Leddjur

2 röster
7712 visningar
uppladdat: 2008-02-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
I gruppen ryggradslösa djur finns undergruppen leddjur.
De första flercelliga djuren på jorden var ryggradslösa och levde i havet. Redan för 500 miljoner år sen fanns alla ryggradslösa djurgrupperna i havet, hur kunde dessa då överleva? Leddjuren är den största djurgruppen (80 procent av alla djurarter). Leddjuren delas in i gruppen efter hur många ben de har.

triops

Triops är ett exempel på ett kräftdjur, som hör till leddjur. Den lever i hav, sjöar och vattendrag.
De är rovdjur och förutom alger äter de allt levande de kan komma över. Speciellt förtjusta är de i mindre, liknande kräftdjur såsom Dafnier. Blir det ont om föda äter Triopsen även upp varandra, hur kan då denna art inte utrotats? Triopsen hittar sin föda genom sina ögon vilken är deras viktigaste sinnesorgan, och andra organ som har förmåga att ta upp kemiska och mekaniska vibrationer.
Deras främre kroppsdel är täckt av ett yttre skelett eller sköld. Under denna sköld ligger c:a 35 kroppssegment. Det är fascinerande hur en tre centimeter lång kräftdjur kan ha så många segment. Vid varje segment, förutom de sista, sitter gälförsedda benpar fästade. Det bakre segmentet övergår i två spetsiga stjärtfenor. Benen är bladfötter. Det finns ingen fasthet i benen, utan stadgan består av ett starkt tryck från kroppsvätskan inuti dem. På den inre delen av benen sitter de bladlika gälarna fästade. Triops ”andas alltså med fötterna”, vilket är sällsynt, men de måste simma upp till ytan för att kunna andas. Dessa ben används också till förflytning och till att äta.
Triops kan fortplanta sig på olika sätt, ett av sätten är att en hane sprider könsceller i vattnet som sedan kan ta sig in i flera honors äggkapslar, och befrukta äggen. Detta kan vara ett utav anledningarna till varför Triopsen har överlevt i alla miljoner år. Äggen är dock oftast obefruktade och utvecklas då till honor och inte hanar, vad kan detta bero på? Medan en sexuell fortplantning ger nya varianter av arten.

Intorkning
Triops har utvecklat en möjlighet för sina ägg att klara extrem torka. Ett befruktat ägg kan klara en torrperiod på c:a 20 år, hur har de kunnat utveckla detta? Under regnperioden finns det massor med Triops i sjöarna, när sjön börjar torka ut så är äggen lagda i den mjuka leran, sjön är torrlagd och i den torra sjöbotten väntar äggen på nästa regnperiod. Det finns två viktiga egenskaper som gör att Triops klarar att leva i tillfälliga vattendrag.
1. En snabb utveckling gör att livscykeln fullbordas inom 14 dagar. Efter att äggen kläckts tar det endast 7-10 dagar tills Triopsen har egna ägg i sina äggkapslar och kan börja lägga de i sanden.
2. Äggen...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Leddjur

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-02-28]   Leddjur
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9335 [2020-10-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×