SO-Historia 1700 talet - 1900 talet

5 röster
10417 visningar
uppladdat: 2007-10-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag tycker det är rätt att man gör revolution för att förändra samhället om inget annat funkar. Och om de aldrig hade blivit revolution i Frankrike, vem vet hur dagens samhälle hade sett ut.

Varför gjorde man egentligen uppror i Frankrike just år 1789?
För att få svar på det måste man veta hur det såg ut i Frankrike innan. Frankrike var ett av Europas mest befolkade länder, med 26 miljoner invånare. Frankrike var ett uppdelat och splittrat samhälle som var indelat i olika stånd; kyrkan, adeln och det s.k. tredje ståndet, som bestod av borgare och bönder. Det tredje ståndet utgjorde 98 procent av befolkningen. Dom andra 2 procenten bestod av Adelsmän och präster och dom ägde tillsammans 35 procent av jorden i frankrike. Adeln och prästerna hade privilegier, dom behövde inte betala skatt och var omåttligt rika. Högadeln hade ensamrätt till alla högre befattningar och de tredje ståndet fick försörja samhället och betraktades som en andra klassens undersåtar. Under 1700-talet var det upplysningens tid då stora franska tänkare och författare såsom Montesquieu, Voltaire och Rousseau drev, kritiserade och fördömde det franska samhället. Dessutom hade den amerikanska revolutionen precis lyckats. Många såg denna som ett bra exempel och förebild, och var en stor inspirationskälla.

Det finns många fördelar med den industriella revolutionen men också många nackdelar. Industristäderna blev från inga till flera och blev både stora, trånga och ohälsosamma. Arbetarna som jobbade på fabrikerna i städerna hade väldigt låga löner och bodde i trånga små hus.
Bönderna fick slita som djur medans borgarna blev rikare för varje dag som gick. Affärsmän, bankirer och fabriksägare var starten till den nya överklassen. Efter en tid förändrades detta och arbetarna fick bättre villkor att leva och arbeta på och detta var grunden till vårt nuvarande samhälle. Tack vare den industriella revolutionen har vi det samhället vi lever i idag.

Alla människor har nog påverkats av Nationalism, men vad är det egentligen? Idag är nationalism detsamma som rasism och främlingsfientlighet. Men i början av 1800-talet så var nationalisterna dom som kämpade för ett rättvisare Europa. Där varje folk skulle bestämma över sig själva i sitt eget land, folket skulle vara friare. Många forskare hävdar att Nationalism är nått som är inbyggt i den mänskliga naturen. En väldig känd person som trodde fullt på nationalismen är Adolf Hitler. Men äkta nationalism ser man genom historian, då fosterlandskärleken och stolthet för sitt historiska arv och känslor för sina rötter, sin kultur, sitt språk, kungafamiljen och historiska samband..

Imperialism kommer från det latinska ordet imperium som betyder världsherravälde och det är precis vad det är. Det är när ett land tar över flera andra länder. Imperialismen var en tid i historien då Europa erövrade Afrika och Asien, det började med att européerna ville ha mer än bara lite mark, nu ville dom ha hela länder, år 1880 hade dom (Portugal, Spanien, Storbritannien och Frankrike) bara områden längs kusten och efter Imperialismen hade även Belgien, Italien och Tyskland tagit över länder i Afrika och det fanns bara två självständiga stater kvar. Jag tror att människorna i dom koloniserade länderna vart först förvirrade sen ledsna sen arg och sen uppgivna och besvikna.


Mellan 1840 och 1930 flyttade över en million människor till Amerika, från början var det bönder som utvandrade till Amerika för att deras gårdar var för små för att familjerna skulle kunna överleva. Men det var först 1860 som det satte igång på allvar. Mot slutet av 1800-talet var det mest folk ensamma män och kvinnor från städer och fabriker som flyttade. Dom två största anledningarna till att folk flyttade var att de hade varit missväxt i Sverige och att nybyggare i USA fick gratis mark av staten, men även att det var högre löner i USA än vad det var i Sverige. Om jag hade bott i Sverige under 1800-talet så hade jag nog åkt till USA om jag inte hade haft familj, hade jag haft bara barn och ingen man hade jag också åkt men annars hade jag nog låtit min man åka dit och sen hade jag (och barnen) kommit efter.

Johan är en ung kille som jobbar som bonddräng i Marieby, det är hösten 1867 och Johan har nyss fyllt 18 år. Det är stor missväxt och Johans älskade har nyss åkt till Amerika, ett ganska misslyckat år alltså. Så här såg en klassisk dag för Johan ut:
Han klev upp klockan fem på morgonen och gav djuren mat, sen fick han frukost, oftast vattnig välling eller dålig gröt. E...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: SO-Historia 1700 talet - 1900 talet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-10-18]   SO-Historia 1700 talet - 1900 talet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8652 [2020-08-09]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×