USA

3 röster
5268 visningar
uppladdat: 2007-11-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
USA

Innehållsföreteckning


1 Kolonierna i Nordamerika

2 Frihetskriget

3 Indianerna

4 Inbördeskriget och slaveriet

5 USA''''s frammgång

6 Massproduktion

7 Den ekonomiska krisen

8 Roosevelt

9 Andra världskriget

10 Tre makt centra

11 Presidentvalet 19961. Kolonierna i Nordamerika

År 1607 steg ett hundra tal Engelsmän iland vid Chesapeake Bay i Nordamerika. De var inte där utav ren slump utan var där för att grunda en handelsstation som skulle bli engelska kolonin. Med tiden kom fler och fler engels män över till Nordamerikas kust för att bilda allt fler kolonier. Kolonierna var inte självständiga utan lydde under kungen och parlamentet i London. Kolonierna blev destå större och nöjjde sig inte med att styras från England, dem vill ha självständighet.


2. Frihetskriget

Den 1 juli samlades en stor grupp män i staden pennsylvania i Philadelphia. Männen kom från alal de 13 kolonierna i Nordamerika. Detta var en stor dag för kolonierna och spänningen var stor både i hallen och utanför. Dem skulle nämligen besluta om dem skulle förklara sig självständiga. Det har redan varit krig mellan länder i över ett år. Det disskuterades hela dagen om självständighet och dagen efter blev det omröstning. Folket ville ha självständighet och kolonierna beslöt sig att förklara sig fria. Storbrittanien som alla visste skulle ej ge ifrån sig kolonierna så lätt.

Fler och fler brittiska soldater skickades över atlanten för att slå ner upproret. Dem var överlägsna när det gäller vapen och utrustning. Kolonisterna stog emot välldigt bra och britterna blev välldigt överaskade. Kolonister skulle också få en ny ledare, George Washington som skulle betyda oerhört mycket för dem i kriget. Dem var ju som sagt mycket sämre utrustade än britterna men dem hade lätt packning och rörde sig snabbt, dem slog till i snabba anfall och drog sig undan snabbt. Detta var planen som George la upp och den funkade välldigt bra. Britterna hade också svårt att få fram mat till sina män och de flesta amerikaner ville ej hjälpa dem.

När kolonisterna såg ut att ha en chans i kriget ville mer och mer länder vara med och slå ned britterna. Tillslut blev det halva världen mot dem och dem fick ge upp.


3. Inianerna

När kolonisterna invaderade till Amerika så blev indianerna lidande. Dem rövades bort mer och mer och deras mark blev begränsad. Dem fick köpa hårt och länge för dem själva. Dem fick ofta nya löften från Usa''''s president som bara sveks och sveks.
De mest kända indianerna är prärieindianerna. Dem red på sina hästar och jagade bufflar. Det fanns också indianer som bodde i byar och jobbade med lantbruk.

Prärieindianerna var helt beroende av bufflarna, från dem fick dem kött och skin. Men det var inte bara indianerna som ville åt bufflarna. Nybyggarna var också intresserade av dem och när gevären kom så blev det allt lättare att jaga dem. Bufflarna jagades också för att jorden skulle odlas och uppfödning av boskap. Järnvägsbolagen jagade också för att stora hjordar hindrade tågen. Bufflarna dog på så sätt nästan, och när dem inte hade bufflar att jaga fick dem bege sig till reservaten. Detta blev mycket förfärligt för indianerna som förr brukade ströva fritt över markerna. Idag är 3% av Usa''''s yta reservat.


4. Inbördeskriget och slaveriet

I mitten av 1800 talet drog den norra delen av Usa iväg med industrialiseringen. I söder hade man fortfarande kvar allt jordbruk och slaveriet. Sydstaternas jordbruk gick mycket bra på den här tiden då en av deras stora varor var bommul och Storbrittanien köpte all bommul dem fick fram. Det vart mycket oenat när nya stater växte fram västerut. Nordstaterna kunde ej komma på tanken att sprida slaveriet men för sydstaterna kunde man inte tänka på att avskaffa det.

År 1860 valdes Abraham Lincoln till president i Usa. Han var emot slaveriet och beslutade att det skulle förbjudas i alla nya väst stater. Då fick systaterna nog och lämnade unionen. Sydstaterna kallade sig för Amerikas konfederation. De skrev grundlagr som pekade starkt på att slaveriet var tillåtet. Dem valde och en ny president Jefferson Davis.
Det drojde ej länge innan strider bröt ut mellan staterna, Nordstaterna väntade inget större motstånd efterssom 97% av alla vapen och ammunition tillverkas där. Lincoln''''s upgift var att sluta samman unionen igen och var inte speciellt oroad. Trots det enorma övertaget tog det 4 år innan dem besegrade sydstaterna. Det var industrin som blev avgörande. Jefferson hade hoppats på hjälp ifrpn Storbrittanien men som aldrig kom. Eftersom britterna förbjudit slavhandel 1930.

Den glädjen som fanns i den norra den varade inte länge. President Loncoln sköts ihjäl på en teater av en hämndlysten sydstatare som också självdog.
Lincoln nådde iallafall sitt mål, att få en enad union.

Lincoln hade lovat att alla slavar skulle friges om dem vann kriget. Men när dem släpptes blev det för många en katastrof. Dem hade inget själva varken hus mat eller pengar och fick gå tillbaka till sin förre ägare.
Usa''''s kongress stiftade nya lagar som skulle hjälpa de svarta men det arbetet varade inte länge. Usa fick en ny president Andrew Johnson och tyckte inte som Lincoln. Han menade på att Usa var ett land för vita.

Myndigheterna i sydstaterna gjorde allt för att hålla de svarta utanför. Dem hade visserligen fått röst rätt men lagarna krävde att man var regisread och kunde lite om grundlagen. Det var lätt att ställa svåra frågor till dem som ledde till att dem ej vart registrerade.
När de frigivna slvarna sökte gjord fick dem hyra de hos den vite mannen som ville ha hyra i förskott. Dem hade inga egna pengar och fick låna av ägaren och på så sätt sattes i evig skuld. Det dröjde ända till 1960 talet innan de kunde häbda sina rättigheter.5. USA''''s frammgång

Under 1800 talet kom det enormt mycket folk ifrån främst skandinavien till Nordamerika. Det var familjer som skulle pröva lyckan i det nya landet. Det lockades med snabba pengar och stora landområden som bara väntade på att plöjjas upp.
Mellan 1820 och 1914 kom det ungefär 30 miljoner till Usa. De flesta stannade i de första 13 staterna men en del fortsatte västerut.

Med tiden skönk priset på biljetten och fler och fler fick råd att resa, tillslut var det slut med jord och jobb och den arbetskraft som kom var enormt billig och lönande.


6. Massproduktion

Det var Usa som tog första seteget mot masstillverkningen. Det första som mass tillverkades vapen vapen. Gevären tillverkades av vapen smedar som gjorde den steg för steg och började inte med ett nytt förns han var klar med det första.år 1798 fick Eli Whitney en beställning från armen på 10 000 gevär. Två år senare hade Whitney levererat 500 st. Under dessa två år verkade det som ingenting hade hänt. Hade han låtit tillverka maskinverktyg , ett verktyg för olika moment. När Maskinverktygen var klara kunde man i fabriken tillverka 100 gevär per man på samma tid som det tog för en vapen smed att tillverka ett enda.
Nu behövde man inte vara speciellt kunnig för bli hantverkare. Whitney hade tagit steget frammåt i utvecklingen.


7. Den ekonomiska krisen

Den stora kraschen i Usa''''s framgångsrika land kom i slutet av 1920 talet. Det började de bli svårare att få sålt på vitvaror och bilar och när företagen sålde mindre så avskedades mer folk. De människor som hade satsat sina pengar på aktier i företagen blev dem också fattiga. Bankerna gick en efter en i kunkurs och stängde igen. Vid hamnen stod båtarna stilla och vinter 1932-33 var 16 000 000 människor utav arbete. På den här tiden fick man inget bidrag om man var arbetslös eller någon hjälp. Tiggare och luffare blev mer och mer vanligt i städerna.
Den är krisen spreds sig till Europa. Handeln mellan länderna minskade och fabrikerna slog igen. År 1932 var ungefär 30-40 minljoner människor arbetslösa.


8. Roosevelt

1933 startade Franklin D Roosevelt ett program mot krisen. Det kallades The new deal. Staten satte igång arbeten så som väg byggen. Bönderna fick låna pengar för att modernisera sig. De fick betalt för att inte odla på vissa fält och på så sätt blev det överskott på livsmedel som kunde säljas realtivt billigt. Det blev bättre om bätte och Roosevelt blev både älskad och hatad. Många menade på att det skulle blivit bättre även utan hans tvångslagar. Men de flesta amrekaner trodde på honom. Han valdes till president 1932 och omvaldes 3 omröstnigar där efter.9. Andra världskriget.

Den 1:a september år 1939 invaderade Tyskland Polen och andra världskriget var då inlett. Tyskarna som legat i underläge i första världskriget ville göra de lättare denna gången. Denna metod som dem andvände var ett så kallat blixt krig. Det var till en början tyska stridspolan som bomba sönder broar och flygfällt, sen bröt sig tyskarna in med sina stridsvagnar och spredut sig. Det såg inte bra ut för Polen som blev besegrade efter en månad.
Tyskarna kom så klart från öster och från öster trängde sig sovjett unioniska trupper in och polen delades i 2 delar.

Sovjettunionen krävde sedan att i de små staterna Estland Lettland Litauensätta ut trupper. Dessa små stater hade inget val utan fick säga ja. Sovjettunionen ville ha mer land, näst på tur låg Finnland. Sovjett ville nämligen bygga en stor flotta i finska viken och behövde delar av Finnland. Finnland vägrade detta och 30 november gick sovjettska trupper till attack längs Finnlands gräns. Finnland stod emot bra mot övermakten, det tog sovjett 3 månader att besägra Finnland som då fick ge upp.

Sverige och Norge vägrade att storbrittaniska trupper passerade över Narvik och Kiruna i norr. Dem var inte i första hand ute efter att rädda finland utan att stoppa den svenska transporten med järnmalm till Tyskland.

Norge och Danmark

Den 8 april 1940 lade britterna ut minor i havet runt Norge. Britterna fick då veta att en stor tysk flotta var på väg norr ut. De trodde att de var på väg att göra ett stor sjöslag mot dem själva så de drog tillbaks hela sin flotta. De fick senare veta att manövern var ett stort misstag. Den tyska flottan var ej påväg att attackera Storbrittanien utan att ockupera Norge. Dem ville på så sätt få kontroll över malmtransporten. Dem bestämde sig för att också ockupera Danmark för yttligare kontroll och då var både Danmark och Norge ockuperat.

Tidigt på morgonen den 9 april ringde telefonen hos den danske utrikesministern. Det var det tyska sändebudet som meddelade att tyska trupper höll på att skydda landet från brittiskt angrepp och om inte allt dansk motstånd drogs tillbaka skulle britterna spränga Köpenhamn ifrån luften. Danmark hade inget val utan fick ge upp.

Tyskland gav sig då på Norge. Dem andvände sig utav fallskärms jägare för att inta landet desto snabbare. Den taktiken blev den första gången i krigshistorien som andvändes. Tyskarna trodde att Norge skulle ge upp rätt fort men Norge gav sig ej. Det tog 62 dagar för Tyskland att besegra Norge. De handelsfartyg som var ute på havet när Tyskland tog Norge anslöt sig till Storbrittanien och fraktade vapen och livsmedel till dem.

Sverige i kriget

Hur stod Sverige i kriget? Dem ockuperades inte utav Tyskland, om dem hade blevit de skulle britterna säkerligen bombat sveriges malmfält och det ville ju absolut inte Tyskland. Sverige förklarade sig neutrala i kriget men dem var inte helt neutrala. Dem tillät fortfarande att tyska tåg fick passera genom Sverige. Under kriget fick kvinnan ta mannens uppgift och utbildningen blev lidande. Man fick då också börja ransonera livsmedel efterssom det var svårt att imoprtera varår under den tiden. Den svenska flottan hade svår upgift, de fick lov att frakta sin malm sitt papper och sina kullager och fick kol, olja och brödsäd. Dem levde mitt ute i lriget och mer än tusen svenskar tog av minor och torpeder.

Tyskland var på frammarsch men efter ockuperationen av Norge och Dannmark blev vändpunkten. I Storbrittanien växte kritiken mot premiärministern och han fick senare avgå. Man fick då en ny, Winston Churchill år 1940 i maj. Hans första tal till britterna skulle bli bevingande : Jag har ingenting att bjuda er än blod och möda tårar och svett. Hans ledarskapp skulle betyda mycket för britterna.

Tyskland attackerar Frankrike

Samma dag som Storbrittanien får en ny ledare attackerar Tyskland Frankrike. Dem gick inte bara rätt över gränsen där Frankrike hade stor del av armen utan dem tog vägen runt om och gjorde en snabb attack. Det tog dem 35 dagar innan dem var framme i paris och Frankrike måste be om vapen stillestånd.

Några dagar innan tyskland kom in till Paris gick Italien med i kriget på Tysklands sida. Dem hade ogillat att dem startat krig 1939 men kunde inte bara se på när Tyskland var på väg att segra.
Nu när Frankrike var besegrat var det bara ett land kvar som var emot Tyskland, Storbrittanien. Tyskland bestämde sig för att invadera landet. Planen var att bomba dem uppifrån. Stor del utav folket i stor städerna fick sova i tunnelbannerna där dem var säkra. Men det var inte bara tyska plan i luften, Storbrittanien hade många plan där som hade till upgift att skjuta ner de tyska. Britterna tog sakta men säkert övertaget och Hitler fick ställa in invasionen.

Tyskland ger sig på Sovjett

När Tyskland invaderade Storbrittanien satsade dem långt ifrån allt. Det var pga att Hitler i ett tidigt skede tänkt invadera sovjett. I sovjett fanns stora tillgångar av jörnmalm olja och brödsäd och med dessa tillgångar skulle man kunna bygga upp industrin och invadera Storbrittanien.
Den 22:a juni 1941 går Tyskland till attack. Stridsvagnar och flygplan verkade komma till sina mål utan problem. Ryssarna hade dem med stora aningar om att det bara var en tidsfråga innan tyskarna tagit Ryssland i sina händer. Men tyskalnd stoppades av en mur av människor och krigs material. Vinterna började också komma och Hitler som tänkt sig en snabb seger hade inte med sig någon vinter utrstning och möttes utav bättre ryska soldater.

Usa går med i kriget

Den 7 december 1941 rapporterade en vakt på Pearl Harbor att främmande flygplan var påväg mot basen. Ingen tog tog varning på allvar men några minuter senare attackerar dem basen. Det var Japan som gick till attack. Dem trodde att segern mot sovjett var klar. Japan ville fortsätta det erövringss krig som dem inlett i Kina 1937. Japanerna skulle bli östra Asiens ledare och den Amerikanska flottan skulle ej få stå ivägen. När storbrittaniens ledare fick höra detta blev han givetvis glad efterssom Amerika skulle gå med på deras sida och skulle föränkla kriget.
Med tiden förklarar Tyskland krig med Usa, även...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: USA

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-11-16]   USA
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8801 [2020-04-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×