Mästarnas möte: Mrs Dalloway av Virginia Woolf

5 röster
14770 visningar
uppladdat: 2008-02-18
Isabella Jansson

Isabella Jansson 30 år

Från
Stockholm, Sweden
Utbildning
High School : Kulturama Gymnasium, College : Karolinska Institutet, College : KBT Svealand, College : UNSW, College : Stockholm University, Graduate School : Stockholm Uni.
Jobb
SLL stockholms läns landsting, Capio Vårdcentral, Kvickenstorpsskolan, Samtalshuset AB, Enheten för stöd och utveckling (ESU), Terapikolonier AB, Krica Behandling OCH Utbildning
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Romanens fabel

Virginia Woolf var en författare som levde under modernismen. Det märks i att hon ignorerar hela det dramaturgiska systemet. Mrs Dalloway är inte någon bok som i en spänningskurva skulle skjuta i höjden, utan handlar mer om människors inre: känslor och tankar och om hur människors öden påverkar varandra. I stora drag är handlingen att Mrs Dalloway förbereder en middag för att förbättra sin makes karriär, när hennes barndomskärlek kommer på besök och väcker minnen hos henne.

Romanens motiv

Mrs Dalloways barndomskärlek kommer på besök. Det får Mrs Dalloway att se tillbaka på sitt liv och se över de val hon gjort. Mötet får även Peter att minnas hur de haft det tillsammans och hur livet hade kunnat vara om det hade varit de två som gift sig.

Ett annat motiv är Septimus mordförsök. Både han och Mrs Dalloway har under dagen konfronterats med sina liv. Man får följa bådas inre monologer under hela boken, men deras öden flätas inte samman föränn i slutet av boken, då Mrs Dalloway av hans läkare, som är en av gästerna på hennes tillställning, får höra talas om hans självmord. Det får henne att tänka på meningen med livet, och hon verkar känna en viss samhörighet med honom. Virginia Woolf verkar vilja peka på likheten mellan människor, trots klasskillnad. Septimus mordförsök verkar också få Clarissa att vakna upp ur sina negativa tankegångar och istället uppskatta det hon har.

Den här boken har, som sagt, inte så många yttre intriger utan handlar mer om de inre. Därför är det svårt att hitta motiv.

Romanens teman

”Följ alltid ditt hjärta.” Mrs Dalloway verkar känna att hon svek sig själv när hon valde trygge, lite tråkiga Mr Dalloway framför romantiske och äventyrslystna Peter.

”Lev ut dina känslor, annars plågar minnena dig senare.” Septimus stängde av sina känslor och kände ingen ångest när hans vän dog i kriget. Antagligen stängde han av sina känslor och blev avtrubbad, sådär som soldater gärna blir. Men minnena hinner ikapp och konfronterar honom senare.

”Lita inte på läkare, de ser inte skogen för alla träd och ger alla patienter samma prognos, du vet bäst själv vad som kan rädda dig. Läkare gör mer skada än nytta.” Virginia Woolf hade själv problem med psyket, men vägrade hjälp. I boken har Septimus äntligen, på egen hand, lyckats bli frisk. Men då kommer hans läkare för att lägga in honom i ett rum utan någon form av underhållning och utan att få träffa några anhöriga. För första gången i romanen vill inte Septimus dö, men känner att det är enda utvägen. Därför tar han livet av sig PÅ GRUND AV läkaren!!

Hur utvecklas Mrs Dalloway i romanen?

Igenom hela romanen får man följa Clarissas tankegångar, om kvinnans ställning i samhället, meningen med livet och homosexualitet, saker som också var centrala i Virginia Woolfs liv. Hon tillhör överklassen, och har utifrån sett alla materiella saker man kan tänka sig. Ändå är hon inte lycklig, eftersom hon inte har mycket att fylla dagarna, eller sitt liv överlag, med. Hon är en sysslolös hemmafru. Det får henne att ifrågasätta om hon verkligen har gjort rätt val i livet.

Vändpunkten kommer i och med Septimus självmord, som verkar få Clarissa att bli mer tillfreds med sitt eget liv.

Citat som exemplifierar vilken epok romanen tillhör

”Så för att känna henne, eller känna någon överhuvudtaget, måste man spåra upp de människor som kompletterade dem, platserna också.”
Det här citatet valde jag, för jag kände att det var något av det mest sanna i hela boken. För att på riktigt känna en människa, måste man se personen tillsammans med många olika ur den personens umgängeskrets, för att se alla de olika sociala roller hon går in i, och förstå alla olika smaker hon har. De flesta människor har ett vitt spektrum av saker de tycker om, och man måste förstå dem innan man kan förstå människan.
Det här citatet är en av Peters tankar om Clarissa. Nästan hela boken beskriver tankar och känslor.
Mrs Dalloway är det ultimata exemplet på vad modernism är, den gestaltar karaktärernas minnen, känslor samt drömmar de haft med sitt liv; just de grundsaker man brukar säga hör modernismen till. Jag känner att många som är deprimerade brukar skriva på detta sätt, de författar inte dramatiska och häpnadsväckande intriger, utan ältar känslor. Virginia Woolf var ju djupt deprimerad, och kanske var det därför hennes skrivande passade så bra under modernismen? Eller var alla allmänt deprimerade efter kriget och allt stök som varit, och att modernismen tog den här formen på grund av det?

Citat som är typiskt för romanens språkliga stil

”Men när de var skilda åt, vid de mest oväntade tillfällen, slog de ut i blom, öppnade sig, spred vällukt, hjälpte en att beröra, avsmaka, beskåda omvärlden, gav hela kvintessensen av deras förhållande: detta frö, efter att i åratal ha legat nermyllat.”
Virginia skriver målande och abstrakt med många metaforer som denna.
Dock vet man ibland inte vems tankar man följer, eller om hon bara skriver allmänna sanningar, då dessa beskrivningar kan bli väldigt utdragna. Jag känner ibland att jag tappar bort hennes sammanhang. Hon byter heller inte alltid stycke när en ny persons tankar presenteras. Virginia har ett avancerat språk, trots att hon aldrig fått någon utbildning, utan har läst sig till si...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mästarnas möte: Mrs Dalloway av Virginia Woolf

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Isabella Jansson [2008-02-18]   Mästarnas möte: Mrs Dalloway av Virginia Woolf
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9275 [2020-02-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×