Forngrekiska mytologin om Herkules

9 röster
15808 visningar
uppladdat: 2008-01-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Herkules är den största och mest kända hjälten i den forngrekiska mytologin. Han var son till Zeus, som var kung över alla gudar och till Alkmene i Mykene, som var drottning i landet och var fru till kungen där, men också prinsessa av Perseus’ ätt. Eftersom Alkmene aldrig skulle vara otrogen förvandlade Zeus sig till hennes man, efter att ha varit borta i krig en lång tid och lät henne uppfylla de obligatoriska kraven som en fru hade på den tiden, även om hon inte älskade sin man. För att Zeus skulle få njuta längre förlängde han natten, så att den varade i tre dagar. När Alkmenes riktiga man återvände förstod han att någonting var fel och sökte kort därefter upp en siare och fick reda på sanningen. Det fick också Zeus fru Hera veta
Efter natten med Zeus och hennes man blev Alkmene gravid med tvillingar, ett barn var Zeus arvinge det andra var Alkmene mans arvinge. När Zeus fick veta att han skulle få en arvinge blev han så glad att han börja skryta till Olympens gudarna, att hans barn skulle bli kung över Argolis en dag, men bara om han föddes först. Samtidigt var en annan drottning gravid av Perseus’ ätt och när Hera fick veta det såg hon till att Alkmene fick sitt barn en dag senare och den andra drottningen fick sitt barn förtidigt. Barnet som föddes förtidigt fick namnet Eurysteus och blev efter en tid konung över hela Argolis. Alkmenes söner fick namnen Herkules och Iphikles. Det tog inte lång tid innan man visste att Herkules var ett barn från en gud, redan som spädbarn krossade han två ormar som var skickade av Hera.
Innan Alkmene födde hennes söner flyttade dem från Argolis till Thebe i Boiotien. Där var Herkules bäst i alla manliga idrotter, och som hans lärare hade han kentauren Cheiron som också var läkekunnig. Hos Cheiron blev han lärd att läka sår och att hantera vapen. Men som son till en furste var Herkules också tvungen att lära sig musik och övas i dans, vilket han hatade och inte såg någon lärdom i. En gång då hans lärare Lions rättade honom blev Herkules fylld av hat och kastade sitt instrument i Lions huvud, som blev hans död. Som straff blev Herkules förvissad från sin hemstad och blev skickad upp till de vilda bergen i Kithairons, där man lätt kunde hitta lejon som smög omkring. Herkules väntade och väntade tills han hittade det största, farligaste lejonet och dräpte det vid arton års ålder. För att visa sin styrka och modighet flådde han djuret och bar alltid huden med sig över sina skuldror.
Efter att ha räddat sin hemstad och visat att han var mer värd tronen än sin kusin Eurysteus, fick han kungadottern Megara som belöning att ta till maka. Åren gick och paret fick barn, men Hera hade aldrig glömt sitt hat för Herkules och när hon fick sin chans gjorde hon allt i sin makt för att se honom lida. Den här gången skickade hon vansinnets gudinna till honom, då han drabbades av vansinnet dödade hans sina barn, förstörde byar och våldtog flera kvinnor. Efter att hans mor berättat vad han gjort led Herkules av djupaste förtvivlan, sorg och även Megara kunde inte förlåta honom. Herkules gick till oraklet där guden Apollo kom och sa att hans straff var att tjäna konung Eurysteus i tolv år. Det var under de här tolv åren som Herkules gjorde sina tolv stordåd.
1. Det nemeiska lejonet, som han dödade med sina bara händer. Det gjorde att kungen blev så rädd för Herkules, att han inte fick komma in i staden utan fick slå upp läger utanför Mykenes murar.
2. Den lerneiska hydran, som man kan beskriva som ett ormlikt djur fast med nio huvuden. Herkules hade med sig sin bästa vän Iolaos som hjälpte honom besegra varelsen, för att varje gång Herkules högg av ett huvud dök två nya upp. De besegra varelsen genom att Iolaos svedde igen halsarna efter att Herkules huggit av dem en efter en. De begravde monstret och täppte till graven med ett stort block av sten, men innan det doppade Herkules sina pilar i Hydrans blod, så att dem skulle bli dödligt giftiga.
3. Den kerynitiska hinden, som han skulle fånga och föra tillbaka levande till Mykene. Hinden ägdes av gudinnan Artemis som straffade alla som försökte fånga in hennes hinder, eftersom hon hade fem stycken men bara en gick runt lös i Arkadien. Herkules jagade hinden länge men lyckades aldrig fånga in den, utan Apollos hjälp för att han såg hur Herkules aldrig gav upp, som visade på ödmjukhet och tålamod. Det var vinter när han till slut lyckades men Herkules hade ännu ett hinder att ta sig över, för att han råka springa in i gudinnan Artemis på vägen hem. Herkules bad om förskoning så ödmjukt han kunde och han kunde gå efter att ha offrat åt ”markernas höga gudinna”. Väl i Mykene släppte han lös hinden igen, för att konungen inte vågade ha kvar den.
4. Det erymanthiska vildsvinet, skulle han fånga som konung Erymanthos hade fått höra levde uppe i bergen i Arymanthos, som låg i norra Arkadien. Herkules fångade in vildsvinet genom att mota in den mellan stenblock, så att vildsvinet inte kunde komma loss. När han kom hem till Mykene slaktade han djuret och firade sin bragd.
5. Augeias'''' stall, skulle Herkules rengöra på en dag. I stallen fanns boskapsdjur, kor och snövita tjurar och ingen hade gjort rent dem på en lång tid. Herkules började göra rent dem på det gamla vanliga viset och insåg snabbt att det inte skulle gå, då han fick lite hjälp av gudinnan Athena. Hon visade hur han skulle göra för att kunna leda två floder in i stallen och sedan leda dem tillbaka.
6. De stymphaliska fåglarna, var monsterfåglar som levde i Stymfalos i norra Arkadien. Här fick han hjälp av gudinna Athena, som kom till hjälpen för att Herkules far Zeus bad henne att hjälpa honom. Herkules fick en kopparskramla, som han använde bra och fick fåglarna att komma ut från deras gömställe och kunde nu döda tillräckligt många för att skrämma resten av fåglarna.
7. Den kretensiska tjuren, kom till Kreta efter att konung Minos lovat att offra det som kunde komma i land till Poseidon, men konungen kunde inte offra den vackra tjuren utan lät det beta bland sina andra hjordar. Poseidon blev så arg att en vanlig tjur blev offrad att han gjorde tjuren vild och en otrolig styrka. Eftersom ryktet av tjuren började vandra fick Herkules i uppdrag att hämta tjuren, och föra den tillbaka till Mykene levande. Efter många moment följde tjuren med Herkules frivilligt hem.
8. Diomedes hästar, fanns i Thrakien som ägdes av kung Diomedes, som var son till krigsguden Ares. Det var ett svårt uppdrag därför tog han med sin gode vän Abderos, son till guden Hermes. Först blev dem tillfångatagna men bröt sig ut, och tog hästarna till stranden men då kom kungen med massa krigare, och det slutade med att Abderos, kung Diomedes och massa krigare blev dödade. Herkules begravde sin vän och sedan åkte hem igen, med ännu en seger.
9. Hippolytes gördel, ägdes av amasondrottningen. Det var konungen Eurystheus dotter ville ha den och då fick Herkules uppdraget. Han tog med sig några av sina kamrater, när de kom i land blev dem mötta av Amazonerna. Herkules förklarade varför han var där och Hippolyte var villig att ge bort den, tillslut blev det fest. Hera som var missnöjd med hur lätt Herkules hade gjort det förklädde sig till en Amazon och började sprida rykten, som slutade i krig och Herkules fick sin gördel.
10. Geryones och solgudens hjordar, skulle Herkules hämta hem. När han inte kunde komma till ön som Geryones boskap fanns på, fick han hjälp av solguden Helios. Han dödade hunden, herden och jätten Geryones. Hemma igen offrade konungen boskapen till Hera.
11. Hesperidernas gyllene äpplen, fick Zeus och Hera i bröllopspresent och kan ge evig ungdom. Herkules hämtade dem genom att ta hjälp av Atlas som har himmelen på sina skuldror, så att Atlas skulle hämta dem. När han kom tillbaka ville han ha sin frihet, så Herkules lurade honom att ta på sig bördan igen och gick därifrån. Äpplena blev offrade till gudinnan Athena, som tog tillbaka äpplena var de skulle förvaras.
12. Kerberos, var en trehövdad hud som vaktade Hades i underjorden. Herkules förberedde sig väl med en massa sorters välsignelser. Herkules tog upp kerberos från underjorden för att sedan ta ner den igen.

Efter att ha tjänat hos sin kusin i tolv år blev Herkules äntligen fri men hans problem var inte över ännu. Han återvände till sitt första hem i Tebe där han gifte bort sin Megara till en av sina vänner. Efter att ha hört att kung Eurytos lovat sin dotter Iole till den man som kan överträffa honom i bågskytte begav sig till Trakis. Herkules lyckades överträffa kungen men fick inte Iole och blev påmind om hans misstag han gjort an kungen. Den natten dödade Herkules en son till kungen Eurytos och sökte sig befrielse i Apollos tempel i Delfi, men han ville inte lyssna och ett slagsmål började som bara Zeus kunde stoppa. Herkules blev drabbad av någon sorts sjukdom som han kunde bli av med om han sålde sig själv till slav i tre år och därmed också sona för sina brott. Han blev köpt av drottning Omfale i Lydien, där han hjälpte henne med stora saker som med små t.ex. hjälpte henne vinna kriget mot landets fiender, klä ut sig i kvinnokläder och sedan göra de sysslor kvinnor egentligen skulle göra. Efter sina tre år var han äntligen fri igen och återvände efter en tid till Thebe.
Innan han återvände besökte han sin gamle vän kung Admetos. Där han fick han ett varmt välkommande med god mat och dryck och Admetos försökte vara på ett bra humör, men Herkules fick snart veta sanningen om kung Admetos sorg. Apollo gav ett löfte om någon var villig att ta kung Admetos plats när det var hans tur att dö skulle han få leva vidare. Det var inte långt efter det som kung Admetos blev sjuk och igen annan än hans fru var villig att dö för honom. Efter att han hört historien beslöt sig Herkules att hjälpa sin vän. Herkules gick till hennes grav och offrade så att när döden kom, grep han döden och kämpade mot honom, så att döden var tvungen att återlämna Alkestis. Herkules återförenade Alkestis till sin make Admetos.
Nästa bragd för Herkules var att rädda Deianeira, dotter till kung Oineus, från en havsgud som hade friat till henne i år och skrämt bort andar friare. Havsguden kunde ta gestalter av många olika människor och djur. Han använde då mest gestalter av en tjur, orm och en människa med ett tjurhuvud. Herkules kämpade mot havsguden och vann och därmed också prinsessan Deianeira till sin brud.
De stannade hos Deianeiras far en tid innan de begav sig till Herkules borg i Trakis. Men för att komma fram till borgen var de tvungna att krossa en flod. Kentauren Nessos var vid floden för att hjälpa de som ville krossa floden och var mer än villig att hjälpa Deianeiras över floden, så hon fick rida på hans rygg. Men Nessos blev förälskad i Deianeiras och försökte kidnappa henne, men Herkules hörde hennes skrik och använde då en giftig pil, som träffade kentauren i benet. Nessos visste att han var döende och sa då till Deianeiras att om hon någonsin tvivlade på sin makes kärlek använda hans blod och stryka det över på hans kläder och hon skulle aldrig behöva tvivla igen. Hon gjorde som han sa och när de kom till sitt nya hem gömde flaska där ingen kunde hitta den.
Allt eftersom åren gick levde Herkules och Deianeira lyckliga och fick barn tillsammans, men Herkules kunde inte glömma hur han hade blivit lurad av kung Eurytos. Herkules gick ut i krig för att besegra Eurytos, vilket han gjorde plus hans söner också och Iole blev hans fånge. Han skickade hem henne med andra saker han tagit i kriget till Deianeira, som då trodde att Iole redan hade hennes makes kärlek och kom då på Nessos flaska med blod som hon hade gömt. Deianeira strök på blodet på manteln hon gjort till sin make och skickade den till Herkules, som tog på sig den för att vissa sin kärlek och trohet. Det tog inte lång tid in...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Forngrekiska mytologin om Herkules

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2008-01-24]   Forngrekiska mytologin om Herkules
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9138 [2019-01-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×