han hade en svår uppväxt och var faderlös. Som 14 åring fick han diagnosen att han hade störningar i hjärnan, som påverkade psyket. Lee beskrevs som känslokall och arrogant. Och kunde få aggressiva tendenser. För Lee, stod Castro högt i kurs. Han gick med i marinen, år 1956 och efter en tids träning uppnådde han goda resultat som skytt. Oswald anlände till Moskva, den 10: e oktober, år 1959 med tåg, på en turist visum som gällde sex dagar. Han sökte efter sovjetiskt medborgarskap. Men fick inte tillstånd till det och skulle åka tillbaka till USA. När han fick order om att lämna Sovjet försökte han ta livet av sig men hamnade på sjukhus i god tid. Tillbaka till USA: s ambassad så lämnade han in papper på att avsluta sitt medborgarskap i USA, p.g.a. han var marxist.

Samma år mötte han en rysk kvinna, som han gifte sig med. I december, år 1961 bad han myndigheterna att få tillstånd till att lämna landet och flytta tillbaka till USA, vilket de fick. Tillbaka till USA, arbetade Lee som fotograf. Han förhördes av FBI, för att han hade bott i Sovjet och var från början en amerikansk medborgare och de trodde att något var på lur. I samma drag förlorade han sit jobb. Så han åkte till New Orleans där han delade ut flygblad som var pro-Castro. Efter det åkte han till Mexico och anhöll visum till Kuba. Sovjetunionens ambassad förklarade snällt han att då måste man först ha klartecken från Moskva, blev han rosenrasande. Så återvände han sedan till USA. Han anställdes vid Texas School Book Depository (skolboks förlag). Han sålde också vapen! Denna byggnad var ifrån där skjutningen pågick, han befann sig i en lagerlokal enligt teorier.

I denna lokal fann man ett gevär som var samma sort som man har misstänkt att Lee hade skjutit Kennedy med. Detta gevär var också beställt på Oswalds namn. Det bevisade att Oswald var gärningsmannen. Men han förnekade båda morden och kalla sig själv för att vara ”en syndabock för USA”.


Tillbaka till mordet.

Oswald steg ut ur polis huset, där befann det sig många fotografer och inte minst 70 poliser. En man kom fram springandes emot Lee och sköt honom i magen och skrek hans namn, mitt framför kameran på amerikanska folket, som visades Live! Han hann rymma undan, ingen polis fick tag i honom. Tillslut fick de reda på att det var klubbs ägaren Jack Ruby, men varför sköt han Oswald till döds? Det finns en del teorier. Efter detta mord på Kennedy, sågs det som ett framtidshopp för USA, att det fanns en kommission som skulle reda ut mordet, det fick namnet WarnerKomissionen. De som var de som ledde utredningen var Lyndon B Johnson och domstolens ordförande Earl Warren som sattes till detta jobb hastigt. Deras uppdrag var att de skulle åka till Dallas och reda ut morden, de fick en hel del kritik för insatsen de gjorde. Det var bara som en fin fasad och så lät de resten som jobbade under de göra skit jobbet.

I september, år 1964 kom domen. De lade fram en rapport som innehöll ca: 26 vittnesmål. De kom också fram till att det var Lee Harvey Oswald som avlossade skotten själv, ifrån lager byggnaden.
 Skott 1. Träffade Kennedy i ryggen.
 Skott 2. Träffade guvernören av Texas.
 Skott 3. Träffade Kennedy i huvudet.

Denna kommission kom också fram till att Ruby som mördade var naturligtvis skyldig till mordet på Oswald. Rapporten var väldigt välarbetat men hade varken tid eller chans att läsa igenom det. Det fick hård kritik men framför allt, den hårdaste kritiken kom ifrån Mark Lane, Oswalds advokat som anlitats av Oswalds mamma. Han ansåg att denna rapport inte tog hänsyn till all bevis och fakta. Även det amerikanska folket tyckte att denna händelse var en aning tokig. Att Oswald vart mördad inför över 70 poliser. Denna kommission hade också vart slarviga med vittnesmål. Under denna tid så försvann bevis, varken CIA, FBI eller marinen visste vart allt...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: John F Kennedy

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-27]   John F Kennedy
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9383 [2020-12-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×