Svindlande höjder

13 röster
21322 visningar
uppladdat: 2000-07-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Emily var en av de kända systrarna Brontë. Hon föddes 1818 i en prästgård i Haworth i England. Systrarna blev tidigt moderlösa och växte upp tillsammans med deras far och bror. Under sin uppväxt utbildade sig systrarna i hemmet och började redan här att författa ihop sagor om ett sagoland kallat för Angria. Emily var, tillsammans med sin bror, huvudförfattare till sagorna. Emily skrev endast en roman, "Wuthering Heights" (Svindlande höjder) som publiceras 1847 och denna roman blev mycket känd. Hon gav dock ut den under sin pseudonym, Ellis Bell, eftersom den tiden inte ansåg att kvinnor kunde skriva romaner. Emily Brontë var annars mycket känd för sin poesi. Brontë levde ett mycket isolerat liv både socialt och geografiskt. Brontë dör av tuberkulos vid 30 års ålder.

”Svindlande höjder” utspelar sig på hedarna i England under början av 1800- talet. Bokens handling följer en berättelse genom två generationer om två familjer som är de närmaste till vad man kan kalla grannar, berättad för en man vars namn är Lockwood av hushållerskan Nelly Dean. Berättelsen cirklar omkring dessa två familjers förhållande till varandra som slingras in i varandra och kompliceras för varje sida man läser av boken.

Det var en upplevelse att läsa denna bok, författaren har nämligen proppat den full med känslor ut till periferin. Att följa karaktärernas olika svängningar mellan de känslor som de upplever är en berg- och dalbana utan like.

Emily Brontës egen uppväxt har verkan på sceneriet i denna bok. Brontë växt upp, isolerat, vid hedarna i England. Denna miljö har hon adopterat i boken som enbart utspelar sig på två olika gårdar och hedarna omkring dem. Thrushcross Grange och Wuthering Heights, som gårdarna heter, är olika, inte till det mest extrimära utan mer till vad de har för införstådd märkning. Thrushcross Grange är en mycket fin gård som avger en känsla av bekvämlighet medan Wuthering Heights är en enstörig, med ett mörk, tråkig och instängd känsla, gård. På dessa gårdar bor de två familjerna som representerar sina gårdar med alla dess egenskaper, det finns den fina familjen, Linton, som bor på Thrushcross Grange och den mer struliga och ofina familjen Earnshaw. Boken blir som ett drama som spelar upp sig för Herr Lockwood som får vara ögonen för läsarna.
Boken är ett hav fylld av känslor, och det är inget lugnt och fint hav utan det stormar rejält och varje ny våg med för en helt ny känsla som sätter berättelsen i ett helt nytt perspektiv. För att inte boken ska svämma över av känslor använder sig författarinnan sig av mycket uttåg och intåg genom dörrar, detta märker man speciellt när handlingen befinner sig i Wuthering Heights.

"- Mitt hur är inte nedsmittat med pesten, Nelly, och jag har lust att visa mig gästfri idag - sitter ner och tillåt mig stänga dörren. Han stängde den och låste den också. Jag ryckte till."
(sid 289, rad 19)

Det ovanstående citatet beskriver när Heathcli...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Svindlande höjder

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-07-05]   Svindlande höjder
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9 [2018-12-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×