Big Ben

5 röster
11450 visningar
uppladdat: 2008-02-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Efter en brand på natten den 22 oktober år 1834 förstördes större delen av Londons parlament i Westminster. En kommitté sattes då ihop för att välja ut en ny byggnad till parlament från de 97 förslagen som kom in. Vann gjorde arkitekten Charles Barry och hans assistens Augustus Pugin med sin modell som förutom ett nytt parlament även innehöll det klocktorn vi idag kallar för Big Ben.

Ett smeknamn..

En vanlig missuppfattning är att tornet heter Big Ben, men så är det inte. Tornet har några smeknamn men kallas bara för klocktornet eller för dens riktiga namn St. Stephens tornet. Big Ben är egentligen inget riktigt namn alls utan bara ett smeknamn åt, Great Bell of Westminster, den största av de fem klockor som finns inuti tornet.

Det är oklart varför klockan fått smeknamnet Big Ben. De två mest populära teorierna är:

Klockan blev döpt efter Sir Benjamin Hall som var Chief Commissioner of Works när klockan göts 1856.
Att den fick smeknamnet av en känd boxare som då kallades Ben Caunt. Han spelade sin sista match 1857 när debatterna om vad klockan skulle heta var igång.

Designen av klocktornet

Det blev assistenten Augustus Pugin som fick designa det kända klocktornet eftersom Charles Barry var mer intresserad av att bygga det nya parlamentet. Pugin ritade upp klocktornet i det nordöstra hörnet av parlamentet och tillsammans bestämde de sig för att deras verk skulle vara i en gotiskt stil. Att bygga i en gotisk stil menas att man har skelettartade stenstrukturer, stora glasytor, fantasifulla skulptural utsmyckning m.m. Big Ben är byggt med stora mängder sten, järn, glas och har många detaljer som gör att byggnaden passar utmärkt att hamna i facket ”Byggnader i gotisk stil”. Klocktornet var Pugins sista design innan hans slutliga färd in i vansinne och död. Under Charles Barrys sista besök för att hämta ritningarna till klocktornet skrev Pugin, ”Jag har aldrig arbetet så här hårt i mitt liv för Mr Barry och i morgon ger jag alla mina ritningar av tornet för att göra klart hans klocktorn, det är vackert”.

Bygget tog 13 år och pågick mellan år 1845-1858. Det var först ett år senare som klockan inuti tornet sattes igång och har sedan dess endast lagt av en gång, 1975, men reparerades väldigt snabbt och var igång igen inom en dag.

Tornet som är 96,3 meter högt är byggt på en kvadratyta som har sidan 15 meter, gjord av 3 meter tjock betong med ett djup av 7 meter under markytan. Klockuren, som är väldens största, är satta 55 meter ovanför marken. Insidan av tornet är 4,659 kubik meter i engelska mått. Basen av varje klockur har en inskrift i latin som betyder, ”Herre rädda vår drottning Victoria den första” då bygget gjordes under viktorianska tiden som varade år 1837-1901. På grund av markens underlag, flyttar sig klocktornet fram och bak några få millimeter varje år.


Samhället

Under Big Bens byggperiod var Storbritannien väldigt fattigt, industrialismens tid hade börjat och människorna sökte sig in till storstäderna för jobb och för att kunna försörja familjerna. Detta har medfört att arbetskraften var billig och bygget kunde färdigställas under en kort tidsperiod, som tretton år. TBC, även kallad lungsot, härjade under dessa år på grund av de dåliga livssituationerna. Boendet var trångt och dragigt då man oftast bara bodde i små skjul eller arbetarbostäder.

Under andra världskriget 1941 slog en bomb ner i Westminster palatset men lämnade klocktornet orörd. Klockan fortsatte att hålla tiden och slå för varje timme. Det välkända ljudet från klockan spreds runt världen och gav hopp till alla som hörde den.

I nutiden är Big Ben väldigt känd för sin pålitlighet gällande både tidvisning och hållbarhet.
Turisterna som besöker klocktornet är där för att Big Ben är en symbol för London och en väldigt vacker byggnad. Dock är den inte öppen för allmänheten men har man ett speciellt intresse kan det arrangeras en tur till toppen av tornet.

Källor:

Internet:

http://www.matton.se/bilder/jpg/bxp_bxp240251.html
http://www.destination360.com/europe/uk/big-ben.php
http://www.beautiful-london.co.uk/big-ben.htm
http://www.aboutbritain.com/BigBen.htm
http://www.londonancestor.com/views/clock-tower.htm
http://www.emporis.com/en/wm/bu/?id=streetclocktower-london-unitedkingdom
http://www.trivago.se/london-38715/andra-sevaerdheter/the-clock-tower---big-ben--141405
http://www.parliament.uk/about/history/big_ben.cfm
http://www.inetours.com/...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Big Ben

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-02-26]   Big Ben
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9319 [2020-08-11]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×