Status

1 röster
3433 visningar
uppladdat: 2008-01-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Status


Vi har alla vår plats i samhället. 99% av världens invånare har faktiskt inte valt sin livssituation, sin verklighet och vardag utan alla kämpar ständigt för en bättre tillvaro. Det du säger, alla du umgås med och saker du lyckas prestera kommer att bli en del av, framför allt ditt, men även andras liv. Hur ter sig människors syn på varandra och hur agerar vi egentligen beroende på vem vi umgås med? Nu talar jag inte bara om kompis/mormor exemplet utan precis alla du träffar. Men kan man lägga svart på vitt och peka ut människosläktet som den där egoistiska rasen som i livet endast söker lycka och framgång och som egentligen inte bryr sig ett dugg om varandra? Eller är det bara ett fenomen i vårt huvud skapat av oss själva? Något man kanske kan tvinga sig själv att arbeta bort? Självklart finns det många teorier och funderingar kring det här ämnet. Tanken och frågan lever trots allt i oss alla, likt en liten skolpojke med böcker under armen och glasögonen på sned i väntan på ett svar. Han frågar: ”Vad är status? Kan man motarbeta denna bov som har format vårt samhälle sedan urminnes tider? Vem är det egentligen som står bakom ratten med foten på pedalen och driver människor till den här vansinniga tävlan?”


Nu sjunker självsäkerheten. Du försöker verkligen slappna av och se lugn och glad ut men egentligen vill du bara bort. För allt du säger låter fel och det vore faktiskt bättre om du höll tyst, för ingen vill höra på dina dåliga skämt ändå. Men är det du som gör fel då? Eller är de personerna i din omgivning som tycks titta ner på dig? Inte så att de är elaka rent bokstavligt utan helt enkelt, innerst inne vet att de är så mycket bättre än dig. Nyss stod du med din bästa vän och tanken att: ”Tänk om hon tycker att jag låter konstig om jag säger…” svävade just då mycket långt borta. Men nu finns det ingen annan tanke.


Som ny i en klass kastas man in i en rangordning, man mäts från topp till tå. Först och främst utseende och klädstil. Därefter kommer den intellektuella undersökningen som jag tror ingen riktigt förstår sig på. Kort sagt säger vi bara status. Ett värde på en människa baserat på, inte nödvändigtvis allas, utan även egna ideal och värderingar. Alla ser nämligen inte andra personer på samma sätt som du. Nu går vi tillbaka till ämnet egna ideal. Jag ställer fårgan: Är de helt dina? För om ingen skulle bry sig om hur du såg ut eller hur du betedde dej, fanns det ingen anledning att stå framför spegeln på morgonen och undra varför håret alltid vågar sig över högra örat. Jag ser ideal som något smittsamt. För när du ser en person som precis, har hög status, skapas en speciell känsla inom dig vilken du inte kan hejda. En slags ha känsla, ungefär som när du ser ett fint hus eller längtar efter ditt drömjobb. Det är allt som är bättre, snyggare och häftigare som ger dig dina ideal.


De olika karaktärerna man kan lägga i små fack. Gruppvis eller som individer. Det finns tex. de kristna, de hopplösa fallen, det populära gänget, clownen, besserwissern osv. Nu talar jag inte endast om en grundskoleklass utan överallt. På jobbet, i en idrottsförening och ja, till och med i en stor släkt. Och jag tror vi måste gå flera tusen år tillbaka i tiden för att få reda på varför vi fungerar som vi gör. För uppskattningsvis 350 000 år sedan levde Homo sapiens neanderthalensis efter utgrävarnas teorier. Men så började en ny gåta växa i forskarnas huvuden då man fann många kranier som utan tvivel var sönderslagna av en annan varelse. Var dessa tidiga människor verkligen ett rakt nedstigande led till oss?
Så fann man svaret. En människoart från Afrika, Homo sapiens har förmodligen utkonkurrerat neandertalarna. De starkaste individerna överlever. Vi människor har precis likadana instinkter som resten av arterna i djurvärlden. Det är tex. rädsla, hunger eller sex och allt detta just för att vi ska kunna överleva. Så nu återkommer jag till statusfrågan.

Alla människor skapar sina egna överlevnadssätt. Clownen är inte fysiskt stark så han får folk att skratta istället. De populära tävlar förmodligen sinsemellan om allt från de rätta kläderna till den rätta umgängeskretsen. Besserwissern söker kunskap som denne kan stoltsera med och de kristna finner sin överlevnad i Gud. Men så har vi förståss de som redan har gett upp. De som går och väntar på en hjälpande hand. Kan inte vi, som är människor och inte djur ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Status

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-01-31]   Status
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9166 [2020-10-31]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×