EU

4572 visningar
uppladdat: 2008-01-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
EU
Något som oundvikligen är oroväckande är tanken på EU som en stormakt.
Ordet stormakt låter, i alla fall i mina öron, inte det minsta fredligt. Det har varit prat om en EU-president och alla partierna förutom socialdemokraterna röstade mot. Att tillsätta en EU-president skulle vara för mig, vara det samma som att utropa EU som stat.
Det kan verka lite drastiskt att jämföra det med dispyterna som fanns mellan stormakterna USA och Sovjetunionen, men det skulle mycket väl vara möjligt att det även blev konflikter mellan USA och EU. Som en stormakt skulle vi även bli mer isolerade och det kan bli svårare att handla med länder utanför EU. Samtidigt är det meningen att som EU ska vi på ett bättre sätt kunna konkurrera med USA och Asien. Det är många bud som ges.
I Bryssel och i Strasbourg sitter människorna och bestämmer och mycket av det som bestäms får vi aldrig reda på, mycket beroende på att EU:s regler om öppenhet och insyn inte är bra. Dessutom finns det ungefär 15 000 lobbyister, mest från stora företag, vilka jobbar på att påverka politikerna och få igenom de enskilda företagens önskemål.
Hur mycket påverkar de politiken?
Det känns som om svenska folkets makt rinner ifrån oss och då är vi ändå ett av de större och mäktigare länderna som är med.

En bra sak med EU är att det hjälper upp de fattigare länderna, i och för sig på bekostnad av de rikare länderna. Sverige t.ex. ger EU mer pengar än vad vi får tillbaka. Istället får t.ex. Portugal mer pengar än de ger. Med detta kan ekonomin utjämnas mellan länderna en aning, vilket är bra. Av de drygt 25 miljarder som Sverige betalar in kommer drygt 10 miljarder kronor tillbaka i form av olika stöd från EU.

EU-domstolen är en EU:s egen domstol, som fått mer och mer makt över medlemsländerna.
Ett tydligt exempel på motsättningar som kan bli mellan ett lands lagar och EU-domstolen följer här nedan:
Import av rasen Belgian Blue är förbjudet i Sverige. Sverige ansåg att djuren lider av förstora muskler och svåra förlossningar. I EU:s regler om nötkreatur godkänns däremot rasen Belgian Blue. I det här fallet ville den svenska bonden Gunnar Nilsson använda rasen till avel. EU-domstolen godkände hans begäran.

EU tryckte undan den Svenska lagen och EU:s lag fick råda. Risken är att samma sak kommer att se Kroatiens urgamla lag om att bara kroatiska medborgare får köpa mark i Kroatien, om de blir medlemmar. Det här hjälper till att sudda ut landsgränserna ytterligare och tankarna på en stormakt kommer upp igen.
Sverige har länge försökt att vara neutrala i krig, men sedan 2003 har ”EU har haft full kapacitet att genomföra krishanteringsuppdrag”. EU länderna får helt frivilligt bestämma om de vill ställa civila och militära resurser till förfogande. Vart kommer det att leda oss? Inte mot neutralitet i alla fall. Fast samtidigt kanske det är en stark militär styrka som behövs i dagens samhälle. En styrka som visar musklerna, men som inte använder dem. Men vad är oddsen att vi inte kommer att blandas in i ett krig för EU mot ”terrorismen”, förslagsvis?

Det som har förbättrats i och med EU är att det nu är mycket enklare att förflytta och flytta sig mellan EU-länder. Du kan in princip, skaffa ett jobb vart som he...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: EU

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-01-14]   EU
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9075 [2020-08-14]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×