Whitby - engelsmännens eget badparadis

2531 visningar
uppladdat: 2007-10-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Whitby är en lite stad på engelska östkusten. Staden är känd för att vara en av Englands mest besökta dagsresemål. Det finns mycket att se och uppleva, alla hittar någonting intressant. Under vinterhalvåret är staden tyst och lugn och verkar sova vintersömn men på sommaren sjuder det av liv och invånarantalet stiger till det dubbla.

Staden delas på mitten av floden Esk. Den östra sidan, East Cliff, är full av små vindlande kullerstensgator, smala gränder och branta trappor från svunna tider. Ute på udden, precis innanför piren som också fungerar som vågbrytare, finns “199 steps”, den överväldigande trappa som leder upp på kullen och till klostret. Whitby Abbey, ruinerna av det anglosaxiska klostret från 1100-talet, var det första engelska klostret som inkvarterade både munkar och nunnor. Författaren Bram Stoker blev inspirerad till att skriva boken om Dracula under ett besök i klostret. Klostret är väl värt ett besök, men inträdet är ovanligt högt (4 £ är ca 5,90 €) och därför kan jag rekomendera att man vandrar uppför trapporna och sedan går runt klostret istället för att gå in på området och i hörlurar lyssna på en tråkig guidad rundvandring. Mellan stadens två äldsta gator finns ett litet torg där det är marknad varje torsdag. Särskillt ståndet med lokalt producerade ostar är värt ett grundligare besök.

Den andra stranden, West Cliff, är de nyare delarna av staden. Där finns fiskmarknaden, spelhallarna och otaliga små souveniraffärer. På West Cliff finns också stadens mest kända och mycket populära restaurang The Magpie. Restaurangen har funnits på samma plats nere vid stranden i flera generationer. The Magpie ta inte emot bordsreservationer och folk köar utanför restaurangen för att få komma in, ibland står de i timmar och väntar på att få inta sin söndagslunch. Är man inte så tålmodig så har restaurangen en lite billigare Fish & Chips-försäljning vid gatunivå. Förutom fisken är yorkshirepuddingen en ofrånkomlig smakupplevelse under ett besök i staden. Varendaste bistro med självaktning har yorkshirepudding och rostbiff på menyn. Är man en trogen pubbesökare så är de lokala ölsorterna också ett måste, i Yorkshire bryggs mycket både ale och lager, av vilka bland annat Black Sheep Ale och Greengrass Old Rouge Ale är värda att smaka.

Om man tycker om att vandra finns det många vandringsleder i närheten avWhitby. En sak man bör
uppleva är stranden mellan Whitby och Sandsend. Man kan gå längs havsranden hela den tre kilometer långa vägen, bara man ser upp för tidvattnet. Sandsend är en liten pittoresk stad, en typisk liten Engelsk “seaside resort”. Om man orkar klättra uppför den ytterst branta backen från Sandsend till Lythe så kan man ta sig en tur på Lythes lyrkogård, ett vackert ställe med gamla gravstenar av sandsten och den härligaste utsikt man kan tänka sig. Om man vandrar åt andra hållet från Whitby kommer man till Robin Hoods Bay, som namnet till trots inte har något med den laglösa mannen från Sherwoodskogen att göra. Robin Hoods Bay är ett gammalt smugglarnäste beläget så längt ner man kommer från de höga klipporna vid kusten. Vill man plocka musslor så är denna lilla stad det rätta stället att fara till, vid ebb kan man vandra ut fler kilometer på det som vid flod är under vattenytan. Och är det för mycket begärt att vandra tillbaka in till Whitby efter en god middag på någon av Robin Hoods Bays restauranger så ta det lugnt – det går bussar åtminstone en gång i timmen under de flesta av dygnets timmar.

Annat som är värt att kolla då man besöker Whitby är stadsmuseet i Pannet Park. Whitby Museum har en permanent utställning som omfattar allt man kan tänka sig och lite till. Bland annat har de fossil av internationellt intresse, två av de tre shackbräden som någonsin gjorts av det lokala materialet jetstone och en 900 år gammal bok. Besöket på museet tar en god stund, så se till att undanvara tillräckligt lång tid för det. En annan sevärd...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Whitby - engelsmännens eget badparadis

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-10-23]   Whitby - engelsmännens eget badparadis
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8671 [2020-10-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×