Bensodiazepinpreparat

1 röster
8190 visningar
uppladdat: 2008-02-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Bensodiazepiner är narkotikaklassade preparat som finns i en mängd olika läkemedel, deras verkan är ungefär likadan men styrka och varaktighet varierar.
Bensodiazepinderivat används mot bland annat oro, ångest, neuros och sömnsvårigheter, och finns i både flytande och tablettform. Preparaten brukar delas in i tre kategorier, lugnande, antiepileptiska (mot epilepsi) och sömnmedel (finns dock inte i alla sömnmedel, i de flesta finns det besläktade medel som zopiklon, zolpidem och zaleplon). Biverkningarna av dessa preparat är många och allvarliga.
Det finns både kort och långtidsbiverkningar samt kognitiva sådana av detta preparat.
Några allvarliga biverkningar är exempelvis ökad oro, aggressivitet, depression, destruktivt beteende, självmordbelägenhet och impulshandlingar. Utöver personlighetsförändringar kan psykiska reaktioner som hallucinationer och dissociation visa sig.
Detta gäller i första han preparat med snabba halveringstider (halveringstid = den tid det tar innan hälften av preparatet verkat) som rohypnol och temesta. Långtidsbiverkningar som ökad retlighet och aggressivitet, att man känner sig trött och håglös samt en nedsatt minnesfunktion är vanliga. Försämringen av minnet kan dessutom bli bestående.
Biverkningarna är som störst bland unga och äldre användare men förekommer i alla åldersgrupper.
Preparatet är väldigt vanebildande och redan efter några veckors användande kan man ha utvecklat en tolerans mot preparatet, detta gör att du måste ha en ökad dos för att få samma effekt. Ofta gör läkare det misstaget att dom höjer dosen istället för att avsluta behandlingen, vilket ofta leder till att man lätt utvecklar abstinens. Har man både utvecklat tolerans och känner en ökad ångest/panikångest kan man vara säker på att man håller på att utveckla toleransabstinens. Symptomen för toleransabstinens är inte bevisade men är ofta depression, tvångstankar, fobiska tillstånd, våldsamt beteende och psykos. Dessa symptom brukar läkare inte se som symptom utan fortsätter oftast behandlingen enligt tidigare ordinationer.

Bensodiazepin är väldigt beroendeframkallande och man kan redan efter några veckors regelbunden användning vara beroende. Det finns flera typer av beroende, dels terapeutiskt beroende och dels högdosberoende (ofta i njutningssyfte).
Att vara terapeutiskt beroende av någonting innebär att man tar dosen som är ordinerad, men inte kan göra vardagliga sysslor utan att ta den. Man ”behöver” den för att kunna stiga upp och för att kunna klara av dagliga aktiviteter, man kontaktar ofta sina läkare och förnyar sina recept regelbundet. Ofta lider människor som är terapeutiskt beroende av BZD av panikångest och sömnsvårigheter.
Högdosberoende patienter begär större och större doser, och får ofta till många olika läkare på olika sjukhus och vårdcentraler för att få det den mängden de är ute efter. Får de inte den dos de vill ha letar dom preparat på gatan. Denna ”grupp” intar ofta väldigt mycket alkohol tillsammans med bensodiazepinpreparaten, och är ofta mycket depressiva och har kraftiga personlighetsstörningar. Upp till 90 % av världens missbrukare som missbrukar flera droger samtidigt tar även bensodiazepiner trots att det kan ge akuta och dödliga förgiftningar. Som heroinist initierar eller freebasar man oftast Xanor eller motsvarande som pricken över i:et, amfetaminister däremot tar ofta bensodiazepiner i ett lugnande syfte, för att koppla av och kunna sova efter en dos av amfetamin.När man pratar om missbruk av bensodiazepiner räknas allt som överskrider den angivna dosen på receptet som missbruk.
Man räknar inte heller tablettmissbrukare till ”gatuknarkarna” eftersom att deras missbruk ofta är dolt och inte lika omtalat. Preparaten detta i första hand handlar om är rohypnol, librium, mogadon, halcion och valium.

Bensodiazepiner är en populär drog bland ungdomar, dels för att göra kicken man får av andra droger större, alkohol och opiater framför allt.
Preparaten man som ungdom i första hand tänker på är då valium och rohypnol (jag i alla fall).

Bensodiazepiner kan också användas för att dämpa abstinenssyndromen man kan få av opiater, kokain, barbituarer och alkohol. Ibland används Bensodiazepiner som avvänjning för alkoholiserade människor, vilka då kan bli beroende av bensodiazepinerna.
Problemet med avvänjning av bensodiazepiner är att det orsakar svåra abstinenssymptom
(ångest, panikattacker och krampanfall).

BZD-missbrukare blir ofta passiva och får fobier vilket leder till social isolering och får en känsla av att dom inte finns, att dom är spöken.
Att bryta ett beroende är svårt och kan knappt göras utan hjälp från omvärlden.

Det är svårt att säga exakt hur man skulle kunna göra för att stoppa missbruket, och så länge läkare skriver ut läkemedel med bensodiazepin istället för andra antidepressiva och lugnande medel kommer problemet kvarstå.
Man måste få bort det från marknaden innan man ska kunna göra någonting åt det.
Likadant med alkohol, man påpekar problemen men höjer bara skatten, det ger fortfarande signaler att det är okej och då kan man lika bra sälja det svart också.
Iofs är annan narkotika som heroin och amfetamin ur den lagliga marknaden, men eftersom att narkotikaklassade preparat – som till exempel BZD – finns att få lagligt förstår jag att den svarta narkotikamarknaden existerar. Därmed inte sagt att det är bara därför, jag tror att efterfrågan spelar större roll i detta fall. Själv anser jag att man borde bli mer öppen för den marknaden, det är ju nästan samma sak som när läkare skriver ut BZD, dom tänker inte heller på konsekvenserna.
Eller så tycker jag att alla narkotikaklassade preparat ska förbjudas och försvinna från den lagliga marknaden. Man kan inte göra undantag, det är som att vissa under 20 år skulle få köpa sprit på systemet lagligt och andra inte.

Att så många ungdomar håller på med att experimentera med alkohol och droger tror jag beror på nyfikenheten. Man håller på att växa upp, man har varit ett barn och helt plötsligt har man tillgång till så mycket mer än bara saft och kakor på fester. Att man sett vuxna runt omkring sig dricka tror jag också påverkar mycket, det signalerar att det är okej och man blir nyfiken på hur det egentligen är.
När det sen finns tillgång till allt det där man är nyfiken på (jag tror att alla är nyfikna på droger och alkohol i tonåren – inte att alla testar – men alla funderar på det och har sina aningar) och har funderat på att testa, då finns det ingenting som hindrar en.
Just detta att det är så lättillgängligt och relativt billigt gör att fler testar, testar fler blir andelen beroende och missbrukare också större, vilket kostar samhället fruktansvärt mycket pengar, och inte nog med det, individerna drabbas ju – deras kroppar förstörs och dom blir psykiskt ruinerande, många av biverkningarna är bestående, känns verkligen dumt i efterhand, läkare ska ju veta och tänka på konsekvenserna innan dom skriver ut sådana preparat och kanske till och med prata med patienten om det är värt att få biverkningarna, och utveckla tolerans, abstinens och ett beroende bara för att bli lugn.

Man sen tror jag inte man kan förbjuda alla föräldrar att dricka när deras barn är hemma bara för att föregå med gott exempel heller för alkoholen är en ganska stor del av den svenska traditionen.
Men droger som tobak och narkotika är däremot inte en del av den svenska traditionen och man kan därför förhindra problemen. Exempelvis så kan man anstränga sig lite för att knarkare ska komma in i samhället så dom får en chans.
Kommer knarkare in i samhället och får hjälp med sitt beroende har dom lättare för att klara sig s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bensodiazepinpreparat

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-06-16

    Jättebra, innehållsrikt. Kanske lite för mycket "egna" åsikter, och paranteser med (jag i alla fall) kan skippas. Läsaren är nog inte intresserad av författarens personlig åsikt i en sån här text. Förutom det är det en av de bättre texter jag läst här på MB.

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-02-24]   Bensodiazepinpreparat
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9313 [2019-12-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×