Bokrecension: En komikers uppväxt av Jonas Gardell

8 röster
14868 visningar
uppladdat: 2008-02-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Bokrecension
En komikers uppväxt – Jonas Gardell

Boken en komikers uppväxt är skriver av författaren och komikern Jonas Gardell.
Han föddes år 1963 i Enebyberg några mil utanför Stockholm.
Han skriver boken som om den vore självupplevd, det mesta i alla fall. Man kan tänka sig att han överdriver sin egen barndom. Alla personer som finns med i boken känner man nog igen som överdriva karaktärer från skolan. Ledaren, ledarens efterhängare, dom som gör allt för att vara ledarens efterhängare, dom utan vänner, tjejerna som bara är med varandra och den tysta o blyga som aldrig säger någonting.

I boken befinner vi oss på 70- talet i sävbyholm, en liten stad utan för Stockholm. Där bor Juha Lindström med sin mamma Ritva, sin pappa Bengt och lilla syster Marianne. Jonas Gardell beskriver sig som Juha, att han berättar om sig själv.
Juha går i skolan med klasskompisarna Pia som är klassens populäraste tjej, hennes bästis Eva-Lena som är den elaka, Lennart, Stefan, Erik med flinet, Roy, Thomas som är väldigt mobbad och Jenny, Juhas fula, äckliga och mjälliga granne. Jenny har inga vänner förutom Juha, dom har känt varandra sedan dom var väldigt små.
Hennes mamma är dödssjuk och hennes pappa går knappt att prata med. Hon är sladdbarn och man skulle kunna tro att hon bodde med sina morföräldrar. Jenny vet att när han lämnar henne för att vara med dem coolare så kommer han tillbaka sen. Så fungerar deras vänskap.
Thomas brukar också vara med dom. Han mamma är från Tyskland. Han blir slagen av dom andra killarna i klassen, dem tvingar även Juha att slå honom en gång.
Thomas mamma tror at alt blir bättre av ett födelsedagskalas så hon skickar inbjudningar till alla barns föräldrar i klassen, vilket gör att dom måste gå.
Kalaset slutar i kaos och han mamma blir helt förtvivlad.

I boken berättas mycket om klädmodet som var, kända låtar, artister och om alldagligt vetande. Vilket mina föräldrar och säkert många andra känner igen.
Författaren berättar mycket om hur förhållandet i familjen var och vissa kapitel består av kursiv text där Jonas berättar om hur hans liv är idag eller så skriver han en text till någon gammal klasskamrat.

Jonas Gardell har skrivit två till böcker om sin ungdom. Den ena är en fortsättning på den här boken och den andra siktar in sig på Jenny.
I boken Jenny skriver han att efter ungdomstiden så har han aldrig ens besökt sin hemstad, och den ligger ändå bara några mil utanför Stockholm, vilket han bor i nu.
Besköt, det första som han gör i ”Jenny” är väldigt dramatiskt. Han är där för att ta reda på vad som hände sista natten i åttan och hur Jenny blev gravid. Jag känner mycket för den delen. Det rörde mig djup och gjorde mig arg.

Efter att ha läst dom här böckerna får man en uppfattning om hur andra kände när dom växte upp, precis det vi går igenom nu. Jag vet inte om han har överdrivet otroligt mycket eller om det var så Glad blir man inte direkt av boken, man får nästan en deprimerande känsla.

Även om boken var hemsk och ledsam så tycker jag a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: En komikers uppväxt av Jonas Gardell

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-03-19

    Jättebra recension!

Källhänvisning

Inactive member [2008-02-06]   Bokrecension: En komikers uppväxt av Jonas Gardell
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9191 [2020-04-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×