Det Osynliga Barnet/ Erik H Erikssons Teori

12 röster
49548 visningar
uppladdat: 2007-10-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Det osynliga barnet
Varför blir Ninni osynlig?:

Efter att ha läst berättelsen om Det osynliga barnet dyker många tankar och funderingar upp. Ninni har växt upp under väldigt speciella förhållanden, där hon varken blivit sedd eller bekräftad. Vi får även reda på att flickan har blivit behandlad på ett ohumaniskt sätt, kränkningar och utsatt för ironi som är väldigt svårt för ett barn i hennes ålder att förstå. Detta har resulterat i att Ninni har blivit osynlig. Hon har blivit berövad sin personlighet, hon är tom, så tom att inte ens hennes skal (kropp) existerar längre, hon blir inte sedd, hon har blivit osynlig. Inte önskad, ej älskad hon behövs inte.

Vad gör henne synlig igen?

Som vi kan läsa i berättelsen, så kommer Ninni hem till Mumin familjen med Tooticki, Tooticki vädjar om att familjen skall ta hand om flickan under en tid, då hon har förstått att barnet inte har behandlats väl. Mumin familjen tar sig an Ninni och erbjuder henne ett rum, med en egen säng och andra bekvämligheter, den som i första hand ser efter Ninni är mumin mamman. Något som flickan ej upplevt, eller blivit berövad är tryggheten, tryggheten och den tillit som man bara kan få av en annan människa, individ. Mumin mamman ser Ninni, och behandlar henne som en person, en person med känslor, hon får vara med i vardagliga aktiviteter och tar plats, hon kan själv. Hon blir sedd och behandlad väl. Ju mer uppskattning och omtanke flickan får, desto mer snynligare blir hon. Flickan som tidigare var tömd på självkännsla, självförtroende, ja faktiskt hela personligheten börjar nu att "komma tillbaka"


Vilken fas är hon i? Hur har hon klarat föregående faser?

Erik H Eriksson menar att det kan bli svårigheter att gå vidare till nästa fas om man inte tagit sig igenom de föregående på ett lyckat sätt. Eftersom den elaka kvinnan har tagit hand om Ninni redan i tidig ålder så är risken väldigt stor att hon fortfarande befinner sig i spädbarnsfasen, tillit och misstro. Här har alltså flickan utvecklat misstro, på grund av att hon inte fått det hon behöver, så som närhet och trygghet. Ett exempel: När Ninni kommer första gången till mumin familjen stannar hon kvar ute, hon är kanske blyg, kanske rädd, ja jag skulle tro rädd, eftersom flickan helt saknar tillit till andra människor, individer.
Hur hon kan ha klarat av de tidigare faserna, är på grund av att människan är bra på att överleva, dock har flickan blivit störd av detta och kommer att få problem med de andra faserna. Det är uppenbart att flickan tvivlar på sig själv i många avseenden, tex som när hon leker med Mumin och Lilla My. Det är även uppenbart att självständigheten inte finns där då hon agerar svans åt mumin mamman, därför att hon inte vet hur man skall betee sig, hur gör man när man gör rätt? hur gör man när man gör fel? Osv, mamman har blivit en sorts trygghet.
Jag tycker även att Fas 3 kan stämma bra in på Ninni, mest för att jag tror att hon är i den åldersfasen, möjligt att hon skulle känna skuldkänslor, hon har övergivit "Elaka tanten" var det rätt? Kanske tänker hon att hon vill göra illa tanten, inga konstiga tankar igentligen, med tanke på hur flickan behandlats, men det ger uppskov till sådana tankar. Flickan har även som sagt plågats med ironiska kommentarer, och att bara få höra att man gör fel påverkar mognaden, och värre då på ett ironiskt sätt som är så grovt kränkande och oförståeligt för ett barn, och det kan man ju också tydligt läsa att hon inte ligger rätt till i utvecklingen, mognaden.


Genom hela berätteslen är Lilla My på och kritiserar Ninni. Ninni vill bli uppskattat och älskad till varje pris, och det vill alla människor. Nu är Ninni lätt påverkad från alla håll och kanter då hon behöver fylla i allt det tomma innuti. Och då biter hon mumin pappan i svansen, vilket resulterar i att Lilla My blir överförtjust. Nu uppenbarar sig flickans ansikte och hon blir synlig igen. Omtyckt av alla, till och med My, även om risken fanns där att mumin pappan skulle ha reagerat annorlunda.
När jag läste slutet på den här sagan så kom jag att tänka på en dikt av Hjalmar Söderberg som jag läst och tycker väldigt mycket om. Den handlar om att man vill bli sedd till vad som än krävs, älskad, fruktad, beundrad, kanske hatad, men bara att få bli sedd är det viktiga. Och jag kom just på att tänka på den i slutet, när hon då bet Mumin pappan i svansen. För hur som helst är det fel att bita någon, och det hade flickan svårt att veta. Hur gör man för att någon skall tycka om en? Lilla My som då är en annorlunda karaktär, skulle komma att tycka om Ninni mer om hon gjorde något som My tyckte var roligt, och självklart vill Ninni bli omtyckt, till vilket p...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Det Osynliga Barnet/ Erik H Erikssons Teori

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Ylva Matrisse 2018-04-05

    Mycket insikt i artikeln här. Tack för den! Skall nu också se om jag hittar till vad Martin Levander (Psykologi) skrivit om Det osynliga barnet. Skall också se om jag hittar till Hjalmar Söderbergs dikt som refereras här. Känner igen mig själv i det osynliga barnet och har fyllt tomrummet genom att gå i psykoanalys hos analytiker B Hemming. Det var det bästa jag gjort!

Källhänvisning

Inactive member [2007-10-06]   Det Osynliga Barnet/ Erik H Erikssons Teori
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8602 [2021-05-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×