Mordet på John F Kennedy

2 röster
12099 visningar
uppladdat: 2007-10-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Mordet På John F Kennedy

Inledning: Jag har valt att berätta om mordet på John F Kennedy för att jag tycke det verkade intressant och jag visste nästan inget om det. Jag började läsa lite om det och jag tyckte direkt att det var intressant, spännande och häpnadsväckande. Jag vill gärna veta mer om det och man får säkert nytta av det i framtiden för att det handlar mycket om politik och politiska mord. Jag ska berätta om, bakgrunden till mordet, när och hur brottet hände, vem mördaren var och hans straff, vad som ledde till mordet, vilka olika teorier men hade, vad Kennedy betydde för USA och vad som hände efter hans bortgång.

Bakgrunden till mordet

John F Kennedy var kandidat för det demokratiska partiet och blev vald till president år 1960. Kennedy blev då den yngste presidenten som dittills valts och den första som var katolik. Han var den första presidenten som hade fötts på 1900-talet och den första från den generationen som hade börjat sin politiska karriär efter andra världskriget. Kennedy var bara 43 år när han valdes. Han blev en förebild för hela världen för att han var så pass ung. Han inspirerade många människor och gav dem hopp att han kunde bli den president som skulle bryta allt gammalt och föråldrat och komma på ett mycket bättre sätt att styra landet på. Många människor som var yngre än Kennedy tyckte att han var den som skulle få bort den äldre generationen politiker. Han var inte bara älskad av gamla och rutinerade människor utan också ungdomar satte upp bilder på Kennedy bredvid artister och filmstjärnor. Han älskade sin familj och familjen framstod som en väldigt lycklig familj där föräldrarna lekte med sina barn och John lånade sin dotters trehjuling och deras barn lekte under pappas skrivbord samtidigt som pappa jobbade.

Kennedy var en mycket bra talare och mycket bra på att förmedla det han ville ha sagt. Han fick folket att lyssna på det han sa och fick dem att känna att det berörde just dem. Det var ingen tillfällighet, John hade många talskrivare som hjälpte honom med sina tal och Kennedy lade ner mycket tid på dem. En av de mest kända han sa var: ”Fråga inte vad ert land kan göra för er, fråga er istället vad ni kan göra för ert land.”

Kennedy var väldigt omtyckt av några men hatad av andra. Starka grupper var emot allt som påminde om vänsterpolitik och många ansåg att Kennedys bror Robert, som var justitieminister, och Kennedy själv var vänsterpolitiker. Ända sedan det amerikanska inbördeskriget 1861-1865 hade det amerikanska samhället delats upp, det demokratiska partiet dominerade i sydstaterna och republikanerna som var det andra stora partiet, hade dominerat i norra delen av landet. Det fanns också demokrater i norr men det har alltid varit en skillnad på demokrater i norr och söder. De i söder har oftast varit konservativa och motståndare till all sorts liberal politik och det var mot de svartas rättigheter i samhället. Kennedy stämplades som en kommunist och fiende för många sydstater när han började tala om denna och andra liberala politiska reformer.

Kennedys första internationella agerande som president blev ett fiasko. När han valdes var det kalla kriget mellan USA och Sovjetunionen igång. De båda stormakterna försökte att övertrumfa varandra över hela världen. När Fidel Castro tog makten på Kuba 1959 ansåg många amerikaner att det var ett dödligt hot att få en kommunistisk regim på Kuba. Castro fick stöd av Sovjetunionen vilket gjorde att Sovjetunionen hade fått fäste på västra halvklotet. CIA hade tränat exilkubaner för en invasion på Kuba. Kennedy gav klartecken men den s.k. Grisbuktsinvasionen misslyckades för att CIA hade gjort en total felbedömning av Castroregimens styrka. Många exilkubaner skyllde misslyckandet på Kennedy och anklagade honom för att inte ha givit tillräckligt med understöd. Sovjetunionen och Kuba kunde framställa USA som aggressivt och hotande.

Det allvarligaste krigshotet kom hösten 1962, det var den s.k. Kubakrisen. Flygfoton från ett amerikanskt spionplan visade att Sovjetunionen hade monterat upp ramper för kärnvapenbärande raketer på Kuba. Det skulle innebära att Sovjetiska robotar med kärnladdningar skulle stå redo bara några mil ifrån USA:s kust. Sovjetunionen och Kuba vägrade när Kennedy beordrade att vapen skulle tas bort. Under några dagar var världen nära på att börja ett förödande kärnvapenkrig. Kennedy lät den amerikanska flottan stoppa alla fartyg som försökte ta sig till Kuba genom att slå en ring runt ön. Sovjetunionen backade i sista stund och baserna på Kuba monterades ned.

Kennedy har alltså skaffat sig många och ibland mäktiga fiender. En del gillade honom inte för att han var katolik och liberal, andra på grund av hans politik.

De förödande skotten i Dallas

Kennedys besök i Dallas var ett led inför nästa valkampanj. Han trodde att han hade en god chans att bli omvald men han visste att han inte var omtyckt i sydstaterna. Innan Kennedy kom till Dallas spreds flygblad med ett foto på Kennedy tagna framifrån och i profil och över fotot stod texten ”Efterlyst för högförräderi”. Den dagen då presidenten kom hade Dallas Morning News en helsidesannons där de räknade upp en massa exempel på att Kennedy gjorde på många sätt gemensam sak med kommunisterna och ville störta USA i fördärvet.

När president Kennedy kom den 22 november 1963 blev mottagandet betydligt varmare än vad som var väntat. Eftersom vädret var vackert beslöt Kennedy att färdas i en öppen bil genom Dallas till Trade Mart, en byggnad inte särskilt långt från stadens centrum, där lunchen skulle intas och där presidenten skulle hålla sitt tal. I bilen som Kennedy åkte satt också hans fru Jacqueline och guvernören i Texas, John Connally och hans fru. Åskådarna var inte så nöjda och visste inte riktigt vad de skulle tyckte. Men när bilarna närmade sig centrum tätnade folkskarorna och entusiasmen ökade. Bilen åker in på Elm Street där det är ohyggligt mycket folk. Plötsligt avlossas ett par skott och panik bryter ut. Ingen visste först vem som avlossat dem eller vem som blivit träffad. Det visar sig att det första skottet har träffat Kennedy i ryggen, det andra skadade guvernören och det tredje träffade Kennedy i huvudet. Från åskådarna hördes ängsliga och spända röster, ”var i helvete är bårarna”, ”skaffa hit en läkare”, ”han är på väg”, ”se upp där”, och någonstans längre in i folkmängden hördes nervösa snyftningar.

Kennedys bil åkte med ilfart till Parklandsjukhuset, men när bilen kom fram var Kennedy så gott som död. Kennedy låg framstupa i baksätet. Fru Kennedy hade slagit sina armar runt presidentens huvud och satt böjd över honom som om hon viskade till honom. Guvernör Connally låg på rygg på bilgolvet och stödde huvud och axlar mot sin fru, som hela tiden skakade på huvudet och snyftade. Läkarna försökte rädda presidenten, men alla ansträngningar var förgäves. Klockan ett förklarades Kennedy död.

På kort tid spreds sig nyheten om Kennedys död över världen. I USA grät folk öppet på gatorna när dödsbudet kom, fast det sägs att skolbarn i Dallas lär ha applåderat. I Polen som tillhörde fiendelägret Warszawapakten, ringde kyrkklockorna en kvart på Kennedys begravningsdag. Den som var först att skriva i den kondoleansbok som lagts ut på amerikanska ambassaden var faktiskt den sovjetiske ledaren Chrustjev. På Kuba sa Castro ”detta är dåliga nyheter, Kennedy var åtminstone en fiende vi vant oss vid”. Det var inte bara världens ledare som sörjde utan hela världen. Skolbarn gjorde minnesböcker av Kennedy och många människor tyckte att deras hopp till en bättre värld försvann när Kennedy dog.

Mördaren grips

Ungefär fyrtio minuter efter att Kennedy skjutits så blev polismannen J D Tippit skjuten nära korsningen av 10th Street och Patton Avenue i en helt annan del av Dallas än där Kennedy blivit skjuten. Då grep man den 24-årige Lee Harvey Oswald som misstänkt för mordet på både Kennedy och Tippit. Oswald arbetade i en lagerlokal som tillhörde Dallas skolboksförlag. Man misstänkte att Oswald hade avlossat skotten mot president Kennedy från ett fönster i denna lokal. Det fanns stora skäl till att misstänka att det var Oswald. Han hade försvunnit från skolbokslagret direkt efter mordet. Det fanns vittnen som kunde styrka att han hade skjutit polismannen och han greps med vapnet som Tippit med stor sannolikhet sköts med. I lagerlokalen hittade man ett gevär med tre tomma patronhylsor och geväret var av samma sort som det gevär man vet har avlossat skotten mot Kennedy. En person hade beställt vapnet via postorder, han hade uppgett falskt namn och beställt det till en postbox i Dallas, också där hade han uppgett falskt namn. Men det visade sig att det var Oswald som hade hyrt boxen. Oswald hade haft med sig ett avlångt paket till jobbet. Han åkte med sin granne till jobbet och sa att det var gardinstänger. Dem här bevisen tydde starkt på att Oswald var den självklara gärningsmannen. Oswald förnekade mordet på Kennedy och mordet på polismannen J D Tippit. Han förhördes aldrig av någon advokat och det fördes varken protokoll eller bandning. Lee Harvey Oswald sattes i fängelse men dagen efter när han skulle flyttas till ett annat fängelse så lyckades klubbägaren Jack Ruby tränga sig förbi massor av poliser och skjuta ihjäl den misstänkta mitt framför pressens kameror. När Oswald dog försvann en stor del av möjligheterna att få reda på sanningen om mordet på John F Kennedy.

Oswalds bakgrund är ganska skum. Det finns en hel del i hans bakgrund som tyder på att det var han som sköt Kennedy. Han hade hyllat kommunismen och han hade kritiserat USA väldigt hårt. Han hade en gång flyttat till Sovjetunionen och hotat med att avslöja politiska uppgifter till Sovjetunionen om han inte fick byta medborgarskap. Man har undersökt och granskat Oswalds bakgrund in i minsta detalj men ändå har ingen kunnat svara på vad Oswald skulle ha för motiv för att mörda president Kennedy. Många anser att Oswald var med om ett attentat, men utförde någons uppdrag. Vissa har spekulerat om Oswald var knuten till någon av USA:s hemliga operationer.

Efter mordet på Kennedy spreds rykten om att det var en sammansvärjning som låg bakom mordet. Polisens utredning hade sagt att Oswald var ensam och hade avlossat tre skott från ett fönster i skolbokslagret. Polisen sa att ett skott hade missat. Teorin var att ett skott hade gått genom både Kennedy och guvernören. För att stoppa ryktena och utreda mordet tillsattes en kommission av den nye presidenten Lyndon B Johnson. Den fick namnet Warrenkommissionen, uppkallat från Earl Warren som var ordförande för kommissionen och högsta domstolen. I september 1964 kom kommissionens dom. De lade fram en rapport som innehöll 26 vittnesmål. Kommissionen hade kommit fram till att Lee Harvey Oswald ensam hade avlossat de tre skotten från sjätte våningen av lagerbyggnaden. De kom fram till att Oswald utfört dådet ensam och att det inte hade kommit några skott från den gräsbevuxna kullen från någon kompanjon. Det fanns många vittnen som tydde på det men kommissionen hade tittat närmare på vinkeln som skotten från kullen kom ifrån, de sa att man direkt såg att det hade varit omöjligt att träffa därifrån, eftersom i skottlinjen stod där ett träd. Kommissionens teori om skottvinkeln lades fram som den riktiga. De trodde att kulan träffat snett uppifrån och bakifrån, genom nacken och sedan genom halsen. Men även detta var inte säkert. Med den uppfattning som Warrenkommissionen hade så hade kulan fortsätt, in i armhålan på guvernör Connally som satt framför Kennedy, träffat höger handled och till slut borrat sig in i vänster lårben. De sa också att Jack Ruby naturligtvis var skyldig för det plötsliga mordet på Kennedy.

När man först kollade på rapporten såg den ut att vara extremt välarbetad men få hade varken haft tid eller chans att få läsa igenom den helt. Men efter ett tag fick rapporten allt mer dålig kritik och ju längre tiden gick desto större blev kritiken. Den som framförde den hårdaste kritiken var Mark Lane som var den mördade Oswalds advokat och som anlitats av Oswalds mamma. Lane ansåg att kommissionens rapport inte tog hänsyn till bevis och fakta. Kommissionen var bara en täckmantel, och att rapporten redan var klar innan man gjorde efterforskningarna. Många anser att Warrenkommissionen hade i uppgift att slå fast vid att det bara var en mördare. Därför valde kommissionen att inte lyssna till de fakta som inte stämde med den version som kommissionen skulle bekräfta. Mark Lane påstod att kommissionen hade struntat i vissa vittnesmål som bevisat att Oswald inte var ensam. Warrenkommissionen hade bara hört vad de ville höra enligt många personer som undersökt fallet. Det var 58 av 90 ögonvittnen som hävdade att inte alla skott hade kommit från skolboksförrådet där Oswald hade suttit. Många ansåg att de hade sett rök från en gräsbevuxen kulle uppe till höger om vägen. En del av vittnena stod på en viadukt mitt framför bilkaravanen när mordet skedde. Och många av dem påstod att skotten kom snett framifrån. Det flesta vittnena säger att det var tre skott vissa säger att det var fler. Det har gjorts en del efterforskningar på om det avfyrats ett fjärde skott eller inte. Idag finns det starka tecken på att ett fjärde skott har avfyrats mot Kennedy. Andra vittnen hävdade att FBI hade tvingat dem att ändra sina berättelser så att de skulle stämma överens med versionen om den ensamme mördaren. Alla de här vittnesmålen struntade Warrenkommissionen i och tog inte med dem i sin rapport.

Det fanns ett vittne vid namn Abraham Zapruder som hade lyckats fånga skotten på film. Den här filmen visste Warrenkommissionen om men det höll dem i tysthet. När kriminaltekniker tittade på filmen ruta för ruta såg de att det gick en halv sekund mellan Kennedys och Connallys första reaktioner, när de träffas av skotten. De kom fram till att det då fanns två möjligheter, antingen träffades de av samma kula eller också fanns det flera skyttar. Det skulle ha varit omöjligt för Oswald att skjuta så snabbt. Mästerskyttar provsköt Oswalds gevär och det tog minst 2,34 sekunder att mata in en ny kula och skjuta på nytt. Då räknade de inte med tiden det tar för att sikta in på ett nytt rörligt föremål. Det enda som tyder på att Oswald varit ensam om mordet var att den första kulan skulle ha genomborrat Kennedys kropp och sedan sårat Connally i bröstet och på handleden. Warrenkommissionen har sagt att det var en kula som gick genom halsen på Kennedy och sedan träffade Connally genom armhålan, sedan skadat honom på handleden och sedan i låret. Men detta är ju inte säkert. Både Connally och hans fru hade berättat att det först kom ett skott som träffade Kennedy och sen kort efter träffade ett annat skott som sårade Connally. Detta tyder på att det fanns flera skyttar.

När läkarna tog emot honom på sjukhuset i Dallas hävdade flera att ett sår presidenten hade på halsen var där en kula hade gått in, om den hade gått ut där skulle såret ha varit mycket större. Men såret kunde inte undersökas vidare för att de skar upp strupen för att ge Kennedy en chans att andas. Kennedys kropp fördes senare till ett militär sjukhus utanför Washington. Ingen av läkarna som fanns där var rättsläkare. Vanliga obduktioner gör man för att kartlägga varför någon har dött. Men när det gäller ett mord är det inte bara dödsorsaken som är viktig, utan mycket annat också. Läkarna gjorde många misstag när dom undersökt Kennedy, det var t.ex. ingen som undersökte Kennedys kläder, inte heller efteråt fungerade rutinerna som dom skulle. Det som är mest känt är att Kennedys hjärna försvann efter obduktionen.

Det finns flera personer som har granskat fallet noga och de har lagt fram en del olika teorier. En teori är att Kennedy mördades av en konservativ sammansvärjning där både grupper i CIA och FBI deltog. En annan är att Kennedy mördades av exilkubaner som skyllde misslyckandet i Grisbukten på honom. Några har teorier om att Kennedy mördades av den amerikanska maffian. Maffian skulle då ha ogillat honom för att Kennedy fick stöd av maffian under valkampanjen mot ett löfte att inte förfölja den sedan han blivit vald. När Kennedy sedan bröt löftet så mördades han. En journalist hörde att Oswald sa ”I am just a patsy”, vilket betyder att man är en lättlurad person som får ta smällarna. Kanske Oswald var en sådan. Det var ju många som ansåg att Oswald var med om ett attentat och utförde någons uppdrag.

Trots Kennedys stora popularitet hann han inte uträtta allt han ville. Många av hans reformer som han planerade stoppades i kongressen. Men något han hann uträtta var något som var väldigt viktigt. Han stoppade kärnvapenproven ovan jord. Kärnvapen testades i atmosfären och radioaktiv strålning hade skadat människor och djur som miljö. Kennedy lade också grunden till de nya lagar som skulle ge de svarta i samhället mycket mer rättigheter vilket han var ute efter men han hann inte slutföra det själv.

Kommentarer:

En fråga man kan ställa sig är: Hur kunde Jack Ruby komma åt Oswald med all säkerhetsbevakning? Och vad var det som fick Jack Ruby att skjuta honom? Han sa att han sköt Oswald för att han ville att Kennedys fru Jackie skulle slippa plågas av en rättegång. Det är inget som jag tror på för det låter ju inte särskilt troligt. Ruby var väl hemmastadd hos polisen och kände många poliser i Dallas men han kände också kända personer i maffian. Ruby var ingen mäktig person, han var bara en fixare, en sån som fixar saker åt alla andra. Det var det jag tror han gjorde. Han fixade Oswald åt en annan.

Jag tror inte att Oswald var ensam gärningsman. Det blev bevisat att det avfyrades ett fjärde skott och att tre kom från skolbokslagret. Det fanns väldigt många vittnen som hävdade att de såg att det kom rök från den gräsbevuxna kullen. Det finns väldigt mycket som tyder på att det var mer än en gärningsman.

Det är ganska häpnadsväckande, för att Oswald kunde ju omöjligt veta innan att presidenten skulle åka i en cabriolet. Om inte vädret hade varit soligt hade bilen var med tak och chansen att träffa presidenten då hade varit nästan omöjlig. Ja...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mordet på John F Kennedy

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-10-06]   Mordet på John F Kennedy
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8605 [2021-05-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×