Franz Kafka / rec på Förvandlingen

9 röster
15965 visningar
uppladdat: 2007-10-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kafka föddes i Prag i dåvarande Österrike-Ungern i en judisk familj 1883. Kafka talade Tyska hemma men talade även flytande tjeckiska och en del Franska.

Kafka var den äldsta sonen i familjen som bestod utav hans fader som tjänade bra på sin firma som sålde hattar, käppar, paraplyer osv. Kafkas moder kom från en fin judisk-tjeckisk familj var ”mannens fru” när hon inte hjälper till i affären så är hon hemma och stödjer honom där.
Kafka hade ett underligt förhållande med sin far, Kafka såg hela tiden sin far som en dominant man och hade en rädsla för honom.
Kafka hade två bröder som dog innan dem fyllt två, han hade även tre systrar som hette Elli, Valli och Ottla
Det var systern Ottla som han hade mest kontakt med under åren och det berodde mycket på att de båda satte sig upp mot sin far.
Kafka och hans far hade många olika uppfattningar om saker och ting en var vad man skulle lämna efter sig till sina barn och deras barn, hans fader hade alltid strävat att ge sina barn och efterkommande ett bättre liv och det var därför som han inte godkände Kafkas sätt att leva på. Han ansåg att Kafka var lat och inte gjorde det han hade gjort för sina barn.

Kafka som har skrivit böcker som förvandlingen, processen etc. kan tänkas leva ett annorlunda liv men inte Kafka. Han levde ett reaktivt normalt liv.
Under uppväxten gick han i en tysk skola och lärde sig att skriva på tyska och det är anledningen till att han skrev sina verk på tyska och inte på tjeckiska som de allra flesta i hans närhet talde och skrev på.
1901 tog han examen från skolan och träffade samtidigt poeten Max Brod som han hade en nära relation med resten utav livet.
1902 började han läsa på juridik linjen vid Prags tyska universitet Carolinum han gick ut från universitet 1906.
Men under hela studietiden kände han sig utanför, han talde både tyska och tjeckiska och var väl insatt i den tjeckiska kulturen men han kunde inte riktigt hitta ”hem”. För när han gick till tjeckerna sågs han som tysk och när han gick till tyskarna så var det fel på hans religion.
Två år efter att han gått ut universitetet fick han anställning som tjänsteman vid en halvstatlig firma som sålde olycksfalls försäkringar. Där jobbade han ände in på sin dödsbädd och var lojal mot firman hela tiden.
Kafka var väldigt omtyckt på sin arbetsplats han hade inte en ända fiende där och många beskrev han som tystlåten, humoristisk och hänsynsfull. Men hans nära vän Milena Jesenská sa att han var ”skyggängslig, mild och god” han har gjort många intryck på personer men de var alltid goda.

Men under hela tiden han jobbade på firman så skrev han och det rådde inget tvivel om att det var det han ville göra och det hade han velat ända sedan han var mycket liten då han inte alls intresserade sig för skolan utan ville göra fler kreativa saker som att skriva, rita etc.
Men han hade fortfarande svårt att kombinera skrivandet och jobbet på firman, han var tvungen att skriva på kvällar och nätter, när han väl fastnade vi skrivbordet så kunde han inte sluta och det resulterade i för lite sömn.
Han klarade av att kombinera jobbet och skrivandet under en kortare tid men sedan lade han ifrån sig skrivandet för en tid för att han inte orkade skiva för då fick han för lite sömn. När han slutade skriva kunde det vara under en mycket lång tid ibland flera år, under dessa år utan skrivandet kunde han betvivla sin kapacitet som författare och var nära på att sluta flera gånger.
Han levde inte på sina böcker och hade därför ingen press på sig att göra ett antal böcker och få dem publicerade för att överleva så hans böcker kom som han ville ha dem och de var spontant, Kafka berättade för Max att ” man måste skriva som om man befann sig i en mörk tunnel, utan att man vet hur personerna kommer att utvecklas”.
Eftersom han skrev spontant så hade han ingen aning om hur boken skulle sluta och hade väldigt svårt att få till ett slut och det är därför som han bara publicerade en del av de böcker han skrivit. Under sin levnad var Kafka ingen känd författare, men han var inte heller helt okänd men han blev mest känd efter hans död.

Kafkas kärleksliv var väldigt komplicerat han var förlovad två gånger med Felice Bauer och han var tillsammans med henne under en lång tid och det var när han väntade på ett brev från henne som han bestämde sig för att skriva om Gregor Samsa och boken ”Förvandlingen”. När han var tillsammans med henne drömde han om att gifta sig och skaffa barn det är en dröm som han hade tills han dog, han fick aldrig några barn. Han vågade inte gifta sig och skaffa barn därför att han ville kunna leva på sin penna, det kunde han inte göra ifall han skulle ha fru och barn att försörja. Han bestämde sig för att förbli ungkarl. Han hade det svårt att vara ensam så han umgicks mycket socialt med vänner etc. Kafka tyckte det var väldigt påfrestande för hans hälsa att bo ensam han trodde att det var därför han dog i unga år av tuberkulos.
Men samtidigt var han fortfarande tillsammans med Felice Bauer Kafka gjorde henne vansinnig med att skriva ett brev där han berättade om sin kärlek till henne och att han inte kunde leva utan henne. I ett senare brev kunde han skriva att han inte längre kunde vara med henne. Hon blev helt galen på hans tvetydlighet.

Tjugo år efter Kafkas död blev hans böcker som kända, trots att han inte ville att hans böcker skulle publiceras så gjorde hans goda vän Max Brod det mot Kafkas litterära testamente. Han gjorde det för att han trodde att han fått Kafkas tysta tillstånd, han såg det på det sättet för att när Max och Kafka och några andra stora samtida litterära skribenter diskuterade sina litterära testamenten sa Max att han inte skulle följa Kafkas testamente.
Kafka sa då inget och det tog han som ett ja för Kafka tog ju inte bort honom från testamentet. Tre utav böcker som han publicerade var de böcker som går under namnet ensamhetens trilogi och det var Processen, slottet och Amerika, en del noveller som inte var klara och hans dagbok publicerades också.

Kafkas Förvandlingen

Förvandlingen är en utav de märkligaste böcker jag har läst jag vet fortfarande inte riktigt om jag förstår den eller vad han vill mena med den, men jag skall försöka att tolka den och skriva lite om vad jag tycker om den.
Jag började läsa boken nästan direkt när vi hade lånat den och jag läste ungefär tjugo sidor på vägen hem från skolan samma dag, men sedan kom lite annat i mellan så jag la boken på hyllan.
När jag senare skulle börja läsa den så insåg jag att den inte skulle läsas på detta vis, det vill säga tjugo sidor åt gången, man ska snarare läsa hela boken i ett svep.
När jag väl läst ut boken så satt jag ett tag och undrade vad jag hade läst och vad som hade hänt, denna bok var inte lik något som jag tidigare läst. Vad jag inte kunde förstå var att denna bok som endast var 68 sidor kunde kännas som om den var 200 sidor den var inte så innehållsrik utan snarare var den på ett sådant plan att det krävdes mycket disciplin och koncentration för att läsa ut den.,

Men vi ska börja med att skriva hur det kom sig att han började skriva denna underliga bok.
Kafka låg i sin säng och hade lovat sig själv att han inte skulle resa sig från sängen förens han hade fått ett brev från sin älskade Felice Bauer. Det var då han kom på tanken att skriva en bok om Gregor Samsa den handelsresande mannen som jobbade för den man som familjen var i skuld till.
En morgon när han vaknar så upptäcker han att det har skett en förvandling, han har blivit ett insekt.

När Kvällen kom så började han skriva, det var en tid då han fortfarande bodde hemma och denna bok höll han på med i tre veckor. Men redan efter en vecka så insåg han att det var en avskyvärd berättelse och det berättar han även om i ett brev till Felice Bauer, men han hade ändå förhoppningar att han skulle bli en renare och mer värdig person om han fick skriva klart den. Vad Kafka mest av allt önskade sig var att skriva utan avbrott men det var inte så lätt eftersom han jobbade samtidigt. Under tiden han skrev förvandlingen så blev han förargad på arbetet för han var tvungen att avbryta skrivandet för att åka på en tjänsteresa. Men Kafka kunde meddela att novellen blev klar på natten mellan den 6 och den 7 december 1912.

Ottomar Starke var en känd konstnär som skulle göra omslaget till Förvandlingen hade en tanke på att göra en avbild utav själva insekten men det ville inte Kafka, han förbjöd det inte men vädjade om att han inte skulle göra det. Han ville inte det för han sa inte i boken att det var en speciell insekt utan bara att det var en insekt. Han ville inte ens att den skulle synas på avstånd, Ottomar löste det på ett mycket elegant sätt han illustrerade den så att en dörr på vid gavel syns och en man som vänder sig bort i avsky.

Slutet på boken kan nog tolkas på en mängd olika sätt men jag skulle nog tolka det som om familjen äntligen kan få ett lugnt och stilla liv utan deras förfärliga börda, jag tänkte att vad familjen har gjort är att de han nästan låtit sin son/bror slava åt dem med allt jobb han hade haft att göra. Familjen jobbade inte fast än de hade kunnat göra det vilket visar sig i slutet av boken. Gregors uppgift som försörjare åt familjen existerade inte längre i och med den belägenheten han befanns sig i. Lyckligtvis för familjen hade Gregors fader lagt undan pengar från firman (som hade gått i konkurs) och detta tyckte Gregor var bra så att familjen inte skulle svälta för hans skull.

Jag ser det på det sättet att familjen bara levt och frodas (snyltat) på honom hela tiden, pengarna som fadern lagt undan skulle kunna betala stora delar av skulden till Gregors chef så att han skulle kunna tjäna mer och resa under trevligare omständigheter. Som alla andra han såg på sina resor de som kunde sitta i lugn och ro med kaffet på morgonen och inte stressa hem med första tåget eller var tvungna att ta det tidigaste tåget från hemmastaden för att inte sova över en extra natt.
När pengarna började ta slut så började alla i familjen att jobba vilket ingen utav dem gjort innan och de klarade sig rätt så bra men efter ett tag så var den dyra lägenheten på tok för dyr och de kunde ju inte flytta med tanke på ”problemet” så de började hyra ut rum till musikanter vilket visade sig vara ett misstag.

Kafka tyckte samma som jag att den saknade fart han sa själv att han inte var nöjd med novellen, den saknade ”fart och fläkt”.

Processen

Denna bok är en utav tre som ingår i ensamhetens trilogi de andra två är Amerika och Slottet.
Boken handlar om herr K och han process, redan i början utav boken kastas man in i handlingen där herr K arresteras. Men man får aldrig reda på varför han arresteras utan man får bara veta att han lever som vanligt tills han får sin dom. Han vet inte heller vad han har blivit arresterad för och allt är topphemligt så han få inget veta.
Under tiden han väntar på sin dom har han fullt upp med att hitta en passande advokat vilket visar sig att vara en tuff uppgift.
Under bokens gång så får man veta hur rättegången påverkar herr K och helt plötsligt fick det ett abrupt slut.
Under boken vill han visa hur korrupt och odemokratiskt rättsystemet är...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Franz Kafka / rec på Förvandlingen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-10-18]   Franz Kafka / rec på Förvandlingen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8647 [2020-06-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×