Martin Luther King Jr.

8 röster
12705 visningar
uppladdat: 2007-12-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Martin Luther King J: r´s tal den 28 augusti 1963 i Washington D.C ”I have a dream” var ett av de största talen i världs historien.Jag har valt att skriva om Martin Luther King J: r för att jag tycker han var en bra konfliktlösare.
King tyckte det var fel med klassamhället och dess uppdelning mellan vita och svarta.
King var övertygad om att tro och politik hörde ihop men trodde också starkt på Gandhis ickevåldsteori.
Jag tycker att det viktigaste King gjorde var att förklara sin åsikt för de ”vita”.
Med bussbojkotten statuerades ett exempel av de vita när de arresterade Rose Parks.
Det var ju egentligen det som startade demonstrationerna mot klassamhället.
Vita och svarta är lika mycket värda, det spelar ingen roll hur man ser ut man ska i alla fall inte döma någon efter dess hudfärg.Martin Luther King växte upp i Atlanta, Georgia.
Kings pappa var Baptistpastor och enligt
hans religion så var det hans plikt att älska alla människor vita som svarta. När King var tre år hade han en vit lekkamrat. När pojkarna hunnit fylla sex år så hände det som ledde till att King började hata de vita. Lekkamraten berättade att hans pappa sagt att han inte fick leka med svarta.

När King fyllde 19år började han att studera i Pennsylvania.
Under studietiden blev han mer och mer övertygad om att tro och politik hörde ihop. En dag lyssnade King på en predikan av en man som nyss varit i Indien. Predikan handlade om Mahatma Gandhi. King blev helt fascinerad av Gandhi och hans ”ickevåldsmetoder”.

Han förstod då för första gången att kärlekens kraft inte bara kunde påverka individuella relationer utan också samhället i stort.
När King hade studerat färdigt fick han arbete som en pastor i Dexter baptistkyrka i Montgomery, Alabama.


Medborgarrättsrörelsen bildas.
Bussarna var uppdelade i två delar; vit och svart.
Enligt reglerna fick de svarta enbart sitta där bak även om de ”vita sätena” var lediga.
Den 1 december 1955 vägrade en kvinna vid namn Rosa Parks flytta sig ifrån ett ”vitt säte”, detta ledde till att kvinnan arresterades. Vilket blev startskottet för ”bojkotten.”

Tanken med bussbojkotten var att genom massivt ickesamarbete skulle de påverka de grymma reglerna som delade upp svarta och vita – ”Apartheid.”
Alla svarta uppmanades att inte åka buss utan istället åka bil eller att gå till skola eller arbete.
Nästan 100% av alla svarta valde att inte åka buss på
bojkottens första dag 5 december 1955.

Denna kväll höll King ett tal: ”vi är här på grund av vår kärlek till demokratin, förvandlad ifrån papper till handling är den främsta formen av styrelseform på jorden”.
Samma kväll startades en rörelse i kyrkan. En rörelse som skulle sprida sig över nationen och vars budskap sedan spreds i hela världen: Medborgarrättsrörelsen var bildad.

Under bussbojkotten började hoten mot King komma. Som mest kom det 30-40 hotfulla telefonsamtal och brev per dag. King insåg då at hans liva var i fara. Han vände sig till gud med sin rädsla.
Gud svarade och sade att han skulle stå upp för sanningen och att gud alltid var med honom.
Kings hem bombades samma månad, men lyckligtvis skadades ingen.
De svarta människorna blev rasande och samlades utanför Kings hem, de hade tagit till vapen.
Då insåg King att ickevåldskampen skulle vändas till våld, han gick ut för att tala till den arga folkskaran: ”Ta inte till vapen. Alla som griper till svärd skall dödas med svärd. Vi vill älska våra fiender. Älska dem och låt dem veta att ni älskar dem. Om jag stoppas kommer inte vårt arbete stoppas. För vad vi gör är rätt.” King lyckades lugna folkmassan.
Martin Luther King kände att hans dagar var räknade så den den 3 april 1968 i Memphis höll King, vad som skulle visa sig vara, sitt allra sista tal, där det lät som om han visste vad som väntade honom;

”Jag vet inte vad som kommer att hända nu; vi har några svåra dagar framför oss.
Men det betyder egentligen inte så mycket för mig nu för jag har varit på bergstoppen. Och det gör mig desamma vad som händer. Jag vill bara göra guds vilja. Som alla så skulle jag vilja leva ett långt liv – att leva länge har sin plats. Men jag tänker inte på det nu. Jag vill bara göra gud vilja. Och han har låtit mig gå upp på berget. Och jag har blickat över andra sidan, och jag har sett det förlovade landet.”King mördades på Lorraine Hotel, utanför rum 306 i Memphis, Tennessee. Den 4 april 1968, kl. 18:01.
James Earl Ray, mannen som sköt King på balkongen till sitt rum på andra våning, när han pratade med några kollegor arresterades och sattes i fängelse. Ray lyckades fly, men greps senare i London. Han erkände sig skyldig till mordet och dömdes till 99års fängelse. Bevisen för att Ray verkligen begick mordet på King var inte fällande, det spekuleras fortfarande än idag om att mordet på King var en Konspiration, där CIA, FBI och maffian sägs ligga bakom. Ray avled i fängelset 1998 av en njursjukdom.

Med mordet på Martin Luther King så dödades bara ansiktet men rösten levde fortfarande kvar. Mordet på King vara bara ett desperat försök att försöka stoppa medborgarrättsrörelsen. Det svarta folket hade blivit tillräckligt starkt att fortsätta kampen. Genom Kings död utbröt svåra oroligheter i de amerikanska storstäderna. Omfattande bränder och kravaller ägde rum i bl.a. Washington, Detroit och Chicago där nationalgardestrupper hjälpte polisen att återställa ordningen och undantagstillstånd rådde i ett fyrtiotal städer. Tusentals människor arresterades och ett trettiotal dödades.


Martin Luther Kings familj:
Hustrun Coretta Scott King som han gifte sig med den 18 juni 1953. Tillsammans fick de fyra barn bland annat, sonen Martin Luther King III och Dottern Yolanda King.
Kings farfar och far var båda baptistpastorer så det var ju naturligt att King också blev det.


Martin Luther Kings mest kända tal:


Detta tal höll King Vid Lincoln Monumenten tal den 28 augusti 1963 i Washington D.C

I have a dream that my four little children one day live in a nation where they will not be judged by the colour of their skin but by the content of their character.Detta tal höll King på bojkottens första dag 5 december 1955.

”vi är här på grund av vår kärlek till demokratin, förvandlad ifrån papper till handling är den främsta formen av styrelseform på jorden”.Detta tal höll King för den arga folkskaran utanför sitt hus, dagen då hans hem bombades.

”Ta inte till vapen. Alla som griper till svärd skall dödas med svärd. Vi vill älska våra fiender. Älska dem och låt dem veta att ni älskar dem. Om jag stoppas kommer inte vårt arbete stoppas. För vad vi gör är rätt.”Detta tal höll King då han kände att döden närmade sig, den 3 april 1968 i Memphis.

”Jag ve...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Martin Luther King Jr.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-02-17

    en aning kopierat från en weba

Källhänvisning

Inactive member [2007-12-16]   Martin Luther King Jr.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9004 [2020-02-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×