En dag som muslim

13 röster
22538 visningar
uppladdat: 2008-02-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Islam

-Ahhohh! Nej! Nu är jag försenad till jobbet och jag har knappt vaknat. Men jag måste be först, innan soluppgången. Innan jag ber så måste jag blöta min högra hand och skölja mitt ansikte tre gånger. Sedan så blöter jag högerhanden och drar den från vänster armbåge till fingertopparna. Sedan så upprepar jag samma sak från vänster hand till höger arm. Jag tar min högra hand som är fuktig och jag drar den från skallbenet till pannan. Med min fuktiga högerhand drar jag från högra foten till tårna och upprepar följande med den vänstra delen. Allt detta som jag gjorde var en förbön för att rena min kropp för ”huvudbönen”.
Efter allt detta, så börjar jag ta på mig de kläderna som jag behöver för bönen.
Först så sätter jag på mig en vit slags slöja som ser ut som en strut av tyg, denna slöja sträcker sig ända ned till axlarna. Det är som om man lägger en duk på huvudet och ett litet hål där ansiktet ska synas. Det hänger även ett töjbart band vid öronen ned till hakan och det bandet drar jag sedan över huvudet och ned till bakhuvudet. Efter det så sätter jag på mig en stor, svart slöja som täcker hela min kropp. När man ber så är ansiktet den enda kroppsdel man får visa. Under mig så lägger jag en duk som har gått i arv. Min mamma fick den av sin mormor. Det är en blå duk som är mönstrad och len som silke. På duken så lägger jag en sexkantig sten som det står en arabisk text på och jag lägger även koranen på duken. På koranen så finns det en kompass så att jag kan be mot Mecka som är Allahs hem.
Nu ska jag börja be, och när jag ber så talar jag till Allah på arabiska. Där står ungefär följande: det finns bara en Allah och vi ska endast avguda Honom. Det är det texterna handlar om.
Nu, morgonen så bugar jag för Allah två gånger och det finns bestämda regler när jag ska buga och hur många gånger.
Jag och min man brukar oftast be tillsammans men idag så var han tvungen att åka tidigt till jobbet så han bad ensam. När vi brukar be tillsammans så brukar vi sitta sida vid sida men han måste alltid sitta ett steg framför mig.
Jag äter min frukost, borstar tänderna och klär på mig (med slöja). Nu måste jag skynda mig till jobbet.
Jag skyndar busshållsplatsen och hinner precis med bussen. Det är en ganska lång bussresa som jag måste stå ut med.
Är jag väl kommer fram så måste jag springa till kontor eftersom att jag har en kund som söker efter en villa i Solna. Jag jobbar som mäklare och det är mitt drömjobb. I Saudiarabien kunde jag inte bli mäklare. Kvinnor och män har inte samma rätt där. Kvinnorna (enligt mig) underskattas av männen. De har inte samma rättigheter. Kvinnor i Saudiarabien får t.ex. inte ha körkort, de har även ingen rösträtt.
När mina föräldrar dog lämna de sina arv i mina och min brors händer, men vi delade inte arvet på hälften, utan i den muslimska tron så ska männen få dubbelt så mycket som kvinnorna. Även jag som själv är en troende muslim tycker att detta är orättvist. Inte bara angående arvet utan det finns så många orättvisor i de muslimska länderna mellan kvinna och man. Detta påverkar även samhället och skapar oroliga tankar. En dag när alla kvinnor vågar stå upp för sig själva så lovar jag att det muslimska samhället blir bra. Detta är en utav de många anledningarna som jag och min man flyttade till Sverige.
Nu är jag på kontoret och dricker en kopp kaffe med mina kollegor. Min kund kommer om en timme så jag har gott om tid.
En utav mina kollegor är också troende muslim. Men, det är en sak som skiljer oss åt, hon är shia-muslim och jag är sunni-muslim. Detta diskuterar vi ganska ofta och våra andra kollegor brukar vara intresserade av våra diskussioner. Idag frågade en utav mina nya, svenska kollegor vad det är för skillnad på shia och sunni. Då berättade vi för henne att båda riktningarna höll med om allt Muhammed sagt och gjort. Det som hände var att Muhammed vän Abu Bakr blev ledare. En liten del av muslimerna tänkte att Ali skulle bli deras nya ledare eftersom han var Muhammeds kusin och han var gift Muhammeds dotter Fatima. Det fanns folk som ville att Abu Bakr skulle bli ledare och folk som ville att Ali skulle bli ledare, det var mellan dessa folk som kriget utfördes. Och genom detta krig så delades muslimerna in i två riktningar.
Det var i Karbala som Alis och Fatimas son imamen Husayn mördades. På en speciell dag om året så sörjer shia-muslimerna imamen Husayns död. De sörjer genom att slå sig blodig med en piska. Dessa är mina åsikter om detta som shia-muslim: Det finns många sätt att sörja på men detta är inte ett särskilt bra sätt. Istället för att man ska slå sig själv tills man börjar blöda så kan man hälsosamma saker som ingen blir skadad på.
När man kan skada sig själv, så betyder det att man lätt kan skada andra människor.
Nu måste alla på jobbet återgå till sina arbeten och min kund kommer om ungefär 30 min. Det är bra eftersom klockan är 14.00 och jag måste be.
Muslimer ber fem gånger om dagen men eftersom lunchen och förmiddagen är så nära varandra så ber man två böner men på samma gång. Följande sak gäller även på kvällen.
Jag upprepar ”förbönen” som jag gjorde imorse, och jag har med mig mina bönekläder. Jag gör endast förbönen en gång eftersom jag redan är renad inför den andra bönen. Under dessa två bugar jag åtta gånger totalt (fyra gånger på varje bön). detta tog ungefär 20 min och min kund kommer alldeles strax.
Jag sätter på mig mina vanliga kläder och min slöja och går ut till entrén där min kund Maria står. Vi hälsar och vi går till villan som endast är 200 meter bort.
Hon ville fundera på saken eftersom hon och hennes man inte kom överens.
Då var min dag på jobbet över och jag ska åka hem för att förbereda maten inför ramadan imorgon.
Jag skyndade mig till bussen eftersom den skulle komma om några minuter.

På bussen så träffade jag även en gammal skolkompis från Saudiarabien som heter Somaye på bussen och jag hade inte träffat henne på ca 10 år. Vi började prata om gamla minnen, bra och dåliga. Vi började sedan prata om våra hemska minnen, och då berättade jag ett hemskt minne som jag fortfarande tänker på ibland.
Det var när jag var 18 år som jag blev gripen av polisen i Saudiarabien, eftersom att jag hade druckit alkohol. De förde mig till polisstationen och där träffade jag deras chef som bestämde att jag skulle bli piskad och sedan sitta fängslad i fyra veckor, fyra väldigt tuffa veckor. För att jag skulle bli fri var jag tvungen att betala en tung böter för mitt hemska brott. Sedan blev jag fri men om det skulle upprepas skulle straffet bli mycket värre.
Vi pratade om hur svårt det var att leva i vårat hemland, det var därför vi båda flyttade till Sverige. Vi diskuterade även islams regler och hur de kom på allt.
Det var för ca 1400 år sedan som islam bildades och då kanske deras lagar och regler fungerade. Men nu när vi på jorden har kommit så långt med allting, vi har blivit smartare och vi kan tänka bättre än förut och därför borde vi förstå att dessa regler och lagar för islam inte längre fungerar. Detta gäller inte bara islam utan det gäller alla världsreligioner.
De som ser till att man måste följa islams regler kan ju inte påstå att de inte vill modernisera samhället, eftersom att de själva t.ex. tar lyx flygplan till Mecka. Om de inte vill att vi ska förnya Islams regler så behöver de inte häller förnya samhället och de kan börja rida kamel till Mecka som förr i tiden.
(Dessa är mina egna tankar och åsikter angående religionerna).
Somaye och jag brukade alltid tala om sådana saker när vi var yngre.
Hon har bott i Sverige lika länge som mig men ändå har vi inte kontaktat varandra. Vi var bästa kompisar i skolan och lekte alltid med varandra. Vi pratade även om när vi båda blev slagna med en träkäpp för att vi viskade till varandra på lektionen. På den tiden var det okej för läraren att slå barnen och föräldrarna var tvungna att hålla med lärarna.
Vi steg av bussen och bytte telefonnummer så att vi kunde kontakta varandra.
Nu ska jag gå och laga mat till den stora dagen imorgon.
Det är ramadan och det innebär att man ska fasta i 30 dagar i sträck. Det går till så att man får äta innan solen gått upp på morgonen och efter att solen gått ner på kvällen. Emellan de två så får man absolut inte äta någonting, man får inte ens dricka vatten.
Under denna månad för flera hundra år sedan så ville Allah testa Ibrahims religiösa sida, så han bad honom att offra sin son Ismael. Ibrahim var så religiös så att han var beredd på att göra precis som Allah sa. Men ängeln Gabriel fick en kallelse från Muhammed och istället för att slakta Ismael så slaktade de ett får. Efter denna händelse så firade alla muslimer i moskén och de stannade där i tre dagar. Under de tre dagarna så måste alla betala zakat, för de som är behövande.
Detta är även ett speciellt år eftersom min 14 åriga son Reza för första gången ska delta i fastemånaden.
Jag funderar redan nu på när vi ska göra en omskärelse på min yngsta son Ahmed...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: En dag som muslim

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-02-03]   En dag som muslim
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9182 [2021-05-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×