A Clockwork Orange

3 röster
16435 visningar
uppladdat: 2008-01-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Handling

Filmen A Clockwork Orange handlar om en ung kille som heter Alex och lever för "våldtäkt, ultravåld och Beethoven". Efter att ett av hans inbrott har gått fel, blir Alex gripen av polis och dömd till ett långt fängelsestraff. Han får ett erbjudande om att slippa fängelse om han går med på en nyuppfunnen form av rehabilitering för brottslingar som skall göra honom frisk och fri på 14 dagar. Alex går med på det och medverkar med nöje i rehabliteringen.

Behandlingen går ut på att låta patienten Alex se våldsfilmer medan han är påverkad av en drog som skapar en stark dödsångest. Det slutgiltiga resultatet av behandlingen är att Alex blir kraftigt illamående när han ser eller är på väg att utföra våld, sex eller lyssnar på Beethoven – den nionde symfonyn (låten spelades av misstag som bakrundsmusik till en av våldscenerna). Behandlingen gör honom till ett försvarslöst offer, då han släpps ut och möter sina gamla vänner och fiender. Filmen avslutas med att Alex försöker begå självmord, men han misslyckas och hamnar på sjukhus istället. Där får han besök av utrikesministern som har infört experimentet och erbjuder Alex lyx och bekvämligheter i utbyte mot att han står på utrikesministerns sida, dvs hålla med om att det var rätt att genomföra behandlingen. Filmen väcker frågor om hur långt det är försvarbart att inskränka
människans fria vilja för att få henne/honom att passa in i samhället. (http://sv.wikipedia.org/wiki/A_Clockwork_Orange#Handling)

Allmänna synpunkter

Jag tycker att filmen A Clockwork Orange var väldigt speciell, då jag har upplevt många scener som obehagliga och filmen berörde mig starkt. Alex och hans gäng lever som vildar, de har bytt bort fredagsbion mot misshandel. Filmen beskriver ett samhälle där våldet på gatorna härjar och rättssystemet och poliskåren svarar med korruption och brutalitet. Idag ser samhället annorlunda ut jämfört med det samhälle som skildras i filmen.

Man kan däremot se likheter melllan det samhälle som utspelar sig i filmens och det samhällssystem som har existerat i vissa epoker av historien. Ett exempel på detta är tiden då andra världskriget ägde rum, då det också begicks många brutala brott, liksom i filmen A Clockwork Orange.

Jag har svårt att tro att en människa kan vara så ond som Alex skildras i filmen, där han grovt misshandlar, våldtar, rånar och dödar en människa. Det framgår inte tydligt i filmen varför Alex handlade på det sättet han gjorde. Men det kan bero på bristande gränssättning såväl i samhället såsom i hans familj. Som ung bör man lära sig vad som är rätt och fel.

Experimentet

Alex blir en försökskanin för den nya behandlingsmetod som innebär hjärntvätt och stympning av känsloliv och handlingsförmåga. Behandlingen varar i 14 dagar och under den tiden tvingas Alex att se våldsfilmer. Medan han ser dessa filmer är han drogad och detta får honom att känna dödsångest. Forskarna som utför behandlingen använder redskap som håller Alex ögon öppna och han är fastbunden. Alex kan varken blunda eller fly utan måste uppleva de biverkningar som drogen ger. Konsekvenserna av behandlingen blir att Alex inte längre kan slåss, ha sex eller lyssna på Beethoven – den nionde symfonin (låten spelades av misstag som bakrundsmusik till en av våldscenerna). Om han gör något av detta känner han stark dödsångest. Efter behandlingen kan forskarna släppa Alex på fri fot, då han inte längre kan skada någon.

Slutsats och disskution

Alex har skadat många oskyldiga människor genom sitt ondskefulla, känslolösa handlande. Han förtjänar att bli straffad. Det sättet han staffas på, anser jag är fel. Efter behandlingen, då Alex blir fri och inte längre kan använda våld utan att uppleva dödsångest, passar de människor som Alex har skadat under livet på att hämnas. Alex misshandlas då grovt och en av hans fiender stänger in honom i ett rum och spelar Beethoven – den nionde symfonin, vilket ger Alex så stark dödsångest att han försöker begå självmord, genom att hoppa ut genom ett fönster.

Genom behandlingen blir Alex fri från sitt onda handlande, men man kan ifrågasätta om hans tankar förändrades i och med behandlingen? Alex har alltid haft ondskefulla tankar och älskat våld och sex. Genom behandlingen tas detta ifrån honom. Det kan vara både positivt och negativt för honom. Han blir försvarslös när han misshandlas grovt flera gånger och får uppleva samma plågor som de människor han har misshandlat.

Det positiva med behandlingen är att Alex inte kan skada andra människor längre. Det negativa är att han har blivit nästan helt känslomässigt avtrubbad genom alla behandlingar och brutaliteter som han har utsatts för. Jag anser inte att behandlingen har haft positiv effekt på Alex. Genom behandlingen och därefter kommande upplevelser borde Alex ha ändrat sin syn på våld. Detta är dock inte uppenbart i filmen. I slutet av filmen blir Alex mutad av utrikesministern och går med på att skildra behandlingen som god i ubytte mot att få leva ett liv i lyx. Alex tänker inte på konsekvenserna av sitt handlande.

Jag anser att det hade varit bättre om Alex hade fått stanna kvar i fängelset, då hade han undangått massa hemska torrtyrer. Jag kan inte heller tänka mig hur det skulle kännas för en individ som Alex att inte kunna göra sådant som ibland är nödvändigt, till exempel använda självförsvar eller att ha ett sexliv. Att berövas något sådant är ett hårt straff. I vissa fall, kan det vara moraliskt rätt att använda betingning för att få grova våldbrottslingar att avhålla sig från våld, men först då det inte finns andra bestraffningsmetoder att tillgå. Detta bör då analyseras länge och noggrant för att inte gå misste om vår grundläggande människosynen.

I filmen beskrivs att det förekomer misshandel av fångar i fängelset och där borde Alex avskaffa sitt straff, tycker jag. Alex har genomgått ett dubbellt straff, då han både har blivit utsatt för ett medicinskt experiment och därefter blivit hårt misshandlad av sina före detta offer. Det som också gör mig upprörd i filmen är att utrikesministern inte står för sitt kast och lurar Alex genom att ge honom det han önskar i utbyte mot att han inte skall avslöja sitt missnöje med experimentet.

Filmen är mycket speciell, då den tar upp tankar kring mänsklighet, ondska och godhet. I dagens samhälle tror de flesta att det finns något gott inom varje människa. I filmen skildras Alex som ond på både in- och utsidan. Det finns ett oerhört djup i den här filmen. Genom våldet och det samhälle som skildras i filmen visas det en mekanisk människosyn. Det fi...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: A Clockwork Orange

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-01-26]   A Clockwork Orange
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9147 [2020-02-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×