Indien

2 röster
6320 visningar
uppladdat: 2007-10-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
KORT FAKTA OM INDIEN
Officiellt namn: Republiken Indien
Huvudstad: New Delhi, 8,4 miljoner invånare (med Old Delhi inräknat)
Yta: 3165596 km2
Folkmängd: 896,6 miljoner
Invånare/km2: 283 st.
Officiellt språk: Hindi och engelska
Religion: Hinduism, islam
Statsskick: Republik
Valuta: 1 rupie (INR) = 100 paise
Tid: 4 ½ timme före svensk tid

GEOGRAFI
Till ytan är Indien mer än sju gånger så stort som Sverige. Landet kan geografiskt delas in i tre huvudområden; Himalayas bergstrakter i norr, det nordindiska låglandet söder om Himalaya och högplatån Deccan i söder. Den indiska halvön gränsar mot både Arabiska havet och Bengaliska viken som båda är delar av Indiska oceanen.
Platån Deccan tar upp större delen av halvön och utgörs delvis av kuperat landskap med busk- och savann vegetation. Men också lerslätter, med ett tätt nät av floder och kanaler finns. De tre största flodsystemen är Indus, Ganges och Brahmaputra. Det nordindiska låglandet norr om Deccan är oerhört tätbefolkat och det är det indiska kärnlandet, men längst i väster ligger också den glest befolkade Tharöknen och det stora slatträsket Runn of Cutch. Himalayas mäktiga bergsområde höjer sig i flera parallella kedjor och når Indien i nordväst och nordöst. Indien har väldigt långgrunda kuster och har därför få naturliga hamnar.

KLIMAT
Indien är uppdelat i två zoner. I norr kan temperaturen växla mellan 15oC till 35oC beroende på årstiderna. I söder däremot är temperaturskillnaderna låga och medeltemperaturen ligger på 26oC – 35oC hela året.Indiens södra del har ett typiskt monsunklimat. På vintern och våren blåser det torra och heta vindar.
Men under månaderna juni – september däremot faller kraftiga regn, framför allt över de västra och södra bergssluttningarna. Katastrofala uttorkningar kan vissa år drabba Deccans inland, liksom den nordindiska slätten genom försvagningar av monsunen.På östkusten däremot faller det regn även under vintern. Kusterna kan då drabbas av tropiska cykloner när monsunvinden vänder under vår och höst.
Korta fakta

I Indien bor det ca 1 miljard människor Man pratar hindi och engelska. Det är republik i landet. Det är skolplikt mellan 6-14 års ålder, men det är nästan bara killar som går i skolan. Skolorna är inte direkt i bästa skick, och de flesta går bara i skolan ett par år. Antalet läskunniga har börjat öka men på grund av den höga befolkningstillväxten så minskar procentantalet läskunniga som nu är 36 %. Huvudstaden heter New Delhi. Religionen är mycket viktig för indierna. Idag är åtta av tio indier hinduer. Hinduer tror på ödet, d.v.s. att ens liv redan är förutbestämt och att inget man gör kan ändra på det. Efter hinduismen är Islam den viktigaste religionen i Indien. Valutan i Indien är Rupie, och småpengarna kallas för paisa.

Flaggan har tre olika band med olika färger som är lika breda. Det översta bandet är orange som är Indiens färg, det står för mod. Det andra bandet som är vitt står för renhet, i mitten av det vita bandet finns livets hjul- Dharma Chakra. Det tredje bandet som är grönt, står för naturtillgångarna och fruktbarhet
Ekonomi

Det är inte riktigt att beskriva Indiens ekonomi och näringsliv med brukligt tillgängliga ekonomiska mått. Stor- leken av den samlade bruttonationalprodukten (BNP) placeras Indien bland de 10-15 största länderna i världen. Men sätter man det i värde till landets befolkning så är Indien bland de 20 fattigaste länderna i världen Folket i Indien lever i stor fattigdom. Ändå har landet en betydande ekonomisk makt. Industrin i Indien är mycket stor, de är det femtonde landet i världen. Dom har också utvecklat en egen kärnkraftsindustri. Indien har nu börjat producera rymdfarkoster och vapen. Nästan all industri i Indien ägs av staten, alltså är industrin mycket statsstyrd. Ekonomin styrs efter femårsplaner, dessa planer har de senaste åren lagt en tung vikt på att få bort den stora fattigdomen, att göra Indien självförsörjande och att utveckla industrin. De har också börjat satsa på teknol...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Indien

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-10-26]   Indien
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8681 [2020-08-12]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×