Colomibias Inbördeskrig

2 röster
7556 visningar
uppladdat: 2007-11-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1.Inledning

Inbördeskriget i Colombia har pågått under en lång tid, tusentals civila människor har blivit dödade av gerillorna som härjar i ett av världens mest farligaste länder. Gerillan FARC har flera tusen barnsoldater som utför mord, kidnappningar m.m. varje år. Men hur startades detta inbördeskriget i ett av världens farligaste länder?

1.1 Syfte

Jag har valt att skriva om Inbördeskriget i Colombia. För jag ville få reda på lite mer om just hur det började och vilka gerillor det är som härjar i detta land och vad dom gör med den civila befolkningen.

1.2 Frågeställningar

Hur många människor bor det i Colombia?
Vad livnär dom sig på?
Vilken religion tror människorna på i Colombia?
Vilka gerillor finns det i Colombia?
Hur startades inbördeskriget? Och har det avslutats?
Hur många har dött på grund av detta inbördeskrig?

1.3 Metod och Material

Jag har använt Internet till min hjälp, jag har gått in på Google och sökt på ”Inbördes krig i Colombia”. Sen när jag har velat få reda på lite mer om gerillorna har jag sökt på t.ex. FARC, AUC och ELN. Sen har jag även varit inne och kollat på www.totalforsvaret.se där jag har också har funnit en massa bra fakta om just inbördeskriget i Colombia.


2. Resultat

Colombia är det fjärde största landet i Sydamerika. Colombia har ca 46 miljoner invånare och deras huvudspråk är spanska. Huvudstaden heter Bogota och nästan alla colombianer är katoliker. Dom livnär sig på kaffe, tobak, gruvindustri, textilindustri och blommor. Dom beräknas även stå för mer än hälften av världens kokainproduktion.

Rötterna till dagens inbördeskrig i Colombia anses oftast härstamma från mordet på Jorge Eliécer Gaitán, den 9 april 1948. Han var en vänsterliberal politiker som mördades i huvudstaden Bogotá, varför vet man inte. När mordet på Eliécer Gaitán blev känt i världens medier utbröt det kravaller på gatorna i flera städer runt om i landet, och endast i huvudstaden Bogotá beräknas över 3000 människor ha dött denna dag. Konflikten stod främst mellan konservativa och liberaler och det liknade ett inbördeskrig. Fram till 1958 hade över 200 000 människor blivit mördade. När det sedan blev val 1949 så vann Laureano Gómez och han ökade förtrycket av oliktänkande. Då bildades det bondearméer och gerillagrupper i Colombia.1953 var det en statskupp som satte stopp för det värsta våldet som förekom. General Gustavo Rojas Pinilla tog makten med hjälp av de båda stora partierna, liberaler och konservativa. Men han misslyckades med att skapa lugn i Colombia så han avsattes 1957.

Då beslöt liberalerna och de konservativa att det skulle bilda Nationella fronten, där de båda partierna skulle dela på presidentposten, platserna i parlamentet och viktiga ämbeten. Men detta system stängde ut andra politiska grupper från politiken och det drabbade särskilt vänstern och det slutade med att det växte fler gerillagrupper. Nationella fronten upphörde sakta 1968 men först 1974 var den helt borta. Under 1990-talet har även gerillornas strategi förändrats, mycket på grund av odling av och handel med narkotika. Av de många gerillor som fanns på 60- och 70-talen kvarstår nu bara FARC och ELN.

För att bemöta gerillorna på landsbygden och för att gå militära ärenden i form av olika övergrepp på civilbefolkningen, bildades de paramilitära styrkorna. Som är idag kända under namnet AUC ("Colombias förenade självförsvarsstyrkor"). Den bildades av stora jordägare och ”kokainkungar” för att attackera gerillan som härjar i Colombia. De ville skydda sin egendom mot vänsterrebellerna och stå emot inbrytningar som hade något att göra med narkotika industrin. Dom har även använt terrormetoder för att kunna ägna sig åt kokain handeln. Under 1990- talet växte AUC och utvecklades till en arme och dom har nu omkring 30 000 medlemmar men ska nu upplösas helt. Högermilisen gick med på eldupphör år 2002.

Under fredsprocessen har mer än 30 000 vapen lämnats in av högermilisen. Ett dokument som överlämnades nu år 2007 till regeringen visade att det har bildats 22 nya grupper av högermilis med minst 2500 beväpnade medlemmar, och dessa grupper finns i hela landet speciellt i de stora städerna. Enligt Human Rights Watch är AUC ansvariga för över 70 % av morden på politiker och fackföreningsledare i Colombia. Skillnaden med den gamla högermilisen och den nya är att den nya oftast inte är uniformerad och att den inte slåss mot gerillan av några politiska eller ideologiska skäl utan det är enbart av dom ekonomiska skälen. T.ex. när det gäller kontrollen av narkotikahandeln. Högermilisen sysslar även med utpressning eller beskyddarverksamhet, som riktar sig mot industrierna i storstäderna och affärsinnehavare i små byar. Men den nya högermilisen har också band med den gamla.

Sen har vi FARC som är den största vänstergerillan i Colombia. Dom har ett område som är lika stort som 4 Schweiz, dom styr området precis som det är ”deras” land.
Dom har ca 15 000 soldater och några tusen av dom är barnsoldater. FARC har anklagats för att finansiera sin verksamhet genom narkotikahandeln, dom ägnar även sig åt kidnappningar och kapningar för att pressa ut pengar på människorna i Colombia. Dom tvingar även folket som bor i deras områden att betala hög skatt.

Den andra vänstergerillan ELN (”Nationella befrielsearmén”) startades av en spansk präst. ELN vill åstadkomma politisk, social och ekonomisk rättvisa genom förhandlingar och i slutändan ett fredsavtal. Dom har undvikit narkotikahandeln men dom har utfört kidnappningar precis som FARC. År 2001 kidnappade ELN över 800 människor. Dom är svagare än FARC både militäriskt och ekonomiskt. Gruppen har 5000 medlemmar och gick efter förhandlingar med på att lägga ned vapen år 2006. Det var Kuba som ledde samtalen mellan ELN och den colombianska regeringen.

Inbördeskriget drabbar mest den civila befolkningen som tvingas fly från sitt eget land. Kriget bidrar till att Colombia är ett av världens mest våldsdrabbade länder med omkring 25 000 mord om året. Värst är det i narkotikamaffians huvudorter Medillín och Cali. Men de flesta morden är opolitiska och kriminaliteten är ofta ett större problem än kriget för just allmänheten. Även näringslivet plågas av rån, utpressning och kidnappningar, ofta utförda av gerilla eller milis. Idag finns det mellan 2-2,25 miljoner som är internflyktingar i Colombia.


3 Avslutning

3.1 Slutsats

I Colombia bor det ca 46 miljoner och dom livnär sig på kaffe, tobak, gruvindustri, textilindustri och blommor. Dom beräknas även stå för mer än hälften av världens kokainproduktion. Dom flesta colombianerna är katoliker.
Gerillorna som härjar i Colombia är vänstergerillan FARC, vänstergerillan ELN. Sen finns det också högermilisen AUC. Inbördeskriget anses ha startat den 9 april 1948 då Jorge Eliécer Gaitán mördades. Flera hundratusen människor ha dött sedan kriget startade. Inbördeskriget pågår fortfarande.


3.2 Sammanfattning

Mitt arbete handlar om inbördeskriget i Colombia som har pågått under en lång tid nu. Colombia har ca 46 miljoner invånare och människorna livnär sig på kaffe, tobak, gruvindustri m.m. Befolkningen är katoliker. Det hela startades med att Eliécer Gaitán blev mördad den 9 april 1948 i huvudstaden Bogota. När mordet blev känt startades det kravaller runt om i Colombia, och endast i Bogota hade ca 3000 dött bara den dagen. Redan då började de se ut som att ett inbördeskrig var på gång och detta krig pågår fortfarande i Colombia. Det har dött flera hundratusen på grund av detta krig. Gerillorna som härjar fortfarande i Colombia är FARC, ELN och sen har vi även högermilisen AUC.


Mitt syfte med detta arbete var som sagt att få reda på lite mer om inbördeskriget i Colombia om hur det hände och vilka gerillor det finns m.m. Och jag tycker jag har fått bra svar på mina frågor, nu vet jag att det startades mest på grund av att Eliécer Gaitán blev mördad den 9 april 1948 och sen vet jag att det finns vänstergerillor som FARC och ELN som livnär sig på sin kriminalitet med att kidnappa folk och pressa dom på pengar. Och idag finns det mellan
2-2,25 miljoner som är internflyktingar i Colombia. Och flera hundratusen människor har dött på grund av inbördeskriget i Colombia...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Colomibias Inbördeskrig

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2011-01-05

    vilket parti tillhörde Laureano Gómez?

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-11-11]   Colomibias Inbördeskrig
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8774 [2020-08-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×