Raoul Wallenberg

4 röster
6935 visningar
uppladdat: 2007-11-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
För att veta mer om Raoul Wallenberg var så var jag tvungen att använda mig av olika källor, Det enda jag visste om honom var att han var en svensk diplomat som åkte till Budapest och riskerade sitt liv för att rädda tusentals Judar (Ungersk).
Vem var den svenska diplomaten? Vad var det som drev honom att åka till Budapest? . Hade det något med hans bakgrund och göra? Hur dog han? Och var? Vad hände med honom efter kriget? Det är frågor som jag ska försöka att svara på.


Raoul Wallenberg (Person)
Raoul Wallenberg hade samma namn som hans pappa som han aldrig fick chansen och se . Alla sörjde när Raoul föddes den 4 augusti år 1912. Raouls mamma var bara 21 år och redan en änka när han föddes, bara några månader innan Raoul föddes dog hans pappa i cancer.
Raoul växte upp hos sin mamma och mormor på Linnégatan 9 nära Humlegården i Stockholm.
När Raoul var 6 år gammal gifte hans mamma om sig med en ung tjänsteman ”Fredrik von Darden” som senare blev chef för Sveriges största sjukhus ”Karolinska Sjukhuset” Raoul behöll sitt efternamn Wallenberg, Efter namnet Wallenberg är de mest kändaste släkterna i Svenskt Historia, de var upplärd att jobba som bankirer, diplomater, höga statstjänstemaner och biskopar.
Raoul kände att han inte hade någon att prata med eftersom hans pappa hade gått bort, men han hade en farfar i alla fall. Raoul såg upp jätte mycket på hans farfar som brukade skicka brev till honom från Kina eller Japan. När Raoul var liten brukade han sitta på sin mammas knän och bad henne att läsa brevet högt för honom ibland blev det till och med att hon fick läsa de som en god natt saga till honom.
Raoul var barnbarn barn till Andre Oscar Wallenberg, finansmannen som hade grundat Stockholms Enskilda Bank s.k. ”SEB”
Banken spelade en stor roll då Sverige utvecklades till Industriland.

Gustav Wallenberg ”Raouls farfar” ville att Raoul skulle få en bra utbildning även om han inte hade träffat Raoul. Gustav reste ända från Kina till Sverige för att träffa sitt barnbarn. Inte förre året 1916 kunde Raoul träffa Gustav.Världen Runt
Raouls farfar bestämde att Raoul skulle få forska världen genom att studera utomlands. Efter studentexamen och värnplikt åkte Raoul till Frankrike för att lära sig Franska. Efter ett år i Frankrike åkte han till USA för att plugga som arkitektur. Han var en av de mest begåvade eleverna i tekning och måleri. Efter några år återvände Raoul till Sverige, men där fick ha inte chansen att bli en arkitekt som han ville, Istället skickade hans farfar honom till Syd-Amerika för att lära sig om Handels – och bankväsende. År 1936 flyttade han till Haifa, som då kallades för Palestina för att arbeta i Holands Bank. Raoul trodde inte att jobba på bank var hans grej. Så här skrev han i et brev till sin farfar
”Jag känner mig inte särskilt bankmässig, en bankdirektör skall hava något domarikgt och lugnt över sig och dessutom vara kall och cynisk … jag känner mig själv så olika dem som jag väl kunde göra. Jag tror jag har mer läggning att positivt verka för någonting än att sitta och säga nej åt folk ”
Ett år senare dog hans farfar och Raoul kunde äntligen känna sig fri att själv välja sin egen livsväg.


Vad han gjorde
Genom familjens kontakter fick han arbete hon en Judisk flykting, Koloman Lauer, som hade en importfirma som specialiserade sig på exotisk mat. Raouls uppgift var att resa runt i Europa och sälja och köpa mat. Arbetet förde honom till Tyskland och Ungern. Under åtta månader hade han en chefställning.


Hitler
Under tiden han hade åkt runt hade saker börjat hända i Tyskland som skulle förändra Raouls Liv.
I början av 1930 tog diktatorn Adolf Hitler makten i Tyskland. Hitler och nazisterna gav judarna skulden på att de hade förlorat första världskriget. Nu när Hitler hade makten förbjöd han Judar att gifta sig med tyskar, och på vissa restauranger stod det ”Judar icke önskvärda”
Hitler var verkligen stark. Han var även en bra talare, när han sa att judar var problemet till alla Tysklands problem var miljoner tyskar med att tro på honom.
Hitler bildade ett Nazist parti, som nu var ute och letade efter judar att slå ner. De tog bort all rättigheter som judarna hade

År 1944 hade Raoul sett med egna ögon hur judarna led, jobbet som import hade tagit honom runt hela Europa och han blev orolig när han såg allt som hände. Han själv kunde inte göra något åt saken, detta var världen tvungen att hjälpas åt. Men Raoul kom ju från en rik familj , skulle han kunna klara att rädda några människor ?

Raoul blir utvald.
”The war refugee Board” ville ha någon som kunde skickas till Ungern . De ville ha en modig person som kunde göra något – åtminstone något – för judarna . USA frågade Sverige om hjälp. Sverige var villig att hjälpa till men vem skulle man skicka? Några sa att en erfaren diplomat borde få uppgiften. När de judiska ledarna frågades sa Koloman Lauer att Raoul Wallenberg borde få uppgiften.
Raoul tog chansen och fick uppgiften, det här var ju vad han ville göra något. Men han hade några villkor, han skulle bli tvungen att ta genvägar, muta folk, och lura sig fram.han krävde och fick diplomatisk status och fick svenska neutrala pass för att de skulle ges till judarna för att de skulle verka som svenskar och komma undan.
Eftersom han hade mycket pengar hade han råd med att ordna hus och ha det som fristad, mat åt tusentals människor och pengar att muta tjänstemän.
Året var nu juli 1944 och raoul var ivrig att börja med sitt arbete han ville göra allt så fort det bara gick. rapporter från Budapest var så dåliga att det kanske inte skulle finnas några judar kvar att rädda.


Raoul kommer till Ungern.
När raoul hade kommit till Ungern skröt Eichmann över att mer än 400 000 män, kvinnor och barn hade flyttats. Omkring 200 000 rädda judar var nu kvar i huvudstaden.
Tyskarna visste att de höll på att förlora kriget. Men det enda Eichmann hade i huvudet var att ifall han skulle hinna rensa staden innan ryssarna kom dit.
Raouls första uppgift var att hitta ett bra sätt att hjälpa judarna, det fanns inga vapen och det skulle inte hjälpa eftersom tyskarna var väldigt många.
Till slut fick han en jätte bra ide , Från den tiden han hade varit i tyskland visste han att tyskarna hade respekt för de som arbetade på myndigheterna. Nu gjorde Raoul en plan som han kunde använda på deras svaghet.


Skyddspassen.
Raoul började trycka imponerande dokument som såg ut precis som ett vanligt pass. Där fanns det personens foto och på framsidan var det en guld och blått, som Sveriges flagga. Inuti fanns det många stämplar och underskrifter, Men allt det här var ett stort bluff !
Eftersom passet såg imponerande ut trodde nazisterna att det var äkta. Judarna som fick det här skyddspasset var nu räddade. Först när raoul anlände till Budapest gav den ungerska utrikesministern honom tillåtelse att göra endast 1500 pass. Men efter några hot och utpressning fick han fram 4500.
Andra ambassader i Budapest tog Raouls ide och började göra egna pass. På bara några veckor hade Raoul räddade tusentals Judar och bara genom ett Falskt dokument.
När Raoul kom fram till Budapest började han en aktivitet han skulle behöva ”Judar” som kunde jobba åt honom. Han kallade detta för ”Avdelning C” i början hade han vid 40 st judar som jobbade åt honom men det blev mer till 400 st . Eftersom Judar fick bära på stjärnor sa han att de inte skulle behöva göra det när de arbetade åt honom.
Vad de här Judarna fick göra var att leverera mat åt de andra i ghettot varje dag. Wallenberg gav mat åt Tusentals människor .
Raoul hade det svårt, men det fanns andra som hade det värre än honom, han sov drygt 4 timmar per natt, resten av tiden försökte han hjälpa Judar.
Han blev snart en person som man pratade mycket om. Och Nazisterna började respektera honom. Vid något tillfälle så skulle ett deportationståg just åka mot Auschwitz . Direkt började Raoul klättra upp på tågets tak och började dela ut hundratals skyddspass åt judarna som var inne. Han brydde sig inte om SS männen, utan bara fortsatte fastän de sköt över hans huvud, han hade ingen rädsla . Lugnt gick han från ena vagnen till den andra tills sen sista passet var slut. . När tåget kom till ungerska gränsen stod han där och väntade och krävde att alla med svenska pass skulle släppas fria!

Oktober år 1944 hade Wallenberg och några till som hade hjälpt honom och som var emot Hitler tvingade Ungerska diktatorn Horthy att forma en mer neutral regering. Och han hade till och med beordrat Eichmann och hans medarbetare att lämna Budapest. Wallenberg trodde nu att hans arbete var avslutad och började trappa ner på hans rädding och planerade att börja åka hem till jul.


Nazisterna
15 oktober 1944 var Horthy redo att göra Ungern neutral , samma dag som han skulle göra detta kom de ungerska nazistpartiet och dödade många Judar, de flesta var ”Raouls” Judar. Många judar tog självmord, många svalt ihjäl. Raoul skulle absolut inte åka hem till jul, faktumet är han skulle aldrig kunna träffa sin familj igen.
Två dagar senare fick han höra att tusentals Judar var inlåst i synagogan på Dohany-gatan. Han ringde den schweiziske konsuln, Charles Lutz, och tillsamman med honom åkte de till synagogan för att ta ut de som hade svenskt eller schweiziska pass . Wallenberg sa åt sina ”svenskar” att ställa sig på rad och samma sak gjorde Charles. Nu var det inte många kvar inne men på grund av internationell prosteter släpptes de andra också.

Den 8 november började dödsmarschera, Eichmann var tillbaka med sina gendarmer och hade nu kommit på ett sätt att döda alla judar, de skulle gå! , eftersom inga tåg skulle åka från Ungern. Barn, kvinnor, och gamla män, alla var tvingade att gå i snön i många dagar utan mat eller vatten. Många frös ihjäl och många tog självmord antingen sprang de bort så att de skulle bli skjutna eller så svor de mot gendarmerna.
Wallenberg kom precis vid gränsen och skrek att han ville att alla som hade svenska pass skulle släppas direkt, under tiden delade Per Anger i hemlighet fler pass. Om man skulle visa upp något slags dokument kunde man bara visa upp ett papper utan att de märkte något .Och så hade han räddat några tusen till.Ryssarna är här !

Vid decembers slut hade ryssarna omringat Budapest . Eichmann planerade att fly på julaftonen. Men innan han åkte befallde han att sextio tusen judar skulle massakreras. Och så klart visste Wallenberg hans plan och han skulle göra sin sista räddning. Omkring fem hundra tyska soldater och två hundra pilkorsare hade omringat judarna och skulle precis börja . Wallenberg visste att det var för farligt för honom att gå dit själv, men han sände omedelbart en not till SS-generalen Schmidthuber, mannen som Eichmann hade befallt att döda, Raoul varnade honom att om han inte stoppar massakern kommer han att bli hängd för krigsförbrytare. Schmidthuber tänkte en stund och backade nu var de sextio tusen judar räddade.

I januari år 1945 var ryssarna i Budapest och mardrömmen var över . Judarna var räddade . Raoul var jätte lycklig att allt var nu över, men sen började han tänka på hur han skulle kunna rädda judarna efter kriget. Han planerade att han skulle bygga boende som de skulle bo i , skaffa mediciner och saker som skulle vara viktiga . När ryssarna var framme ville han prata med de om hans idéer . Wallenberg fick tillåtelse att träffa den ryske generalen, Marskalk Malinovskij . En del av Wallenbergs personal bad honom att inte åka för de trodde att det skulle vara farligt men Wallenberg var så glad att allt var över och han skulle fortsätta hjälpa judarna med ryssarnas hjälp.
När han kom fram där de hade bestämt att träffas hade han en stor väska med sig, troligen fanns det massor med pengar som han hade kunnat muta tjänsteman med. Wallenberg log och vinkade när han steg in i bilen . Ingen visste att det var sista gången de skulle få se honom .Mina tankar

Va...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Raoul Wallenberg

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-11-19

    sjukt grymmt, tack så jätte mycket har lärt mej massor :D

Källhänvisning

Inactive member [2007-11-28]   Raoul Wallenberg
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8862 [2020-07-12]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×