Livets Ord

8277 visningar
uppladdat: 2007-09-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Livets Ord igår & idag
Den 24 maj 1983 grundades Livets Ord av pastor Ulf Ekman. I början hade församlingen ett 20-tal medlemmar, i dagsläget har församlingen växt till cirka 3 000 medlemmar. Några år efter grundandet startade Livets Ords Bibelcenter, Livets Ords Kristna Skola och Livets Ords Kristna Gymnasium. Redan den första perioden skrevs många rubriker om Ulf Ekman runt om i hela Sverige.

Ulf Ekman säger att Gud sa till honom att "Utrusta Guds folk med hans trosord. Visa dem vilka andliga vapen de har. Lär dem att använda dem och sänd ut dem i segerrik strid för Herren." Första terminen kom 200 elever till Livets Ords Bibelcenter vilket var en väldigt hög siffra med den tidens mått. 1985 startades Livets Ords Kristna Skola som idag har cirka 700 elever mellan årskurs 0-9.

Varje år omsätter Livets Ord stora summor pengar. En viss del av pengarna kommer ifrån försäljning av t.ex. tidningar, skivor och böcker. Vid en vanlig gudstjänst kan kollekten ligga på cirka 70 000 kr, men vid speciella tillfällen kan den enligt uppgift ge upp mot 400 000 kr. Medlemmarna i Livets Ord uppmanas också att skänka 10 % av inkomsten till församlingen annars "stänger Gud himmelens portar".

Svenska kyrkan och Livets Ord
Den största skillnaden mellan Livets Ord och Svenska kyrkan är att Livets Ord tolkar bibeln mer ordagrant än vad statskyrkan gör. Till exempel menar Livets Ord att Gud kan ge en människa vad hon en ber om bara hon tror på Gud och tar in honom i sitt hjärta. Enligt Svenska kyrkan är Gud mer som en coach som berättar hur man ska ta sig dit man vill i livet. En sorts andlig vägledare med andra ord.

I Svenska kyrkan tror man på Gud och Jesus. Man försöker leva efter de tio budorden men tror inte att man måste be hela tiden, gå på gudstjänster varje söndag eller leva efter Guds ord till punkt och pricka för att bli älskad av Gud. Bara man finner Gud någon gång i livet så kommer man till hans paradis. För att få vara medlem i Livets Ord så bör man tro på allt som Livets Ord står för, bland annat för att få hjälp av Gud måste man göra som han säger, dvs. det Ulf Ekman och de andra ledarna säger.

Egna reflektioner
Personligen skulle jag inte gå med i Livets Ord. Dels därför att jag tycker att de har en del konstiga åsikter t.ex. att vissa ledare påstår sig vara utsända av Gud och att deras inriktning är den enda rätta. Allt annat är synd och att häda Gud.

En annan sak som jag är kritisk mot är att de pumpar pengar ur medlemmarna och att Ulf Ekman fungerar som en diktator, det han säger är det som gäller. Indikationer som tyder på att allt inte fungerar som det ska inom Livets Ord är att många väljer att hoppa av från rörelsen.

Sen finns det också andra sidor av Livets Ord. Självklart är det inte så att alla medlemmar är missnöjda, tvärtom. De flesta känner stor gemenskap och trivs med att vara en del av en stor församling.