Dolda diktaturer i Europa

4 röster
11996 visningar
uppladdat: 2001-11-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
” Respekterade medborgare. Jag har just fått officiell information att Vojislav Kostunica vunnit presidentvalet. Beskedet kom från det statliga organ som har konstitutionell rätt att fatta sådana beslut, och det myndigheten säger måste respekteras. Jag vill tacka alla som gav mig förtroende och röstade på mig i dessa val, men jag vill även tacka dem som inte röstade på mig för de lyfte en tung börda från mina axlar, bördan av ansvar som jag burit i mer än tio år. ”

Så börjar Slobodan Milosevics tal i den serbiska televisionen förra året då det visade sig att herr Vojislav Kostunica vunnit presidentvalet i republiken Jugoslavien. Detta innebar en enorm glädje hos majoriteten av det jugoslaviska folket och massmedia visade glädjescener från Belgrads gator då kampen var avgjord och det visades att Slobodan Milosevic hade förlorat presidentposten för första gången på tio år.

Detta valresultat var inte bara populärt i Jugoslavien utan i hela omvärlden. Resultatet välkomnades av i stort sett alla regeringschefer i Europa och framförallt inom EU som hoppades på ett steg mot demokratisering i Jugoslavien.

Slobodan Milosevic ver president i Serbien och Montenegro under i stort sett hela 1990-talet och var en ledare som ledde landet med järnhand. Det är just där som mitt tal kommer in i bilden. Under 1990-talet fanns det 3 stater som hade presidenter som var näst intill diktatoriska. Idag finns två av dom kvar. Även dom i Östeuropa.

När Sovjetunionen löstes upp 1991 blev en del stater självständiga, däribland Ukraina och Vitryssland. Dessa länder startade snart, precis som alla andra före detta Sovjet stater, en uppbyggnad som ett självständigt land. I Ukraina efterträddes landets första president, Leonid Kravtjuk, av en man vid namn Leonid Kutjma och i grannlandet Vitryssland valdes Aleksandr Lukasjenko till landets första president. Båda herr Kutjma och herr Lukasjenko sitter vid makten idag i två av Europas fattigaste länder.

Idag sitter Sverige som ordförandeland i den Europeiska Unionen. Miljö, arbetsmarknad och utvidgning är de tre huvudområdena som mandatperioden handlar mest om. Jag håller med om att det är viktiga aspekter som måste tas upp inom en Union men jag tror det finns andra saker som borde få prioritet. Hjälp till demokratisering i öst borde vara en av dom. För Vitryssland och Ukraina är inte fulländade demokratier idag. Både Lukasjenko och Kutjma använder sig av utpressning, valfusk och till och med mord för att bibehålla makten i sina respektive länder. Från båda länderna rapporteras det om försvinnande av reportrar och journalister som gjort reportage som visats ute i Europa. Reportage som inte visar den glitter och glamour som både Lukasjenko och Kutjma vill att omvärlden ska se.

För att EU inte ska bilda ett nytt kallt krig bör unionen med alla tänkbara hjälpmedel försöka förbättra tillståndet i länder som inte har det lika bra som i väst. Det finns idag en mur mellan öst och väst beroende på den Europeiska Unionen men den är på väg att luckras upp då flertalet Öststater har ansökt om medlemskap och välkomnats. Men för att inte få en splittring inom Europa så borde de som redan är medlemmar i den Europeiska Unionen hjälpa de stater som ansöker om medlemskap och även dom som inte gör det, Ukraina och Vitryssland är två av dom.

Detta tal är inte menat som kritik mot EU eller politisk propaganda utan jag vill endast att det s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Dolda diktaturer i Europa

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-11-17]   Dolda diktaturer i Europa
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=875 [2020-04-09]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×